Autor Wątek: Wysokie spalanie Ave 1.8 98  (Przeczytany 3113 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jakubruc

• Gość
Wysokie spalanie Ave 1.8 98
« dnia: 06 Listopada 2006, 13:56:17 »
Mam problem z moja ave 1.8 98. Od jakiegos czasu zauwazylem wysokie spalanie zarowno benzyny (11,5l po miescie), jak i gazu (13,5l). Wczesniej bylo odpowiednio 9l Pb i do 11l LPG po miescie! Na gazie jezdze juz 40 tys km, wspomne tez, ze to 2 generacja. Poza tym Cheack Enginenie nie pali sie! Szukałem na forum i przeczuwam, ze to moze byc czujnik ubogiej mieszanki, ale dla czego nie pali sie zolta lampka?? W ASO zaproponowali mi podlaczenie do kompa za- 180 ZL!!! Ponadto nowy czujnik ubogiej mieszanki to ok 1300zl!!! Czy mozna gdziec w Trojmiescie podlaczyc sie do kompa w normalnej cenie? Czy wymyslono juz zamiennik tego czujnika? Jakie moga byc inne przyczyny wysokiego spalania? Czy mozna zalozyc IV generacje i zostawic uszkodzony czujnik tak jak jest? Prosze o pomoc!

poltec

• Gość
Odp: Wysokie spalanie Ave 1.8 98
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Listopada 2006, 20:26:29 »
WItam!!!

Jeżeli chodzi o 4 generację gazu, to nie może ona poprawnie współdziałać z wadliwa sondą. Jeśli chodzi o zamiennik to nie ma. Sam teraz szukałem do Cariny:(. Ave nie ma jakieś wewnętrznej autodiagnozy??? Taki jak carina, wkładasz zworkę i lampka od check engime mruga zależnie od błędu. Kolego spróbuj zresetować kompa, odłącz na jakiś czas kleme około 15 min, powinno wystarczyć. I wtedy zobacz jak z tym spalaniem. A reszta jest tak samo, buja się dobrze, nie przerywa. Czasami nie traci mocy???

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Listopada 2006, 13:52:50 »
A ile pali Ci na trasie?
Takie spalanie po miescie jest calkiem mozliwe, zrobilo sie tez troche zimniej i wyzsze spalanie o tej porze roku jest calkiem normalne.

jakubruc

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Listopada 2006, 15:48:22 »
Znam swoj samochod b. dobrze i wiem o ile wiecej palil zima...
Niedlugo prawdopodobnie wywale instalacje i wymienie ten czujnik...

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopada 2006, 12:34:00 »
Nie ma sensu wywalac instalacji,w niczym to nie pomoze.Jezeli to faktycznie padniety czujnik LB to załóż na probe zamiast krokowca zwykły register na przewodzie gazowym i bedziesz widzial jak sie ukształtuje spalanie gazu.Sprawdz dla pewnosci cisnienia na cylindrach zeby wyeliminowac problemy mechaniczne.Niesprawny czujnik mogł zubożyc mieszanke i nadpalic zaworki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl