Autor Wątek: Economy (F)  (Przeczytany 39320 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Odp: Economy (F)
« Odpowiedź #60 dnia: 26 Października 2008, 11:47:01 »
Zeby zakończyć wywody to łopatologiczne wytłumaczenie działania ekonomizera polega na zasygnalizowaniu zbyt mocnego otwarcia przepustnicy.Spadek podciśnienia w kolektorze poniżej pewnego progu zależnego od warunków obciążenia i obrotów silnika daje znać ze mocniejsze wciskanie pedału nie ma sensu.

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 26 Października 2008, 15:09:48 »
No to wszystko wiadomo . Zawsze milo wiedzieć że się ma jakiś gadżet z wyposarzenia dodatkowego . Pozdro . <taniec>

FAWORYT

• Gość
Odp: lampki ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #62 dnia: 26 Października 2008, 17:26:28 »
Daj sobie spokój z tym ekonomizerem.Swieci tylko po oczach a za dużo nie pomaga.Przyciśnij troche mocniej po gazie i powinna zapalić sie chociasz czerwona.

Ale Ty masz sexualne podejscie Carinus . Tak naprawde ta kontrolka pomaga w ekonomicznej jeździe ,ale czy kolega ją wogóle ma ? Czy na obrotomierzuu są jakies napisy typu ECONOMY ?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #63 dnia: 26 Października 2008, 21:22:24 »
Guzik pomaga.
Jeździłem na zielonym przez jakieś 5 tys. km i kicha. Spalanie takie jak normalnie.
Co z tego że świeci cały czas na zielono jak ją na dociągnę do 6000obr ?
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 26 Października 2008, 22:40:31 »
I z tego powodu ja się cieszę, że nie mam nic na zegarach, co niepotrzebnie świeci ;] Tylko bym się wkurzał, że ekonomizer mi jakieś bzdury pokazuje. Jak ktoś się nauczy ekonomicznie jeździć, zgodnie z charakterem auta, to nie potrzebny mu żaden ekonomizer... Za to szyber i te podgrzewane fotele by mi się przydały  <diabel>

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #65 dnia: 27 Października 2008, 00:05:07 »
moj swieci na zielono tylko gdy  doslownie muskam gaz. Jezdze normalnie ostatnio  bardzo delikatnie a i tak  na czerwono mi swieci

"Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #66 dnia: 27 Października 2008, 01:37:36 »
I z tego powodu ja się cieszę, że nie mam nic na zegarach, co niepotrzebnie świeci ;] Tylko bym się wkurzał, że ekonomizer mi jakieś bzdury pokazuje.[...]

Spoko, przyzwyczaiłbyś się dość szybko.
Ja go już praktycznie nie widzę :D
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Radex

• Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #67 dnia: 27 Października 2008, 07:15:00 »
kiedys tez jezdzilem na zielonym, potem odlaczylem na jakis czas economizer i jezdzilem bez ... potem go zalaczylem i czesciej swiecil na pomaranczowo, ale spalanie bylo takie same ( test w trasie) ... 

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #68 dnia: 27 Października 2008, 16:07:59 »
W przypadku naszego ekonomizera ekonomia z oszczędnością nie mają nic wspólnego.Można jechać jak Perzan do odcinki na zielonym i wcale mało nam nie spali.Spali tyle ile musi.

Offline MakuMaku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Sierpnia 2009, 12:07:40 »
Ja mam Carinę wersję Flash z 97 silnik 7A-FE. Przez dwa lata nie miałem żadnego ekonomizera. Jak ostatnio wymieniłem chłodnicę to na drugi dzień pojawił się zielony napis ECONOMY na obrotomierzu. Wcześniej w ogóle nie było widać, że tam jest jakiś napis. Czerwonego napisu niema.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 04 Sierpnia 2009, 12:20:42 »
Zostawię to bez komentarza bo mi się słabo po przeczytaniu tego zrobiło  <zalamka>
Możecie mi to przetłumaczyć?

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #71 dnia: 04 Sierpnia 2009, 12:29:49 »
tu znów czary mary :D
nie bylo napisu i jest

a tak na poważnie, to nie bardzo rozumiem, jak to możliwe.
napis jeśli jest to jest, widać go nawet jak nie jest podświetlony podobnie jak widać wszystkie inne cyferki na zegarach.
napis ECONOMY nie jest w róznych kolorach, w rózncyh kolorach sa tylko dwie lampki pod nim -zielona i pomarańćzowa, tak jak to juz w tym temacie chyba bylo kiedys prezentowane (zdjecia).

nie mam pojecia o co dokladnie chodzi autorowi postu i jakim cudem napis sie "pojawił po wymianie chlodnicy" bo jedno z drugim ma niewiele wspolnego..
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline MakuMaku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 05 Sierpnia 2009, 07:40:54 »
OK. Już tłumacze. Myślałem, że nie mam ekonomizera, bo nic nie było widać, czarny zegar i tyle (być może dlatego, że się nie spodziewałem go w takiej formie i w takim miejscu). Podejrzewam, że musiałem podczas wymiany chłodnicy poruszyć jakąś kostkę łączeniową, lub też poruszyć jakiś czujnik który odpowiada za sygnał do lampki "economy". A cały ten fakt zadziwił mnie jeszcze bardziej niż Was.  Pozdro

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #73 dnia: 05 Sierpnia 2009, 08:32:42 »
a zrob fote tego swojego ekonomizera i rzuc tutaj:)
pzdro
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #74 dnia: 28 Października 2009, 19:21:37 »
A ja mam taki problem.
Mam (wciąż) dwie Cariny: II i E. W pierwszej (II) trzeba się mocno namęczyć, aby zapalił się LED czerwony, a w drugiej (E) jest wręcz przeciwnie, co nie ukrywam, niepokoi mnie  :-( W praktyce każde, nawet najlżejsze naciśnięcie pedału owocuje zapaleniem się czerwonego LED'a, a "ekonomiczny" pali się w zasadzie tylko wówczas, jeśli samochód jedzie ze stałą prędkością (a najlepiej z górki  :grin: ).
Na mój techniczny umysł (acz jestem zwykłym elektronikiem  :laugh: ) możliwe są dwie opcje. Pierwsza, że ten wskaźnik jest spieprzony. A druga taka, że niestety jego wskazania są prawidłowe, a usterka jest duuużo poważniejsza, co niestety podejrzewam.
Za wszelkie sugestie będę też wdzięczny!

P.S. Pozdro dla Eddiego, nerwowego moderatora  <narka>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl