Autor Wątek: Otwieram i zamykam a tu nic nie mruga?  (Przeczytany 10292 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dybas

• Gość
Otwieram i zamykam a tu nic nie mruga?
« dnia: 09 Listopada 2006, 20:06:18 »
Mam ave 2000 rok d4d no i centralny zamek, ale jak otwieram i zamykam samochód nic nie "gada" jak u innych, a w instrukcji czytam że coś ma błyskać, no i jeszcze jedno, jak śilnik jest źimny to gdy włączam ogrzewanie (wiatrak) to obroty śilnika wzrastają i nie wiem czy to normalne czy nie?

ayrsen

• Gość
Odp: Otwieram i zamykam a tu nic nie mruga?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopada 2006, 20:11:21 »
dybas - odpowiem Ci w punktach:
1. Witaj na forum TKP :grin:
2. Jaki masz alarm - bo jeśli masz na myśli "gadanie" samego centralnego zamka, to on nie gada... :wink: i zamykanie/otwieranie z pilota wbudowanego w kluczyk jedynie zamyka/otwiera drzwi... Całkiem inny temat, jeśli masz alarm zintegrowany z kluczykiem... :oops:
3. Wzrost obrotów silnika jest w tej sytuacji najnormalniejszą rzeczą na świecie. :cool:

dybas

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopada 2006, 20:21:39 »
No właśnie chyba nie mam żadniego alarmu,  :-) autko mam jakieś 2 niechy i gość ten co sprzedawał mówił że jest immobilazer, no to myślałem że będzie coś pokazywał jak go zamykam i otwieram a ja tylko słucham czy się zamknie i tyle. Witam wszystkich przy okazji.

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopada 2006, 20:25:31 »
ayrsen, kwoli scislosci pozwole sobie ciebie poprawic. Zamykanie/otwieranie przyciskiem z kluczyka objawia sie mryganiem kierunkow (1xzamkniete, 2xotwarte)

Pokakulka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopada 2006, 20:30:30 »
U mnie nic nie mruga. Mam Ave 99 r. i na kluczyku przyciski LOCK i UNLOCK i jak otwaieram lub zamykam to słychać tylko pracę centarlnego zamka. Nic nie pika ani nie świeci. Ale tak chyba powinno być skoro nie mam alarmu.

dybas

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Listopada 2006, 20:33:23 »
no właśnie u mnie też nic nie mróga chociażbym ze 100 razy zamykał i otwierał. Pewnie nie mam alarmu tylko jak moge sprawdzić czy mam immobilizer?

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Listopada 2006, 20:35:07 »
ayrsen, kwoli scislosci pozwole sobie ciebie poprawic. Zamykanie/otwieranie przyciskiem z kluczyka objawia sie mryganiem kierunkow (1xzamkniete, 2xotwarte)
Kurcze prusiak - aż poszedłem do garażu zeby to sprawdzic i wiesz co - no nie masz racji... :wink: Więc chyba ktoś/coś kiedyś u Ciebie zmienił, bo u mnie też jest dokładnie tak, jak napisał Pokakulka... :grin:
dybas - no to nie masz alarmu... A immobilizer masz fabryczny, więc jest.

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Listopada 2006, 22:10:15 »

Mruga w autach po face liftingu (kluczyki z "małymi" guzikami) - wcześniejsze wersje zwyczajnie zamykały i otwierały drzwi.

Offline raw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Listopada 2006, 22:17:19 »
Może trochę z innej beczki bo nie mam avensisa tylko rava ale wydaje mi sie że we wszystkich Toyotach powinno byc podobnie, kwestia rocznika produkcji.
U mnie jak zamykam i otwieram auto z przycisków na kluczyku to mrugaja kierunkowskazy tak jak opisuje prusiak. Nie załącza się wtedy alarm bo mam oddzielnego pilota do alarmu. Jak otwieram samochód to najpierw rozbrajam alarm pilotem od alarmu -  mrugaja kierunkowskazy a potem otwieram auto kluczykiem - równiez mrugają kierunkowskazy. (Wiem bez sensu bo można sterowac centralem z alarmu - poprzedni własciciel tak sobie zazyczył i tak juz zostało, nie mam czasu tego zmieniać).

Natomiast wiem na 100% ze w Avensisie z 1998 roku nic nie mruga gdy się otwiera auto pilotem wbudowanym w kluczyk. Przynajmnie z fabryki nic takiego nie wyjezdzało.

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopada 2006, 07:27:11 »
U mnie nic nie mruga. Mam Ave 99 r. i na kluczyku przyciski LOCK i UNLOCK i jak otwaieram lub zamykam to słychać tylko pracę centarlnego zamka. Nic nie pika ani nie świeci. Ale tak chyba powinno być skoro nie mam alarmu.

Potwierdzam. Żadnych mrunięć czy też jakichkolwiek gwizdów, cyknięć, jęknięć itp nie ma :) Koniec kropka :D Dyskrecja przede wszystkim ;)
Marcin

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Listopada 2006, 08:31:55 »
A jednak LordD4 i Prusiak mają rację. Moja AVE 2001 mruga przy zamykaniu i otwieraniu z kluczyka. Czyli jednak po FL występuje ten bajer.
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Listopada 2006, 10:54:07 »
A jednak LordD4 i Prusiak mają rację. Moja AVE 2001 mruga przy zamykaniu i otwieraniu z kluczyka. Czyli jednak po FL występuje ten bajer.

czyli uściślając: przed FL brak bajerów, po FL full wypas :)
Marcin

gagator

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Listopada 2006, 23:07:53 »
Mam ave 2.0 TD 98 i u mnie też nic nie mrygało w czasie otwierania i zamykania dzrzwi. Fachowiec powiedział mi że nie mam auto alarmu tylko, imobilizer w kluczyku. Dla mnie ta opcja była nie  wystarczająca, więc załozyłem nie fabryczny autoalarm. Teraz mam pilota który otwiera dzrzwi i odblokowuje alarm równocześnie. Teraz mryga i otwiara tak jak powinno. Mam tylko małe utrudnienie :( zgodziłem się na opcję antyporwaniową i po każdorazowym otwarciu dzrwi, muszę w pewne miejsce przyłożyć palucha. Trochę to upierdliwe, więc pewnie z tej opcji zrezygnuję. Ponoć toyot nie kradną :)

Misiak-007

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Listopada 2006, 23:23:13 »
Witam!!!
A mi sie wydaje ze poprostu macie ustawiony alarm na tryb serwisowy gdzie poprostu dziala tylko centralny zamek. W moim przypadku aby uruchomic alarm w trybie normalnym trzeba zamknac i potem otworzyc samochod. Nastepnie przekrecic 5 razy kluczyk na zaplon odczekac alarm powinien 5 razy odmrugac i gotowe. (najlepiej robic to w samochodzie i z wlozonymi kluczykami w stacyjke)
Pozdrawiam Łukasz

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Grudnia 2006, 10:30:33 »
Moja AVE jest sprowadzona z Niemiec i mam w kluczyku sterowanie centralnym zamkiem. Przy zamykaniu i otwieraniu tylko mruga - nie słychać żadnych dźwięków. I o ile wiem w Niemczech chyba nie montowali w standardzie alarmu? Myślisz że to przekręcanie kluczyka coś uruchomi, że niby alarm jest ale nieczynny?
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl