Autor Wątek: Kolumna kierownicy - Ave T25  (Przeczytany 16781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bartek_23

• Gość
Kolumna kierownicy - Ave T25
« dnia: 03 Października 2004, 15:15:46 »
Moze wiecie cos na temat tych kolumn , u mnie juz raz wymienili ale dalej stuka , poprzednia stukala na nierownisciach w jezdni poprzecznych a obecna reaguje na pedal gazu tzn. jak dodaje raptownie to jest stuk w kolumnie .Moze sie z czyms podobnym spotkaliscie?

BKMM

• Gość
Odp: Kolumna kierownicy - Ave T25
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Października 2004, 15:27:47 »
To chyba jest notoryczne w nowych avensisach. U mnie stuka na nierownościach wlasnie jade z tym i paroma innymi problemami do servisu i zobaczymy co wymysla.
A tak na marginesie tu na forum gdzies juz na ten temat czytalem wiec poszukaj moze cos znajdziesz
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 18:19:52 wysłana przez janmor »

Bartek_23

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Października 2004, 22:44:47 »
Napisz jak Ci sie sprawuje autko, bo mnie wymienili juz:
-tylne zaciski i klocki
-zimering polosi napedowej
-kolumne k.i chyba na tym nie koniec.

Najgoesze co mnie denerwuje to drgania w aucie, niby normalne, ja je wyczuwam inni nie ,
a mam 1.8 motorek. poza tym 35 tys km

tunix

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Października 2004, 23:13:03 »
Cytat: Bartek_23
Moze wiecie cos na temat tych kolumn , u mnie juz raz wymienili ale dalej stuka , poprzednia stukala na nierownisciach w jezdni poprzecznych a obecna reaguje na pedal gazu tzn. jak dodaje raptownie to jest stuk w kolumnie .Moze sie z czyms podobnym spotkaliscie?

Znam jeden przypadek - 1.8. Stukałą od nowości. Wymieniono na gwarancji, ale sprowadzano ją wieki. Pomogło, jest cisza.

tx
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 18:20:07 wysłana przez janmor »

BKMM

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Października 2004, 23:14:50 »
Tak to jest standard kierowca auta słyszy i czuje każdy szmer i wibracje. A ten, kto siedzi obok twierdzi ze nic się nie dzieje.

Ja mam 30tys. I 2.0 D4D wiec teraz jest juz drugi przegląd.
Po 20 tys miałem toczone tarcze i wymiane klocków... wtedy miałem inne problemy i brak czasu oraz ochoty na awantury, ale straszny błąd zrobiłem bo nie powinienem sobie dac ich toczyc tylko sie wykłóc o wymiane, do tego teraz zaczęła mi drgac kierownica przy hamowaniu na trasie. Przy około 100-120km/h, ale słabe hamulce, w toyocie to tez standard niestety.

Rzecz, która mnie najbardziej irytuje (poza za dużym spalaniem) to to ze rozłazi sie deska rozdzielcza i trzeszczy... pewnie przez to ze sie rozłazi.

Trudno ja w piątek(i tak juz to odkładam od 2 tygodni) jade walczyc główną rzeczą do naprawy jest spalanie, które średnio jest o 3 litry za duże.... szczególnie ze to diesel.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 18:21:32 wysłana przez janmor »

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Października 2004, 11:00:13 »
Cytuj (zaznaczone)
Moze sie z czyms podobnym spotkaliscie?
Yeee... głupia sprawa europejskiej produkcji. Stuk pochodzi chyba zawsze ze środka ślimaka..czyli z łączenia przekładni z kolumną i jest w sumie nienaprawialny.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 18:21:50 wysłana przez janmor »

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Października 2004, 16:41:16 »
U nas wszystko wyjaśnia zdanie-klucz "europejska produkcja" - wiadomo że nie dorównuje japońskiej.

Ciekaw jestem jak Toyota tłumaczy te przypadłości w ... Japonii, dokąd przywozi z Wielkiej Brytanii europejski model Avensis ??? :?
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 18:22:15 wysłana przez janmor »

Bartek_23

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Października 2004, 19:35:10 »
U mnie tez spalanie powinno byc niby nizsze srednia moja to 10 l przy 1.8 vvt-i w kombi.
Tlumacze to sobie tym ze mam ciezka noge, gdy jade w granicy rozsadku 90 -120 spalanie jest okolo 8 l. Tez juz nie mam ochoty jezdzic do serwisu bo ci goscie nie maja pojecia o tym co robia.

Pozdro.

jagjag

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Października 2004, 02:13:10 »
Też miałem przygode z kolumną kierowniczą . Tyle , że mnie powiedzieli od razu , że mogą mi wymienic na drugą , ale to nic nie da bo jest to wada konstrukcyjna i pracują nad nową kolumną . Więc dałem sobie spokój . Po ok. 2 miesiącach zadzwonili sami , wymienili i jest dobrze.
Przejechałem 17 tys. i jakoś, odpukac, z hamulcami nie mam problemu?
Co do pozostałych usterek to wymienili mi wkład prawego lusterka (od początku nie grzało) oraz mam taką ciekawostkę , że zeruje mi sie "komputer pokładowy" sam z siebie tak jak po tankowaniu? Byłem z tym w serwisie , pomierzyli i stwierdzili , ze takiego błędu jak pokazuje mój komputer to oni jeszcze nie mieli i że go nie znają , ale mają sie dowiedziec.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 18:23:37 wysłana przez janmor »

gizmopiotr

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Września 2006, 08:43:06 »
Witam Panowie pomożcie bo jest problem mam ave 2005 d4d przebieg 47000 tys mam go od nowosci ,wymienili mi wczoraj cala kolumne kierownicza i dalej jest problem jak stukalo tak dalej stuka a ci w serwisie powiedzieli ze nie wiedza co jest jak bedzie wiecej stukac to wtedy sie dowiedza co to konkrtenie jest to stukanie odczuwa sie na drobnych nie rownosciach a zwlaszcza jak sie skreca !!Serwisuje autko w nowym targu w auto complex !Moze sie ktos spotkal z takim problemem !!Bo mnie juz cholera bieze jak mowia ze typy tak itd... bylem tez w serwisie w krakowie w inter car nowak tam dopiero sa patalachy!!!

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Września 2006, 13:49:39 »
nie wiem co to może być, ale proponuję zadzwonić do TMP i zgłosić problem. Może już wiedzą co stuka.

PS. Przydało by się więcej informacji odnośnie tego stukania. Kiedy, gdzie jak...

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Września 2006, 00:33:20 »
Ostatnio wsiadłem do ojca Ave 2003, 75 tys przebiegu i zauważyłem że hałasuje wspomaganie. Zwłaszcza przy kręceniu kierownicą w miejscu. Okazało się, że padła maglownica i wyciekał płyn.A to już chyba dosyć poważna usterka. Dobrze że teraz. Zaraz się kończy gwarncja.

gizmopiotr

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Lipca 2007, 12:38:12 »
witam ja dzis wymieniam przekladnie kierownicza bo nic nie pomoglo wymiana komulmny kierowniczej a malo prawdopodobne jest zeby nowa kolumna miala jakies luzy zobacze dzis jak odbiore autko z serwisu co bedzie !!bo naprawde robalo dosc glosno po kierownicy stukami dawalo !!!

gizmopiotr

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Lipca 2007, 18:52:04 »
WITAM PONOWNIE PANOWIE SIE POSTARALI I WYMIENILI  PRZEKLADNIE KIEROWNICZA I PRZESTALO STUKAC SUKCES PO 80 TYS KM KTORY PRAKTYCZNIE ZGLASZALEM OD POCZATKU ALE TO PANOWIE ZLEWALI AZ WKONCU ICH DO MURU PRZYSTAWILEM I WYMIENILI I DALO EFEKT SUPER!!!!!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl