Autor Wątek: Avensis 1.8 VVTi i LPG Czy ktoś miał doświadczenia?  (Przeczytany 36132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gerardr

• Gość
Avensis 1.8 VVTi i LPG Czy ktoś miał doświadczenia?
« dnia: 04 Października 2004, 09:01:17 »
Witam
Od dłuższego czasu noszęsięz zamiarem założenia LPG do AVE 1.8 VVTi z 2001 (motor 1ZZ). Łamie sięi łamię, robie ok 60kkm rocznie wiec napewno sie zwróci koszt instalacji ale bojęsięże zacznęmieć problemy z samochodem. Autko jest już po gwarancji więc moge założyć w dowolnym warsztacie.
Pytanie i prośba do Was, czy mieliście lub macie samochod z takim motorem z LPG, jak to sie sprawuje, jakie problemy (slyszalem ze gniazda zaworow sa miekkie i trzeba je utwardzac). Czy zna ktos zaklad godny polecenia w Lodzi lub na Slasku?
Pozdrowka.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2009, 15:17:56 wysłana przez Janmor »

serwisSJ

• Gość
Avensis 1.8 VVTi i LPG Czy kto¶ mia³ do¶wiadczenia?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Października 2004, 10:53:10 »
Hmm..mocno bym sie zastanowił bnad gazem. Mieliśmy chyba 3 takie przypadki w silnikach vvti gdzie (najpawdopodobniej) na lpg przestawał pracować układ przestawiania faz rozrzadu i w zasadzie sprawa nienaprawialna. pozdrawiam

gerardr

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Października 2004, 12:12:06 »
Dzieki za info. Mam jeszcze pytanie: na ile zainstalowanych LPG te 3 siadły? I czy na benzynce jeździły normalnie?
Pozdr.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Października 2004, 12:30:10 »
Problem był taki, że zarówno na gazie jak i na benzynie te samochody już nie chciały dobrze jechac. A na ile samochodów te 3 przypadki...hmm.. szczerze powiedziawszy 4 na 5 osób mając instalacje gazową w silniku -niekoniecznie vvti - skarzy sie na wieksze czy mniejsze problemy. Ja nie jestem zwolennikiem instalacji lpg, po prostu za dużo sie napatrzyłem jak to wszystko potem działa..a raczej nie działa;). pozdrawiam

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Października 2004, 16:26:23 »
Nie mam VVTi ale z lodzkich serwisow moge polecic ten: http://www.nagaz.pl/
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

gosek

• Gość
Odp: Avensis 1.8 VVTi i LPG
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Czerwca 2009, 22:05:50 »
witam mam zamiar zalozyc do mojej avensis z 2004r.silnik 1.8vvti gaz czy ktos moglby mi polecic jakis dobry zaklad w warszawie i jaka ewentualnie instalacje zalozyc bylbym wdzieczny

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Czerwca 2009, 22:44:45 »
witam mam zamiar zalozyc do mojej avensis z 2004r.silnik 1.8vvti gaz czy ktos moglby mi polecic jakis dobry zaklad w warszawie i jaka ewentualnie instalacje zalozyc bylbym wdzieczny
Z czystym sumieniem polecam olpol-gaz w Ozarowie  Mazowieckim u Grzegorza Rusały. Poznańska 318 bodajże. U mnie zmieniał instalację ze zwykłej na sekwencję. Fachowiec jakich mało- bez fuszerki i ma carinę :grin: przez co zna się na toyotkach. Jak zakładać to tylko u niego. Co do instalacji tylko sekwencja- od kiedy mam u  siebie nie wiem co to jest problem z gazem i co to gaz tylko lać i jeżdzić. POlecam w 100% <narka>

Offline jasiem

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Czerwca 2009, 18:14:50 »
Ja polecam zakład na Codziennej 50 w Warszawie i koniecznie pracującego tam Roberta. Ma pojęcie o tym co robi i robi to dobrze. Jeśli będziesz zainteresowany prześlę Ci na priv nr telefonu do niego.
pozdrawiam,
jasiem
E11 99 HB - była
Forester - jest

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Avensis 1.8 VVTi i LPG Czy ktoĂ�ć miaĂ�Âł doĂ�Âświadczenia?
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Czerwca 2009, 18:40:06 »
Witam
Od dłuższego czasu noszęsięz zamiarem założenia LPG do AVE 1.8 VVTi z 2001 (motor 1ZZ). Łamie sięi łamię, robie ok 60kkm rocznie wiec napewno sie zwróci koszt instalacji ale bojęsięże zacznęmieć problemy z samochodem. Autko jest już po gwarancji więc moge założyć w dowolnym warsztacie.
Pytanie i prośba do Was, czy mieliście lub macie samochod z takim motorem z LPG, jak to sie sprawuje, jakie problemy (slyszalem ze gniazda zaworow sa miekkie i trzeba je utwardzac). Czy zna ktos zaklad godny polecenia w Lodzi lub na Slasku?
Pozdrowka.
Witam.
Ja z innej beczki.
W swoim aucie mam sekwencję Landi Renzo Omegas b. dobrą instalację poprawnie założoną, ale i tak nie obyło się bez kłopotów. Do poprawnego ustawienia instalki potrzeba czasu i gazownika pod ręką więc jeśli nie masz w swoim miejscu zamieszkania gaziarza (dobrego) to wiedz że jak zapali się Check bedziesz gonił co jakiś czas tam gdzie zakładałeś, aby dostroili Ci instalkę, wgrali nowy upgrade oprogramowania itp. Przy instalacji należy również patrzeć że silniki VVTi lubią zacząć brać olej. Nie raz słyszałem takie stwierdzenia że ten typ tak ma i w instrukcji książki serwisowej również jest napisane, że i na benzynie może spokojnie spalić ok. 1 l na 10000 km. (o ile się nie pomyliłem - nie mam pod ręką książki i cytuję z pamięci).
Jeśli będziesz miał dobrze zestrojoną instalkę będzie Ci długo służyła, ale fakt bezwzględny co 50000 km kontrola luzów zaworowych.
Pozdrawiam
Obi

belgrano

• Gość
Odp: Avensis 1.8 VVTi i LPG Czy ktoĂ�ć miaĂ�Âł doĂ�Âświadczenia?
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Stycznia 2010, 15:04:50 »
A tak z ciekawości czym to sie objawiało, z czym klienci przyjeżdzali. Trochę to dziwne czemu tak sie działo? Przecież komp LPG czyta z benzynowego nawet jak jest na LPG. Ja z kolei słyszałem od kierownika serwisu w jednym z ASO że 1,8 vvti są do gazu super. Najmniej z nimi kłopotu i w zasadzie to raczej się w nich gaz sprawdza.

Problem był taki, że zarówno na gazie jak i na benzynie te samochody już nie chciały dobrze jechac. A na ile samochodów te 3 przypadki...hmm.. szczerze powiedziawszy 4 na 5 osób mając instalacje gazową w silniku -niekoniecznie vvti - skarzy sie na wieksze czy mniejsze problemy. Ja nie jestem zwolennikiem instalacji lpg, po prostu za dużo sie napatrzyłem jak to wszystko potem działa..a raczej nie działa;). pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl