Autor Wątek: Economy (F)  (Przeczytany 39328 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
Odp: lampki ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Października 2008, 22:19:24 »
Witam . Tam jest system podciśnieniowy który otwiera dodatkowe przepustnice . Sprawdz wężyki i wiązke przewodów oraz tą żarówkę . Generalnie to przy depnięcu pedału w podłogę powinieneś poczuć małe przyśpieszenie i wzrost mocy oraz większą głosnosć silnika . Pozdro .

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 22 Października 2008, 22:27:24 »
W ktorym miejscu silinka snajduja sie przewodu odpowiedzialne za te przepustnice?

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Października 2008, 22:37:58 »
Pod kolektorem dolotowym . Kiepskie dojscie .

czupryn

• Gość
Odp: Economy (F)
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Października 2008, 23:10:17 »
doczytalem ze musi byc napis eco na obrotomierzu a ja nie mam wiec chyba nie ma sprawy.dzieki za odpowiedz.

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #49 dnia: 22 Października 2008, 23:22:20 »
ściśle rzecz biorąc to musi być napis "ECONOMY" i pod nią dwie "lampki", widać to nawet na wyłączonych światłach i nie działającym silniku.
tak jak tu:

Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Października 2008, 14:09:14 »
Dzieki za fotke,u mnie nie ma tego wynalazku,pozdrawiam.

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #51 dnia: 23 Października 2008, 14:11:35 »
spoko, zaden problem;)

w cari 1.6 u mojego ojca nie ma np kontrolki rezerwy ..
to jest dopiero ból :D
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Października 2008, 17:22:14 »
Dzieki za fotke,u mnie nie ma tego wynalazku,pozdrawiam.

Więc po problemie.

Witam . Tam jest system podciśnieniowy który otwiera dodatkowe przepustnice . Sprawdz wężyki i wiązke przewodów oraz tą żarówkę . Generalnie to przy depnięcu pedału w podłogę powinieneś poczuć małe przyśpieszenie i wzrost mocy oraz większą głosnosć silnika . Pozdro .

Nie ma tam dodatkowych przepustnic a tylko czujnik podciśnienia w kolektorze.Myślałeś o zastawkach przy silniku LB ale nie wszystkie silniki 1.6 coś takiego mają i nie ma to zadnego związku z kontrolką economy.

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Października 2008, 21:13:22 »
Tak tak wszystko sie zgadza jeśli to nie jest silnik z LB bo jesli ma LB a gość piszeo 7A-FE który ma LB to musi mieć zastawki i wtryski w glowicy oraz economy . Ale jeśli jest bez LB to economy nie ma bo niema ubogiej mieszanki . To takie szukanie co mam a czego nie mam ale jak ktoś podaje dwa silniki to ma odpowiedz do dwóch . Polecam info o Cari oczywiscie nie tobie Carinus . Pozdro .

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 25 Października 2008, 01:52:03 »
tzn.na silniku jest nakleja 7a-fe ,na zegarach nie ma cienia lampek i napisu economy,cari pali min na trasie  (ostatnio mierzylem:120km 5,7L trasa,ta sama stacja i dystrybutor,srednio 7,5)wiec ile pali z sonda LB bo przy 1,8 to nizej sie chyba nie da.Dodam  ze to anglik i moze wynalazki troche inne niz  w wersjach  na Polske,choc zazwyczaj w wyposazeniu.Pozdrawiam.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Października 2008, 02:22:09 »
Slawektoyo... skąd Ty masz te rewelacje, że uboga mieszanka implikuje występowanie ekonomizera? To jest część wyposażenia nie mająca związku z ubogą mieszanką. Powiem więcej, oglądałem przed zakupem 4 cariny 7A-FE i żadna nie miała ekonomizera.
Na forum znajdziesz kilka Carinek na ubogą mieszankę bez tego świecidełka. Np. moją ;]

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 25 Października 2008, 07:30:33 »

Na forum znajdziesz kilka Carinek na ubogą mieszankę bez tego świecidełka. Np. moją ;]

oraz moja 4A FE bez LB ktora  Economy posiada...
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Października 2008, 11:29:46 »
No to i moja chyba tez <diabel>.Pozdrawiam.

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Października 2008, 21:05:42 »
Slawektoyo... skąd Ty masz te rewelacje, że uboga mieszanka implikuje występowanie ekonomizera? To jest część wyposażenia nie mająca związku z ubogą mieszanką. Powiem więcej, oglądałem przed zakupem 4 cariny 7A-FE i żadna nie miała ekonomizera.

Witam .Sądzilem że to normalka przy silnikach z LB . Bo jest to silnik na ubogą mieszankę lub chwilowy ( zależnie od silnej nogi ) brak tej że mieszanik czyli normalny stosunek powietrza do paliwa 14,7:1 . Reasumując economy 20:1 brak economy 14,7:1 . Taki mam opis z Auto Świat  NR 1/2000 . No i oczywiscie do tego swoja Cari . No to co decyduje że jedne maja eco inne nie ? Wersja GLi cz XLi czy silnik  bo wątpie że była to opcja wyposazenia jak np . szyber . Może po prostu chodzi o roczniki ?

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 26 Października 2008, 01:19:59 »
Czytaj dalej Auto Świat, to będziesz miał taki bajzel w głowie że hoho ;] Oni puszczają do druku masę niesprawdzonych informacji. Czasem jak słyszę czy też widzę co tam napisano, to się zastanawiam czy oni sami tego nie wymyślają.

A rocznik też nie ma nic do rzeczy. Jest to po prostu wyposażenie auta. W katalogach Toyoty była o tym mowa (taki katalog ostatnio widziałem na e-bay... rarytas kurde:D ). Jest to tak jak mówisz, coś w stylu "szyber". W Carinach Flash, które były z zasady wypasione we wszystkie dobrodziejstwa oraz inne wnętrze, brak czarnych plastików na zewnątrz ect., pozostały tylko 3 opcje do dokupienia: Podgrzewane fotele, Szyberdach, Ekonomizer. Informacja zaczerpnięta od Toyoty.
Na logikę, to w LB ten ekonomizer jest mniej potrzebny nawet niż w silniku "tradycyjnym".
Ekonomizer też działa na innej zasadzie niż sterowanie ubogą mieszanką. Przez co jak masz LB i ekonomizer, to jego wskazania wcale nie muszą się pokrywać z aktualnym składem mieszanki. O zasadzie działania ekonomizera masz dużo na tym forum. O tym, kiedy silnik LB pracuje w danym trybie łatwo można wygooglać.
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2008, 01:26:59 wysłana przez Dagon »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl