Autor Wątek: Moc subwoofera i wzmacniacza- jak to jest?  (Przeczytany 14303 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pakis

• Gość
Moc subwoofera i wzmacniacza- jak to jest?
« dnia: 21 Października 2006, 22:12:59 »
Chodzi mi mianowicie o to jaka jest optymalno moc wzmacniacza i subwoofera aby to fajnie grało.

tzn. mam wmacniacz blaupunkt gta4 po zmostkowaniu 170 rms przeznaczone na suba i zastanawia mnie jak jest optymalna moc głosnika i jaka moze byc maksymalna moc glosnika zeby to jeszcze w miare fajnie gralo.

Macie moze jakies konkretene propozycje co by do tego blaupunkta najlepiej pasowało w granicach do ok 220zl

Jestem ciekaw Waszych opini i pozdrawiam

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Odp: Moc subwoofera i wzmacniacza- jak to jest?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Października 2006, 07:58:20 »
za ta cene znalesc cos 'dopasowanego' bedzie chyba trudno!

generalnie jesdnak co do 'dopaswania' to zasada jest taka ze jak nie ma sie jeszcze 'wprawy' w ca to najlepiej jest kupowac glosnik troche wiekszej mocy niz wzmaniacz..... (ewentualnie takiej samej)

to oczywisice teoria i jak napisalem sprawdza sie na poczatku.....
generalnie jesdnak zdecydowanie lepiej jest napedzac suba znacznie mocniejszym wzmakiem .....
zyskujemy wtedy zdecydowanie na szybkosci i precyzji, czasami nawet glebi basu.....

oczywisice nie polecam tego rozwiazania jesli ktos dopiero zaczyna z ca...

pzdr
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Pakis

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Października 2006, 23:58:12 »
Ja słyszalem od welu ludzi własnie opinie ze najlepiej jak głosnik jest o 30% mocniejszy od wzmacniacza.

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Października 2006, 00:55:38 »
Ja słyszalem od welu ludzi własnie opinie ze najlepiej jak głosnik jest o 30% mocniejszy od wzmacniacza.

No to bardzo dobrze słyszałeś :) z tego co wiem wzmacniacz powinien stanowić 2/3 mocy głosnika, czyli gdzies tak jak napisałeś około 30% ;) z tym ze i kazdy głosnik i wzmacniacz jest inny więc nie jest to zadna reguła...
a co do skrzyni to ja radziłbym jechać do jakiegos saturna albo cos w tym stylu i kupić jakąs skrzynke z w miare sporym głosniczkiem, na poczatku na pewno wystarczy a zanim przestanie wystarczać i pojawi sie niedosyt mocy to juz zdazysz uzbierać troszke kasy na nowy głosnik.... łatwiej jest od razu troszke odłozyć, zeby dwa razy nie płacić "za to samo" ale nie kiedy tak sie po prostu nie da :)
Pozdrawiam
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Października 2006, 08:17:45 »
:D
to dobre!

jesli slyszeliscie to od osob pracujacych w tej firmie ktora polecacie do zrobienia skrzyni to odrazu odradzam......

tak jak napisalem - na poczatek jesli nie ma sie wyczucia to glosnik tej samej mocy co wzmacniacz, ewentulanie troche slabszy.. (ale nie 30%!!!!!!!! glosnik majacy 300RMS jesli dostanei 200 to zagra jak kupa a nie jak sub - czy wy wogole testowaliscie takie konfiguracje czy tylko o tym slyszeliscie?? - bo cos mi sie wydaje ze opieracie sie WYLACZNIE na 'donosach', a tym samym wprowadzacie ludzi w BLAD!!)

takie zalozenia to mozna stosowac przy buszmenach, alphardach i innych wynalaskach, ale to glownie dlatego ze wzmacniacz z prawdziwego zdarzenia o takiej mocy jak glosnik rozszarpal by go w drobny mak!!!

proponuje posluchac tego samego glosnika na 2ch wzmakach - za slabym i z nadmiarem mocy (bo nie istenieje cos takiego jak za mocny wzmacniacz........)

w ramachciekawostki powiem tylko ze nie znam systemu CA z prawdziwego zdarzenia gdzie wzmacniacz jest slabczy od suba, a wiele jzu widzialem i slyszalem.....
na MP w CA chyba sie nie znajdzie takiego systemu....
ludzie zasilaja glosniki (np Cervina Vege - ktory ma 350 RMS przy 2ch omach) wzmacniaczami (np DLS A6 - ktory przy 2ch omah ma prawie 900 RMS!!!)
osobisice zasilam 300 watowego suba wzmakiem ktory generaule prawie 450 RMS i mge wam tylko powiedizec ze przy deklarowanych przez producenta 300 waciszach glosnik gra nijako.....)

proponuuje samemu sluchac i oceniac, a nie sluchac tego co ludzie pisza - bo bardzo czesto pisza glupoty.......

pzdr
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2006, 08:21:08 wysłana przez Red_Point »

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Października 2006, 16:12:28 »
Cytat: Red_Point
jesli slyszeliscie to od osob pracujacych w tej firmie ktora polecacie do zrobienia skrzyni to odrazu odradzam......
miałem kiesys artykuł wydawany przez jednego z pracowników pewnej firmy której nazwy juz nie pamiętam, ale z tego co wiem była to dość znana i wnioskując z opinii innych dobra firma :)
jak znajde artykuł to wstawie

tak jak napisalem - na poczatek jesli nie ma sie wyczucia to glosnik tej samej mocy co wzmacniacz, ewentulanie troche slabszy.. (ale nie 30%!!!!!!!! glosnik majacy 300RMS jesli dostanei 200 to zagra jak kupa a nie jak sub - czy wy wogole testowaliscie takie konfiguracje czy tylko o tym slyszeliscie?? - bo cos mi sie wydaje ze opieracie sie WYLACZNIE na 'donosach', a tym samym wprowadzacie ludzi w BLAD!!)
przeciez napisaliśmy ze tak słyszelismy... :roll: więc nie wprowadzamy ludzi w błąd ;)

na poczatek jesli nie ma sie wyczucia to glosnik tej samej mocy co wzmacniacz
wzmacniacz z prawdziwego zdarzenia o takiej mocy jak glosnik rozszarpal by go w drobny mak!!!
?????????

proponuje posluchac tego samego glosnika na 2ch wzmakach - za slabym i z nadmiarem mocy (bo nie istenieje cos takiego jak za mocny wzmacniacz........)
oczywiscie ze istnieje coś takiego jak za mocny wzmacniacz ;)

osobisice zasilam 300 watowego suba wzmakiem ktory generaule prawie 450 RMS i mge wam tylko powiedizec ze przy deklarowanych przez producenta 300 waciszach glosnik gra nijako.....)

oczywiscie licze ze nie piszesz o mocy max rms bo wszyscy wiedza ze ta moc to sobie mozna miedzy buty wsadzić :)

proponuuje samemu sluchac i oceniac, a nie sluchac tego co ludzie pisza - bo bardzo czesto pisza glupoty.......
nie mozna zaprzeczyc ze pisza często głupoty, nie bedac w temacie ;)

nie którzy piszą też że bezpiecznik powinien być ~30cm przed wzmacniaczem co tez jest kompletną bzdurą :)
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2006, 16:15:29 wysłana przez Carinka1.6 »
Starlet Power

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Października 2006, 16:16:41 »
...to zagra jak kupa a nie jak sub...
...odradzam......

Zgadzam sie... To tak jakby wsadzic do Ave silnik od Yarisa...  :grin:

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Października 2006, 08:20:11 »
Cytuj (zaznaczone)
miałem kiesys artykuł wydawany przez jednego z pracowników pewnej firmy której nazwy juz nie pamiętam, ale z tego co wiem była to dość znana i wnioskując z opinii innych dobra firma
artykułów to ja mam bez przesady pol garazu! i co z nich wynika? w bardzo wielu przypadkach brak wiedzy tych co w tym artykule sie udzielali....
jeszcze zapytam z jakich lat jesten artykul?? bo jesli z przed jakis 3ch to sie zgodze - wtedy byla taka tendencja, ale jesli ktos pisal w jakiejs powaznej prasie zwiazanej z CA takie glupoty to wspolczuje.... (a raczej nie pisal bo wszystkie gazety o tej tematyce kupuje co miesiac....)
takich artykulow moge sie spodziewac co najwyzej w Auto Swieice itp, gdzie redaktorzy maja takie pojecie o ca jak ja o uturbianiu auta - czyli cos gdizes slyszeli tylko nie wszyskto im powiedizeli......

Cytuj (zaznaczone)
przeciez napisaliśmy ze tak słyszelismy...  więc nie wprowadzamy ludzi w błąd
Cytuj (zaznaczone)
No to bardzo dobrze słyszałeś  z tego co wiem wzmacniacz powinien stanowić 2/3 mocy głosnika, czyli gdzies tak jak napisałeś około 30%  z tym ze i kazdy głosnik i wzmacniacz jest inny więc nie jest to zadna reguła...
to w koncu to wiesz, czy slyszales??

Cytuj (zaznaczone)
??????
co do tych znakow to zaznaczam ze wyrwales zdanie z kontekstu, gdize wyraznie jest napisane ze glosnik tylu buszmen, alphar itp o mocy znamionowej np 300RMS po podlaczeniu pod 'prawdziwy' wzmacniacz (a nie tej samej firmy co glosnik) nie wytrzymal by nawet pierwszych czestotliwosci....

Cytuj (zaznaczone)
oczywiscie ze istnieje coś takiego jak za mocny wzmacniacz
powiem Ci (torhce sie powtarzam) ze siedze juz w tym czas jakis, sprzetu przerobilem jzu nie malo i jeszcze nigdy od nikogo (a mam bardzo duzo znajomych zajmujacych sie ta profesja) nie slyszalem terminu 'za mocny wzmacniacz'..........
zawsze jest tak ze im mocniejszy wzmak tym wieksza kontrola, a co za tym idzie lepszy dziwek.....
(wyjatkiem moga byc np aktywnie zasilane glosniki wysokotonowe, ale my rozmawiamy o subie wiec wypowiadam sie na temat tego typu przetwornikow......)

Cytuj (zaznaczone)
oczywiscie licze ze nie piszesz o mocy max rms bo wszyscy wiedza ze ta moc to sobie mozna miedzy buty wsadzić
a co to jest moc max RMS?? ja osobisice o takiej jeszcze nie slyszalem
slyszalem jedynie o mocy RMS lubo o mocy maxymalnej ktora jest podawana....
o mocy max RMS jeszcze w zyciu nie slyszalem..... (chyba ze malo slyszalem....)
po za tym producenci 'normalnego' sprzetu woggoel nie podaja czegos taiego jak moc max, bo to nie ma ZADNEGO znaczenia......
takie moce podaja tylko firmy ktore chca miec ladny napis na kartonie i przyciagnac kupujacego.....
dlatego o mocy max nigdy nie wspominam........

pzdr

---------EDIT
to by bylo na tyle jesli chodzi o OT
jesli chodzi natomiast o glosniki to moge wypowiedziec sie wylacznie odnosnie tego blaupunkta, bo mialem okazje sluchac go w kompakcie...
uwazam ze jk za ta cene glosnik 'daje rade'..... - zasialny byl wzmakiem ktory teoretycznie posiadal w mostku 220 RMS (gto 2000) i gralo to przyzwoicie (zaznaczam caly czas ze jak na te pieniadze....)
co do maganat to ciezko mi sie wypowiedzec bo nie mialem okazji posluchac....
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2006, 08:30:01 wysłana przez Red_Point »

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Października 2006, 11:54:39 »
artykułów to ja mam bez przesady pol garazu! i co z nich wynika? w bardzo wielu przypadkach brak wiedzy tych co w tym artykule sie udzielali....
jeszcze zapytam z jakich lat jesten artykul?? bo jesli z przed jakis 3ch to sie zgodze - wtedy byla taka tendencja...
no najnowszy to artykuł nie był.... ale nie z aś :) artykuł był o tyle fajny bo pisało w nim od czego moc zalezy i jak ja obliczyć, jak dobrac kabelki i takie tam, wszystko krok po roku, czysta fizyka :) czyli jak dla kogoś takiego jak ja z nie duzą wiedzą w sam raz
Cytuj (zaznaczone)
przeciez napisaliśmy ze tak słyszelismy...  więc nie wprowadzamy ludzi w błąd
Cytuj (zaznaczone)
No to bardzo dobrze słyszałeś  z tego co wiem wzmacniacz powinien stanowić 2/3 mocy głosnika, czyli gdzies tak jak napisałeś około 30%  z tym ze i kazdy głosnik i wzmacniacz jest inny więc nie jest to zadna reguła...
to w koncu to wiesz, czy slyszales??
opieram swoją wiedze na tym co słyszałem, ale ponieważ nie mam zbyt obszernej wiedzy na ten temat, póki co wyrażam po prostu swoje zdanie, słuszne czy nie to sie okazuje przy rozwinieciu wątku, gdzie podawane sa argumenty za i przeciw :)

Cytuj (zaznaczone)
??????
co do tych znakow to zaznaczam ze wyrwales zdanie z kontekstu, gdize wyraznie jest napisane ze glosnik tylu buszmen, alphar itp o mocy znamionowej np 300RMS po podlaczeniu pod 'prawdziwy' wzmacniacz (a nie tej samej firmy co glosnik) nie wytrzymal by nawet pierwszych czestotliwosci....
zle zrozumiałem  :roll:

powiem Ci (torhce sie powtarzam) ze siedze juz w tym czas jakis, sprzetu przerobilem jzu nie malo i jeszcze nigdy od nikogo (a mam bardzo duzo znajomych zajmujacych sie ta profesja) nie slyszalem terminu 'za mocny wzmacniacz'..........
zawsze jest tak ze im mocniejszy wzmak tym wieksza kontrola, a co za tym idzie lepszy dziwek.....
tutaj sie nadal nie zgodze, "wydaje mi sie" ;) ze zawsze bedzie grał duzo lepiej odpowiednio spasowany zestaw wzmacnicz/subwofer niz zestaw z dużo mocniejszym wzmacniaczem...
ale czy moze być za mocny wzmacniacz, uwazam(wydaje mie sie ;) ze tak :)

a co to jest moc max RMS?? ja osobisice o takiej jeszcze nie slyszalem
slyszalem jedynie o mocy RMS lubo o mocy maxymalnej ktora jest podawana....
hehe, no własnie pełno widze głosników/wzmacniczy gdzie na przednim panelu dumnie brzmi 1000W MAX RMS :) jest to duzo lepszy chwyt, bo ludzie juz wiedza ze nie nalezy sie sugerować max tylko rms, więc dali max rms zeby ludzie sie tym sugerowali przy wyborze :)
a sinusoidalna takimi literkami napisana ze z dalej niz 20cm na pudełku nie przeczytasz :)
Starlet Power

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Października 2006, 12:16:00 »
no to jzu wszystko zostalo wyjasnione i usystematyzowane, a co do mocy wzmacniacza vs moc suba to moze jak kiedys bedize okazja sie spotkac to zaprezentuje i sam ocenisz!;) - tak bylo by najlepiej!;)

pozdrawiam

Pakis

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Listopada 2006, 18:44:43 »
A jednak zdecydowalem sie na Magnata- zobaczymy ile to jest warte:)

Ale takie zasadnicze pytanko- jaka powinna byc pojemnosc skrzyni i wielkosc bas- reflexu.
Głosnik ma 30cm.

Jestem Ciekaw waszych opini- bo w istrukcji glosnika sa podane konkretne wymiary przez producenta i wydaja mi sie troche zbyt... powiem potem żeby wam nic nie sugerowac

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Listopada 2006, 20:47:27 »
Pakis nic nam nie zasugerujesz bo wielkosc glosnika przy obudowe BR nie ma praktycznie zadnego znaczenia!
25tka moze wymagac wieksza skrzynie niz nie jedna 30stka....

takie pytanie jest bardzo nie powazne, bo nikt na nie nie odpowie!!
zalezy to od wielu parametrow glosnika....
majac te parametry oblicza sie odpowiednia objetosc i odpowiendie wymiary - srednice, dlugosc bas reflexu....
bas reflexem stroi sie rowniez skrzynie....

Pakis

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Listopada 2006, 16:24:24 »
Wg 2 roznych programow zarówno objetosci jak i BR sa duzo mniejsze niz te podane przez producenta- zastanawia mnie co jest bardziej wiarygodne

od producenta

http://img477.imageshack.us/img477/8466/pb070004eh8.jpg
http://img490.imageshack.us/img490/9741/pb070001ui5.jpg

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl