Autor Wątek: recyrkulacja spalin  (Przeczytany 7982 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

owca

• Gość
recyrkulacja spalin
« dnia: 05 Listopada 2006, 10:41:45 »
czy ktos kiedys odlaczal albo zastanawial sie nad odlaczeniem podcisnienia sterujacego recyrkulacja spalin, czy samochod w zakresie srednich obrotow dostanie wiekszego kopa, tak jak to wszedzie pisza ? Jakie prawdopodobne bledy wywali komputer i co w zwiazku z tym przestawi w tryb awaryjny. Od dluzszego czasu grzebie w silniku i juz udalo mi sie wyeliminowac wreszcie bledy komputera (razem z tym cholernym czujnikiem spalania stukowego) i teraz daze do poprawy wydajnosci.

Dla tych co jeszcze nie wiedza o co chodzi to recyrkulacja spalin to ponowne skierowanie spalin do dolotu i ponowne ich spalenie co spowoduje zmniejszenie emisji szkodliwych gazow (co jest nam malo potzrebne podczas jazdy na lpg). Za ponowne doprowadzenie spalin do dolotu odpowiada(w silniku 3.0) metalowa rurka dokrecona z tylu kolektora dolotowego, a odpowiedzialne za sterowani9e doplywem spalin sa zawory sterowane podcisnieniem, umieszczone tuz za przepustnica. Spaliny nie sa doprowadzane do dolotu w momencie kiedy samochod jest na biegu jalowym i przy maksymalnym wychyleniu przepustnicy (czyli wtedy kiedy potzreba maks mocy).

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
Odp: recyrkulacja spalin
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Listopada 2006, 14:20:47 »
co prawda nie w camry ale miałem problem z zaworem EGR i odłączyłem go właśnie poprzez zdjęcie wężyka podniśnienia sterującego zaworem (może być też sterowany elektrycznie). Co do efektów to moim zdaniem nie są odczuwalne. Teoretycznie auto powinno mieć kopa lepszego, minimalnie większą temp. ale tego się nie odczuje, o ile w ogóle jest jakaś różnica. Komputer chyba powinien wywalić błąd EGR - chociaż u mnie w previi nie pokazał nic ani przed ani po. Można ten zawór też zaślepić jakąś specjalną blachą, żeby spaliny nie wypaliły w niej dziury. Podobno niektórzy gazownicy robią ten zabieg od razu przy montażu instalki, ale dopóki nie ma objawów wadliwego EGR-u ja bym sobie dał spokój. Objawy to m.in. nieregularne nie trzymanie obrotów np. na czerwonym świetle, spadek obrotów i telepanie (tylko po rozgrzaniu auta), poszarpywanie/skoki podczas przyspieszania.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopada 2006, 21:49:08 »
czy ktos kiedys odlaczal albo zastanawial sie nad odlaczeniem podcisnienia sterujacego recyrkulacja spalin, czy samochod w zakresie srednich obrotow dostanie wiekszego kopa, tak jak to wszedzie pisza ? Jakie
Owca,
już Ci pisałem - Twój samochód NIGDY nie będzie miał kopa dopóki będzie w nim siedziała instalacja LPG I lub II gen :-( Smutne, ale prawdziwe. Chcesz kopa pod butem to wywal mikser i doprowadź dolot do porządku. Fizyki nie przeskoczysz. Odłączanie EGR spowoduje tylko wywalanie Check'a i NIC poza tym..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

MSI

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudnia 2009, 22:59:07 »
Ten wątek również odkopię.

Mam MIL 0401, czyli EGR,
1. zaślepiłem egr z boku, wyskakiwało dalej
2. zaślepiłem egr z dołu i boku, wyskakuje jak wyskakiwało

co dalej?
przepływomierz?
ponoć w ciemno od boscha zamiennik wstawić i będzie dobrze,
ale ale jaki numer zamiennika

czy może jeszcze coś sprawdzić przed operacją

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Grudnia 2009, 23:25:07 »
Ty, zaraz, jaką Ty masz tą Camry ? Przepływomierz w 5S ? Skąd to wziąłeś ?

pzdr
3VZ.pl

MSI

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Grudnia 2009, 23:35:45 »
taką mam jak na obrazku
ch-ra pomyliłem numerację ?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Grudnia 2009, 23:44:34 »
Lepiej mi podrzuć VIN, bo z obrazka to widzę III albo IV generację  <diabel>

Edit, zdecydowanie jest to III generacja, przynajmniej na fotce, więc nie rozumiem, skąd masz jakiś dziwny błąd EGRu, skoro jest on mechaniczny.

pzdr
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2009, 23:49:31 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

MSI

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Grudnia 2009, 23:50:38 »
IV

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Grudnia 2009, 23:52:52 »
Co "IV" ? Mam rozumieć, że masz 5S po sierpniu 96 ?

pzdr

3VZ.pl

MSI

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Grudnia 2009, 23:53:59 »
08.08.1997
vin na mejlu lezy u ciebie

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Grudnia 2009, 00:00:01 »
Mnie z tego VINu wychodzi czerwiec 2001 z kolorem 1C8 i tapicerą FB69, 5S z A140e.

Tak, czy inaczej, jeśli wywala błąd EGRu, to coś jest nie bardzo, bo o ile dobrze pamiętam, to tam EGR jest tak samo mechaniczny, jak we wcześniejszych 5S.

pzdr
3VZ.pl

MSI

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Grudnia 2009, 14:30:41 »

97,
egr mam sprawny, podciśnienie przyłożone do niego przesuwa membrankę, sprawdzałem ustami zasysając

pozdrawiam,
W.

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Grudnia 2009, 14:43:56 »
mi też ten kolektor wygląda na 3 gen w 4 gen nie ma znaczka toyoty ani podanej pojemności

MSI

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Grudnia 2009, 11:25:49 »
kurcze, kurcze, chodziło mi o kształt kolektora, nie o napisy

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Grudnia 2009, 12:37:14 »
No dobra, ale o co chodzi ? Bo na razie to udało nam się jedynie ustalić, że masz IV generację i 2.2 pod maską.

To, że masz sprawny siłownik od membrany, to jeszcze nie znaczy, że masz sprawny cały układ recyrkulacji spalin.

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl