Autor Wątek: Wyciek z okolic rozrządu - T22 2.0 TD  (Przeczytany 14937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pokakulka

• Gość
Wyciek z okolic rozrządu - T22 2.0 TD
« dnia: 16 Października 2006, 19:06:51 »
Witam wszyskich. Jestem tutaj nowy i od razu walę z pytaniem :-) Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada rysunki (fotki) z programu EPC silnika Tototy Avensis 2.0 TD? Chodzi mi generalnie o części rozbieralne i miejsca gdzie znajdują się uszczelki bądź silikon. Z któregoś tych miejsc (gdzieś raczej od dołu bądź z boku przy rozrządzie) wycieka mi olej i chciałbym na rysunkach sprawdzić ewentualne połączenia, uszczelki bądź uszczelniacze z których może wydobywać się olej. Mój adres : hany69@wp.pl
Pozdrawiam i liczę na pomoc.

ayrsen

• Gość
Odp: Wyciek z okolic rozrządu - T22 2.0 TD
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Października 2006, 19:22:54 »
Pokakulka - witaj. Rysunków ani EPC nie posiadam ale mam kilka propozycji:
1) Zrób zdjęcie Twojego wycieku >> umieść na forum >> poczekaj na poradę. :cool:
2) FAQ i opcja szukaj Twoimi przyjaciółmi... :grin:
2) Skontaktuj się na PW z kolegami posiadającymi silnik 2.0 TD - może któryś Ci pomoże. :azn:
3) Napisz PW do kolegi lukigondi - może /jeszcze/ będzie Ci potrafił pomóc z tym EPC. :icon_pray:

A tak wogle to witaj i miłego TKP'owania... :grin:

Pokakulka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2006, 19:40:56 »
Ze zdjęciem będzie problem bo nie mam teraz jak na kanał wjechać. Ale po krótce powiem tak : jak kupiłem autko (przyprowadzone z Holandi) zauważyłem małe wycieki na podłodze w garażu. W związku z fakem, iż miałem i tak wymieniać rozrząd powiedziałem mechaniorowi (znajomy) żeby zrobił mi również coś z tym wyciekiem. Odbierając auto powiedział że rozrząd wymieniony i wymienione zostały przy okazji również dwa uszczelniacze - wałka rozrządu i wału. Miało być git... Na drugi dzieć zaglądam pod auto a tam jeszcze gorzej...wyciek jak cholera. Z powrotem na kanał i diagnoza : wycieka z jakiegoś łączenia z tyłu silnika w miejscu gdzie jest wkręcony filtr oleju. Zostało to zrobione tzn. rozebrane, posmarowane w miejscu łączenia tych dwóch elementów silikonem i skręcone. Od tamtej pory pod samochodem jest  miarę sucho tylko co jakiś czas coś skapnie, ale mechanik mówi że to skapują resztki wcześniej rozbryzganego po silniku oleju. Sam już nie wiem co o tym myśleć... :-( I dlatego pytałem skąd może jeszcze kapać. 

voyager

• Gość

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Października 2006, 20:09:17 »
voyager - bardzo fajnie ale spośród wielu języków akurat rosyjski mi nie podszedł... :grin: A co w ogóle ma być w tym linku?

Wojtek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Października 2006, 20:39:38 »
jeśli nie dotyczy to tylko mojego IP to dostęp do strony tylko z "terenu" Rosji i WNP. :-o. A myślałem, że "wchod zapreśczen" tolka dlja wojennych zon.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Października 2006, 23:39:33 »
Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada rysunki (fotki) z programu EPC silnika Tototy Avensis 2.0 TD?

przypominam tylko, że program jest komercyjny i udostępnianie programu jest prawnie zabronione. Oczywiście ktoś, kto taki program ma, może sprawdzić co i jak i podać rozwiązanie.

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Października 2006, 07:31:16 »
Prawdopodobnie uszczelniacz wału korbowego do wymiany. Przy okazji wymiany rozrzadu (jeżeli mocno nie cieknie) trzeba go wymienić...

Zdejmij osłonę paska rozrządu i podpatrz, co i jak się dzieje. Tak na odległość ciężko coś doradzić ;)
Marcin

Pokakulka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Października 2006, 08:27:38 »
Cytuj (zaznaczone)
Odbierając auto powiedział że rozrząd wymieniony i wymienione zostały przy okazji również dwa uszczelniacze - wałka rozrządu i wału.
marcinekmm przecież napisałem, że wymienił mi mechanik rozrząd i oba uszczelniacze. Dlatego pytam co jeszcze może cieknąć....

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Października 2006, 14:40:33 »
Sorki, nie doczytałem. Ale nie zmienia to faktu, że przy zakładaniu mógł któryś uszkodzić :(. Bo tak za bardzo nie wiem, czego możnaby się jeszcze czepnąć....
Marcin

Pokakulka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Listopada 2006, 11:17:26 »
A jeszcze mam jedno pytanie. Czy ktoś wie gdzie w Ave 2.0 TD znajduje się pompa oleju? Może tam puszcza jakiś oring?

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Listopada 2006, 11:33:45 »
Pompa oleju jest napędzana paskiem rozrządu.Musisz zdjąć dolną przykrywkę rozrządu i będziesz miał do niej dostęp.

Pokakulka

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Listopada 2006, 12:30:09 »
To znaczy że osłona rozrządu składa się z dwóch części? Trudny tam dostęp (do tej dolnej części)? Wystarczy tylko ją zdjąć żeby dostać się do pompy czy coś jeszcze?
Acha...czy tam w ogóle jest jakiś oring lub uszczelka?
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2006, 12:35:01 wysłana przez Pokakulka »

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Listopada 2006, 13:33:49 »
Tak pokrywa jest dzielona na górną i dolną.
Aby zdjąć dolną pokrywą musisz ściągnąć koło pasowe na wale.Jak to zrobisz to będziesz miał dostęp do kółka pompy oleju.To małe koło po lewej od koła wału korbowego(minimalnie powyżej).Nad wałem, jeszcze wyżej jest rolka pośrednia.

Pokakulka

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Listopada 2006, 16:51:24 »
Czyli trochę roboty z tym jest. Muszę dorwać kanał albo walić z powrotem do tego mechanika co mi rozrząd robił. Niech rozbiera jeszcze raz i sprawdza. Ale ponawiam pytanie - czy tam jest jakiś oring?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl