Autor Wątek: Jaki olej do Y na przegląd  (Przeczytany 7108 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pedro

• Gość
Jaki olej do Y na przegląd
« dnia: 28 Września 2004, 09:30:11 »
Jaki olej stosujecie do jarka - ten co leja serwisy (to chyba castrol) czy uzywacie innego ??

W książce Toyota poleca 5W30 lub 0W30 nie pamiętam, a co myślicie o 0W40, a konkretnie Lotos Dynamic
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 10:08:04 wysłana przez Janmor »

Qnoor

• Gość
Jaki olej do Y na przegl±d
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Września 2004, 19:23:06 »
Witam (pewnie sięnie raz widzieliśmy w mieście:) niedługo mnie czeka przegląd pierwszy ale profilaktycznie zadzwoniłem i zapytałem ASO czy może oleju wczesniej trochęnie wymienić bo to auto po dotarciu i w ogóle zima idzie :) człowiek mi powiedział że konieczności nie ma i spokojnie jezdżąc sobie powinienem dalej eksploatowac ten który mam a podczas pierwszego przeglądu mi go wymienią standardowo leją 5W30 syntetyk (można przywieśc swój) natomiast zima ma mnie nie martwić wcale bo właściwości oleju nie ulegną zmianie... jeśli chodzi o oleje to symbol mówi wszystko producent jest jakby mniej trochęważny...

alan03

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Września 2004, 21:21:18 »
ten temat był już poruszany wiele razy...
ja na pierwszym przeglądzie zalałem silnik Castrolem proponowanym przez ASO a na drugim wlałem Mobil 1.
Różnic nie odczuwam żadnych... wydaje mi sięże wszystkie oleje obecnie produkowane są bardzo dobre (te z wyższej półki).

Sebmic

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwietnia 2005, 19:31:25 »
Witam a czy moze byc do Yarka olej mobil 1 5w50 supersyn i czy mozna go zmieszac z mobil 1  0w40 takze supersyn  :D

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwietnia 2005, 19:33:38 »
może być i 10W60

CoOljaCk

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwietnia 2005, 20:26:34 »
ja leje 5w50 mobila syntetyka. przeszlo 130 tys km na zegarach i nie bierze ani kropli :)

MJ

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwietnia 2005, 20:29:32 »
Cytuj (zaznaczone)
ten temat był już poruszany wiele razy...

Byl - sam go zalozylem, w dziale Yaris :)

CoOljaCk

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia 2005, 20:35:54 »
Cytat: Sebmic
Witam a czy moze byc do Yarka olej mobil 1 5w50 supersyn i czy mozna go zmieszac z mobil 1  0w40 takze supersyn  :D

olejow bym raczej nie mieszal.

nie zaluj tych 35 zl i kup ta butelke czy ile tam Ci brakuje i niech bedzie to 100% jednego oleju. Nie martw sie duzo oleju do yarka nie wchodzi.... wiec nie ma co kombinowac.

lotosem Yarka bym nie zalał

a temat byl juz maglowany tak samo jak żarówki

Sebmic

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwietnia 2005, 21:43:35 »
witam ponownie wie ktos moze czy taka 4 litrowa butelka mobil 1 ma jakies zabezpieczenia przed otwarciem czy mozna ja tak zwyczajnie otworzyc i nalac innego oleju a pozniej udawac ze sie leje mobil 1 bo znajomy chce mi sprzedac taniej bo mu juz niepotrzebny bo sprzedał auto a mówi ze jest to nowe opakowanie a mozna je zwyczajnie otworzyc i zamknac i troche mu nie wierze a niechciałbym nic spaprac :D

MJ

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Kwietnia 2005, 21:48:29 »
Powinna byc przyklejona folia, jak w ketchupie Pudliszek ;-)

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Kwietnia 2005, 21:49:32 »
witam ponownie wie ktos moze czy taka 4 litrowa butelka mobil 1 ma jakies zabezpieczenia przed otwarciem czy mozna ja tak zwyczajnie otworzyc i nalac innego oleju a pozniej udawac ze sie leje mobil 1 bo znajomy chce mi sprzedac taniej bo mu juz niepotrzebny bo sprzedał auto a mówi ze jest to nowe opakowanie a mozna je zwyczajnie otworzyc i zamknac i troche mu nie wierze a niechciałbym nic spaprac :D

rany! co za pytanie.
przede wszystkim otaczaj sie takimi znajomymi, do ktorych bedziesz mial zaufanie, ze nie beda chcieli cie orznac na bance oleju czlowieku.

CoOljaCk

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Kwietnia 2005, 22:51:27 »

rany....do yarka wchodzi 2,8 litra oleju. jedziesz do makro kupujesz 3 jednolitrowe butelki Mobila 1 5W50. placisz 100 z haczykiem i masz spokój. gdyby tam wchodzilo 15 litrow tego oleju moznaby bylo szukac oszczednosci ale to kurka 3 litry. Pamietaj ze bedziesz na tym smigal 15 tys km i jakis okres czasu. kupujac lotosa zaoszczedzisz  paredziesiat zloty ale czy tak naprawde warto "żydzić" (bez obrazy) te kilka zloty na samochodzi ktory kosztuje przeszlo 20 kawalków?

tak na dobra sprawe wzialbys 10 roznych olejow (np syntetyków) roznych masci, lepkości i producentow. zrobil bys z tego mieszanine 3 litrowa i wlal do samochodu to myslisz ze nie pojedziesz? pojedziesz i pewnei zrobisz 15 tys km....tylko czy warto..katowac autko?

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Kwietnia 2005, 23:13:00 »
Cytat: CoOljaCk

do yarka wchodzi 2,8 litra oleju

Dla 1.0:
Bez filtra 2,9l
Z filtrem 3,2l - chociaż wg moich wymian wchodzi sporo więcej, ale może jestem przewrażliwiony...?  :chmmm
Chyba, że wersje dla Czech mają nieco inne michy  :adiabelek

Ogólnie rzecz ujmując: większość z nas leje Mobil1 5W50 lub Castrola też najwyższej klasy :)
"I love the smell of flames early in the morning..."

grzybek-r

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Kwietnia 2005, 00:03:12 »
u mnie ostatnio z wymiana filtra weszlo 2,4 litra a u kumpla 2,8 litra

bylismy jednego dnia i razem zmienialismy w serwisie...

ja mam japonca on francuza :/

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Kwietnia 2005, 00:20:47 »
Cytat: grzybek-r
u mnie ostatnio z wymiana filtra weszlo 2,4 litra a u kumpla 2,8 litra

bylismy jednego dnia i razem zmienialismy w serwisie...

He he u Ciebie jest więcej motodoktorków wlane  :wink:
A jak wiesz specyfiki te mają "molekularne przyciąganie" i nie chcą sięwylac z wymianą oleju...  :adiabelek
"I love the smell of flames early in the morning..."

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl