Autor Wątek: Silnik VVT-i pracuje jak diesel... :-(  (Przeczytany 4601 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Avensis

• Gość
Silnik VVT-i pracuje jak diesel... :-(
« dnia: 27 Listopada 2006, 08:53:57 »
Cześć
Od kilku dni mam problem z moim benzynowym 1-AZ FSE, 2.0 150 km. Otoz podczas jazdy kultura pracy silnika strasznie spadla tj. silnik pracuje jakby byl dieslem. Na postoju nie chodzi tak glosno ale podczas jazdy slychac to bardzo wyraznie. Nie jestem znawcą więc pierwsza myśl: olej. Był na poziomie okolo 1 cm powyzej minimum wiec dolalem. Zmian zadnych. Odglos idzie wyraznie z silinika wiec wydech to raczej nie jest. Zanim udam sie do jakiegos speca chcialbym zasiegnac Waszych opinii co to moze byc. Moze ktos przechodzil podobne katusze? Dodam, ze samochod ma zrobione 140.000 km.

Lord D4

• Gość
Odp: Silnik VVT-i pracuje jak diesel... :-(
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2006, 15:49:04 »
Pewnie to zawory --> może wymagają regulacji.  :oops:

olisadebe

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopada 2006, 16:06:10 »
Cześć
Od kilku dni mam problem z moim benzynowym 1-AZ FSE, 2.0 150 km. Otoz podczas jazdy kultura pracy silnika strasznie spadla tj. silnik pracuje jakby byl dieslem. Na postoju nie chodzi tak glosno ale podczas jazdy slychac to bardzo wyraznie. Nie jestem znawcą więc pierwsza myśl: olej. Był na poziomie okolo 1 cm powyzej minimum wiec dolalem. Zmian zadnych. Odglos idzie wyraznie z silinika wiec wydech to raczej nie jest. Zanim udam sie do jakiegos speca chcialbym zasiegnac Waszych opinii co to moze byc. Moze ktos przechodzil podobne katusze? Dodam, ze samochod ma zrobione 140.000 km.

Jeżeli chodzi Ci o terkotanie ala traktorek dieselek, to miałem coś podobnego w fiaciku - był to wariator faz rozrządu, który zakończył swój zywot. Ponieważ w tym silniku tez sa zmienne fazy rozrządu, to może cos z tym jest nie tak...

Avensis

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Listopada 2006, 16:37:23 »
generalnie pachnie mi to jakims powazniejszym zgrzytem  :-(
tak czy inaczej w srode jade do Cygana na Zerań w Wawie i mam nadzieje, ze "specjalisci" postawią jakąś diagnozę, o której na pewno napiszę

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Listopada 2006, 17:49:16 »
Mozliwe ze to lancuch/pasek rozrzadu sie rozciagnal

Avensis

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Listopada 2006, 09:51:39 »
No wiec dzis zdiagnozowalem sie na Zeraniu i powiedzieli, ze to łożysko  :oops:
Tylko, ze sami jeszcze nie wiedza czy lewe czy prawe. Mi to sie wydaje dziwne, wiedza, ze lozysko a nie wiedza ktore. Poza tym krzykneli mi, ze wymiana lozyska to okolo 500 pln.
Nawet jesli to jest faktycznie lozysko to chyba jest miejsce w Warszawie gdzie moge zrobic to taniej?

pavel

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Grudnia 2006, 10:06:55 »
Witam i o rade pytam moja AVENSISna zimnym silniku chodzi jak prawdziwy czolg po kilku min. jest juz cichutko ale poczatek jest straszny czy to jest normolne a moze zaworki? A jesli chodzi o zawory ktos zna ich historie w tym silniku? Bo nie mam dostepu do zadnej ksiazki obslugowej czy instrukcji. Dzieki i pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia 2006, 10:18:26 wysłana przez ayrsen »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl