Autor Wątek: PROBLEM Z UKłADEM KIEROWNICZYM  (Przeczytany 17558 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

darex

• Gość
PROBLEM Z UKłADEM KIEROWNICZYM
« dnia: 30 Listopada 2006, 20:27:56 »
Witam wszystkich mam dziwny problem w mojej CAMRY a mianowicie przy skręcaniu odczuwam opór a dokładnie 5%obrotu lekko następne 5% obrotu ciężko potem znowu lekko i to samo z powrotem ,no i nie wraca ze skretu do jazdy na wprost (ideał do jazdy po rondzie ) zero jakichkolwiek wycieków przeglądłem forum bo pewnie byście mnie tam skierowali i znalazłem mowa była o krzyżaku ale tu mam pytanie bo zapomniałem dodac ze u mnie występuje to tylko w sezonie zimowym czyli jak spadnie temperatura no i własnie od paru dni moja żona nie jeżdzi autem bo nie ma siły zeby skręcic czy wyprostowac koła no i jeszcze jedno są momenty ze wszystko działa jak należy a po chwili szukam "ronda" strasznie dziwne uczucie -CZY NAPEWNO JEST TO KRZYżAK-prosze pomóżcie bo za chwile ktos wylonduje w rowie albo na drzewie. Dzięki serdeczne prosze odpiszcie

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: PROBLEM Z UKłADEM KIEROWNICZYM
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Listopada 2006, 21:17:44 »
jak na mój gust to maglownica pada...

komplet naprawczy w ASO ok 400zł - Maniek miał chyba do 1MZ-FE, ale ten podstawowy...

albo używki poszukać... a może rzeczywiście posmarować krzyżak, ale objawy dość dziwne...

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Listopada 2006, 22:30:21 »
Marcin - mylisz się .
Tak zacznij od krzyżaka - opisałem kiedyś dokładną porcedurę smarowania obu krzyżaków. Mechanik niech sprawdzi jeszcze mocowanie maglownicy do ramy - jest tam element gumowy - w ASO zwie się to silenblockiem maglownicy (obejma gumowa) i jak ta guma się wyrobi to dzieją się jaja właśnie przy skręcaniu. Ta gumka koszuje jakieś 80zeta. Jeśli jesteś z Wawy odezwij się na GG (2220373) - widzę CIę online
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Grudnia 2006, 00:17:28 »
Marcin - mylisz się .

oby... nikt nie jest doskonały :D

Tak zacznij od krzyżaka - opisałem kiedyś dokładną porcedurę smarowania obu krzyżaków.

gdzie?? bo znaleźć nie mogę...

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Grudnia 2006, 08:08:32 »
oby... nikt nie jest doskonały :D
....
gdzie?? bo znaleźć nie mogę...
Masz rację z tą niedoskonałością  :-P
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,10780.msg146731.html#msg146731
pierwszy i trzy kolejne posty..
a wyniki searcha tutaj: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?action=search2

Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

OLI

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Grudnia 2006, 13:27:41 »
W mojej były identyczne objawy, smarowanie krzyżaka pomogło. Pozdro.

darex

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Grudnia 2006, 15:06:26 »
Witam dzięki za zainteresowanie moja sprawą ,faktycznie zaczne od krzyżaków ,choc byłem dzisiaj u naszych wspaniałych mechaników a odwiedziem kilku tak dla potwierdzenia i to był mój bład bo do którego zajechałem ten mówił co innego czyli  , wymiana pompy , wymiana maglownicy nawt jeden zaproponował wymiane amortyzatorów i koncówek drązka ,poprostu ubawiłem sie do łez ( dobrze ze jest to forum i zyczliwi ludzie znający sie na sprawie bo inaczej to miałbym nielada klopot z mechanikami .)dzięki za porady , jak tylko znajde odrobinke czasu biore sie za krzyżaki ,a jak to bedzie to to daje słowo za jede do  tych mechaników i powiem im co o nich mysle.Pozdro dla wszystkich.

MOKMA

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Listopada 2007, 21:44:43 »
Camry 1995 Kanada. Auto po regeneracji maglownica i pompy. Po pół roku od regeneracji układu kierowniczego zaczęła mi ciężko chodzić kierownica. W dobrym warsztacie powiedzieli że to jest znana sprawa i trzeba pare dni z rzędu tryskać płynem WD-40 krzyżak który jest nad maglownicą i powinno być ok.
 Po tryśnięciu jest ok. jakieś 10km. a potem pomału kierownica chodzi coraz ciężej i jak wracam do domu po przejachaniu 50 km jest właściwie tak jak przed tryśnięciem płynem. Wytryskałem już całe WD-40 i nic to na dłuższą metę nie dało. Może ktoś miał podobny przypadek

Watki zostały scalone - prosze używać opcji "szukaj"

szymon14
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2007, 18:31:11 wysłana przez SZYMON14 »

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Listopada 2007, 08:51:59 »
Temat był już przerabiany kilka razy na forum !!
WD 40 pomoże Ci tylko na bardzo krótko a doprowadzi do tego że rozlecą się gumowe uszczelniacze łożysk igiełkowych na krzyżaku i definitywnie będziesz musiał wymienić krzyżak bo zimą nie dasz rady skręcać.
Miałem ostatnio to samo ale naprawiłem krzyżak w taki sam sposób  jak w poprzedniej II generacji Camry.
Blokujemy kierownicę żeby nie zmieniła położenia względem kół. Zdemontowałem krzyżak (1 śruba pod maską przy maglownicy, 1 śruba na kolumnie kierownicy w kabinie). Przeważnie pada ta część krzyżaka która jest od strony maglownicy więc trzeba tą część zdemontować czyli usunąć jakimś twardym dobrze zaostrzonym płaskim śrubokrętem wgniecenia zabezpieczające łożyska przed wypadnięciem a następnie delikatnie wybić przez dopasowaną tulejkę  te łożyska najpierw na jedną stronę a potem na drugą.
Wysypujemy igiełki z łożysk ale trzeba uważać żeby ich nie pogubić bo przeważnie w środku jest sucho w środku. Po dokładnym wyczyszczeniu wszystkiego smarujemy (zwykły smar) i montujemy igiełki na miejsce dodajemy jeszcze troszeczkę smaru i montujemy krzyżak w całość i również zabezpieczamy łożyska nacięciami. Ja po tej „regeneracji” założyłem na krzyżak kawałek dętki rowerowej żeby go zabezpieczyć przed wilgocią i pyłem.
Przy całym tym zabiegu trzeba uważać żeby nie uszkodzić gumowych uszczelniaczy łożysk.
Rozebranie krzyżaka nie jest łatwe ale jest do zrobienia a efekt pracy raczej bardzo dobry.
Naprawiałem krzyżak jakieś 2 tygodnie temu i jak do tej pory nic się nie zacina a cały układ kierowniczy chodzi leciutko i bez żadnych luzów.
Jeśli stwierdzisz że nie dasz rady to po prostu kup nowy (ok. 80 zł JC ) i od razu zapakuj go w oponkę to dłużej posłuży.
Powodzenia i pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2007, 08:53:38 wysłana przez AGILESS »

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopada 2007, 12:31:32 »
Ja bym nie kombinował z ukladem kierowniczym, bo od tego zalezy czyjes zycie, szczegolnie jesli do zaoszczedzenia jest 80 pln. Po prostu kupic krzyzak i spokojnie jezdzic :)
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

MOKMA

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Listopada 2007, 21:08:22 »
Pytanie do AGILLESA gdzie można kupić taki krzyżak za 80 zł Chyba nie w ASO Pzdr.

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Listopada 2007, 23:57:39 »
Pytanie do AGILLESA gdzie można kupić taki krzyżak za 80 zł Chyba nie w ASO Pzdr.

Przepraszam za tą cenę, coś zdaje się pomyliłem. Cena krzyżaka w JC (JAPAN CARS) to nie 80 zł tylko 160 zł, chyba nie tak coś zerknąłem:
 http://www.moto-sklep.pl/index.php?modules=magazyn&action=prod&marka=8912&model=101275&silnik=207920&kategoria=100104&grupa=c111322
 Nie znam ceny krzyżaka w ASO.

Ja bym nie kombinował z ukladem kierowniczym, bo od tego zalezy czyjes zycie, szczegolnie jesli do zaoszczedzenia jest 80 pln. Po prostu kupic krzyzak i spokojnie jezdzic :)

Od każdego detalu w naszym samochodzie jest uzależnione nasze i czyjeś życie.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Listopada 2007, 15:21:49 »

NIe przesadzajmy. Jak masz wybita boczna szybe to nikogo nie zabijesz. Ale IMHO na układzie hamulcowym i kierowniczym nie ma co oszczedzac.
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

owca

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Listopada 2007, 17:01:34 »

NIe przesadzajmy. Jak masz wybita boczna szybe to nikogo nie zabijesz. Ale IMHO na układzie hamulcowym i kierowniczym nie ma co oszczedzac.

OT : Znam przypadek (tata jezdzi karetką ;) ) ze jechal sobie koles rowerem poboczem razem z dziewczyna i chcial podjechac do dziewczyny, w momencie kiedy jechali rownoczesnie obok siebie rower mu sie zachwial, akurat wyprzedzal ta pare na rowerach jakis chlopaczek samochodem i tak sie sklada ze z jakiegos powodu nie mial bocznej szyby (od strony pasazera) - glowa rowerzysty wpadla mu w otwor po szybie i odcielo rowerzyscie glowe - dziewczyna w szoku, kierwoca w szoku, rowerzysta (trudno sie domyslic) zginal.

A wiec ja z ta szyba bym tak nie wyskakiwal ;)
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2007, 17:04:27 wysłana przez owca »

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Listopada 2007, 20:39:05 »
Normalnie scena jak z Oszukac przeznaczenie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl