miałem kiesys artykuł wydawany przez jednego z pracowników pewnej firmy której nazwy juz nie pamiętam, ale z tego co wiem była to dość znana i wnioskując z opinii innych dobra firma
artykułów to ja mam bez przesady pol garazu! i co z nich wynika? w bardzo wielu przypadkach brak wiedzy tych co w tym artykule sie udzielali....
jeszcze zapytam z jakich lat jesten artykul?? bo jesli z przed jakis 3ch to sie zgodze - wtedy byla taka tendencja, ale jesli ktos pisal w jakiejs powaznej prasie zwiazanej z CA takie glupoty to wspolczuje.... (a raczej nie pisal bo wszystkie gazety o tej tematyce kupuje co miesiac....)
takich artykulow moge sie spodziewac co najwyzej w Auto Swieice itp, gdzie redaktorzy maja takie pojecie o ca jak ja o uturbianiu auta - czyli cos gdizes slyszeli tylko nie wszyskto im powiedizeli......
przeciez napisaliśmy ze tak słyszelismy... więc nie wprowadzamy ludzi w błąd
No to bardzo dobrze słyszałeś z tego co wiem wzmacniacz powinien stanowić 2/3 mocy głosnika, czyli gdzies tak jak napisałeś około 30% z tym ze i kazdy głosnik i wzmacniacz jest inny więc nie jest to zadna reguła...
to w koncu to wiesz, czy slyszales??
??????
co do tych znakow to zaznaczam ze wyrwales zdanie z kontekstu, gdize wyraznie jest napisane ze glosnik tylu buszmen, alphar itp o mocy znamionowej np 300RMS po podlaczeniu pod 'prawdziwy' wzmacniacz (a nie tej samej firmy co glosnik) nie wytrzymal by nawet pierwszych czestotliwosci....
oczywiscie ze istnieje coś takiego jak za mocny wzmacniacz
powiem Ci (torhce sie powtarzam) ze siedze juz w tym czas jakis, sprzetu przerobilem jzu nie malo i jeszcze nigdy od nikogo (a mam bardzo duzo znajomych zajmujacych sie ta profesja) nie slyszalem terminu 'za mocny wzmacniacz'..........
zawsze jest tak ze im mocniejszy wzmak tym wieksza kontrola, a co za tym idzie lepszy dziwek.....
(wyjatkiem moga byc np aktywnie zasilane glosniki wysokotonowe, ale my rozmawiamy o subie wiec wypowiadam sie na temat tego typu przetwornikow......)
oczywiscie licze ze nie piszesz o mocy max rms bo wszyscy wiedza ze ta moc to sobie mozna miedzy buty wsadzić
a co to jest moc max RMS?? ja osobisice o takiej jeszcze nie slyszalem
slyszalem jedynie o mocy RMS lubo o mocy maxymalnej ktora jest podawana....
o mocy max RMS jeszcze w zyciu nie slyszalem..... (chyba ze malo slyszalem....)
po za tym producenci 'normalnego' sprzetu woggoel nie podaja czegos taiego jak moc max, bo to nie ma ZADNEGO znaczenia......
takie moce podaja tylko firmy ktore chca miec ladny napis na kartonie i przyciagnac kupujacego.....
dlatego o mocy max nigdy nie wspominam........
pzdr
---------EDIT
to by bylo na tyle jesli chodzi o OT
jesli chodzi natomiast o glosniki to moge wypowiedziec sie wylacznie odnosnie tego blaupunkta, bo mialem okazje sluchac go w kompakcie...
uwazam ze jk za ta cene glosnik 'daje rade'..... - zasialny byl wzmakiem ktory teoretycznie posiadal w mostku 220 RMS (gto 2000) i gralo to przyzwoicie (zaznaczam caly czas ze jak na te pieniadze....)
co do maganat to ciezko mi sie wypowiedzec bo nie mialem okazji posluchac....