Autor Wątek: Wyciek z okolic rozrządu - T22 2.0 TD  (Przeczytany 14946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wyciek z okolic rozrządu - T22 2.0 TD
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Listopada 2006, 23:57:15 »
Ja mam podobny problem ze swoim silnikiem 2.0 TD, też mi trochę kapie olej i okazało się, że to z 2 miejsc:
- spod konsoli skrzyni biegów - jest tam taka mała uszczelka (została wymieniona na nową-można ją kupić tylko w ASO)
- z pompy oleju - ale były pracownik ASO Toyota twierdzi, że aby się do niej dostać trzeba wyciąć miskę olejową i jest to cały dzień roboty - tak wieć na razie sobie odpuściłem

Jeżeli jest inny sposób to podzielcie się nim na forum :-)

DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

Pokakulka

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Listopada 2006, 09:11:53 »
Cytuj (zaznaczone)
spod konsoli skrzyni biegów - jest tam taka mała uszczelka
A w którym to jest miejscu?
Cytuj (zaznaczone)
z pompy oleju - ale były pracownik ASO Toyota twierdzi, że aby się do niej dostać trzeba wyciąć miskę olejową
Wycinać nie trzeba :-) Można ewentualnie wyciągnąć. IMHO nie trzeba ale mogę się mylić.
Ps. byłem wczoraj w ASO Toyoty i Pan powiedział że za ewentualną wymianę dwóch uszczelniaczy musiałby wziąć ode mnie tyle co za wymianę rozrządu (500 zł bez uszczelniaczy) bo to tyle samo roboty. Aż mnie w fotel wgniotło. Za samo rozebranie i spojrzenie co może być nie tak - 150 zł. Porażka.

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Listopada 2006, 19:31:45 »
Gdzie jest konsola pod skrzynię biegów - nie potrafię Ci tego opisać, to jest mały dekielek (bardziej kwadratowy) ze śrubami wokół, musiałbyś wjechać na kanał i wejść pod spód i obejrzeć z przodu

DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

Pokakulka

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Listopada 2006, 15:14:57 »
Słuchajcie...okazało się że puszcza uszczelniacz pompy oleju. W servisie powiedzieli że taki uszczelniacz nie występuje oddzielnie i trzeba wymienić całą pompę (1000 zł). Czy ktoś wie czy występuje poza serwisem jako oddzielna część? Jego rozmiar to 22 (wewnątrz) i 34 (na zewnątrz). Jeśli to możliwe to proszę oszybką odpowiedź bo muszę podjąć decyzję. Pytałem w sklepach samochodowych ale nie mają w takim rozmiarze.

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Listopada 2006, 17:37:11 »
A jak to zdiagnozowałeś ? Opisz proszę szczegóły, bo jestem tym b. zainteresowany.
Ja ze swojej strony mogę Ci dać namiary do mojego mechanika, który pracował kiedyś w ASO, to może Ci coś doradzi, bo mnie jak mówił, że cieknie spod pompy oleju to coś mówił o wymianie uszczelniacza, ale nic o wymianie pompy - telefon na priva.

ANALIZA

Pokakulka

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Listopada 2006, 18:06:27 »
No mechanior rozebrał autko i zapalone na podnośnik wziął i obserwował skąd cieknie. Jest to bardzo mały wyciek i długo trwało zanim się pojawił. Ale właśnie podobno stamtąd zaczęło lecieć  :oops:
Tylko szukam właśnie tego uszczelniacza 22x34. Nigdzie cholera nie ma  :cry:

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Listopada 2006, 21:58:16 »
Pokakulka - a możesz opisać szczegółowo co mechanik Ci rozkręcał - jak się dostał do tej pompy oleju, bo mój jak mówiłem chce wycinać miskę i mówi, że cały dzień roboty. Ile u Ciebie to trwało ?
ANALIZA

Pokakulka

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Listopada 2006, 20:49:51 »
Szczerze powiedziawszy to dokładnie nie wiem co i jak rozbierał. Powiedział że musiał ściągnąć osłonę od rozrządu i tam na dole chyba już dokładnie widać tą pompę. Przeczytaj wcześniejszą wypowiedź Elmontera w tym wątku...pisał jak to wszystko jest zbudowane. JA finalnie nie wymieniłem pompy bo tak jak pisałem wyciek jest bardzo bardzo mały. W servisie jakiś gość powiedział (mój mechanik dzwonił do Toyoty) żeby leciuteńko wbić ten uszczelniacz tak jakby do środka - czasami podobno pomaga. U mnie tak zrobił. Zobaczę efekty za kilka dni. Może pomoże :-) Na 100 % nie jest to dużo rozbierania. A napewno nie wyciągał miski :-)
A tak w ogóle to się zastanawiam czy nie wlać do silnika czegoś takiego jak Valvoline Stop Leak - preparat na drobne wycieki z silnika. Czy ktoś miał z tym już doczynienia? Mam nadzieję że nie zaszkodzi...

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Listopada 2006, 21:47:25 »
Dokładnie...trzeba wymienić simmering na wałku pompy, co się wiąze ze zdjęciem paska rozrządu i koła pasowego pompy oleju.

Pokakulka

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Listopada 2006, 21:59:36 »
No właśnie...czyli ten simmering jest jednak wymienialny. Ale skąd go wziąć? W servisie twardo twierdzą że tylko z pompą występuje.

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Listopada 2006, 07:43:56 »
Takiej odpowiedzi można się spodziewać w serwisie....
Każdy simmering jest częścią wymienną i napewno można go kupić osobno.Na nim są wymiary, tylko trzeba go najpierw wyjąć niestety.

Pokakulka

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Listopada 2006, 13:35:39 »
Ale ja tego simmeringu szukałem we wszystkich sklepach motoryzacyjnych i w tym rozmiarze nie mają. Gość z Allegro ma w tym rozmiarze ale mówi że nie nadają się do pompy oleju.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl