Autor Wątek: Radio CD z nawigacją w Rav 4  (Przeczytany 52893 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Odp: Radio CD z nawigacją w Rav 4
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Listopada 2007, 17:28:55 »
2. Kolego z księżyca opis nie jest - Pokrycie polski od listopada tego roku wynosi 97%. Nowy płyty już w ASO, koszt 1200 zł. JEst to przekonwertowana mapa z Automapy do której Toyota kupiła licencję...

jednak można powiedzieć, żę jest z księżyca, bo najnowsza Automapa ma:
- 100% pokrycia sieci dróg prowadzących do miejsc zamieszkania,
ale tylko
- 67% populacji objętej nawigacyjnymi planami miejscowości
i tylko
- 51% populacji objętej dokładnymi punktowymi adresami

reasumując więc nie ma 97% pokrycia kraju no chyba, że chodzi o drogi, a to było by tylko część prawdy.

Offline Toyoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Listopada 2007, 17:41:08 »
Nie wiem dokładnie, sprawdzę jutro jeśli tak bardzo zależy Ci na liczbach.W  każdym bądź razie ty podajesz dane z Automapy a ja nie powiedziałem że Toyota korzysta z automapy, napisałem że wykupiła licencję - to nie jest Automapa!

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Listopada 2007, 17:55:39 »
Nie wiem dokładnie, sprawdzę jutro jeśli tak bardzo zależy Ci na liczbach.W  każdym bądź razie ty podajesz dane z Automapy a ja nie powiedziałem że Toyota korzysta z automapy, napisałem że wykupiła licencję - to nie jest Automapa!

napisałeś:

JEst to przekonwertowana mapa z Automapy do której Toyota kupiła licencję...

więc To jest Automapa, tylko program obsługujący mapę jest Toyoty, więc jeśli chodzi o zasięg mapy to jedna chwała...

Offline Toyoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Listopada 2007, 18:54:45 »
Widze, że bardzo chcesz postawić na swoim... Nie będę się spierał z tym co przepisałeś z pudełka/internetu odnośnie Automapy. Odsyłam do ASO Toyoty bądz, TMPL oni więdzą dokładnie.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Listopada 2007, 19:16:45 »
1
Cytuj (zaznaczone)
Odsyłam do ASO Toyoty bądz, TMPL oni więdzą dokładnie.
nie wiem z jakiego aso korzystasz, ale w aso jesli chodzi o takie rzeczy to nie maja zielonego pojecia nawet jak to obslugiwac (w wiekszosci przypadkow)

2
Cytuj (zaznaczone)
Kolego z księżyca opis nie jest - Pokrycie polski od listopada tego roku wynosi 97%
chyba z dopiskiem malymi literami ze chodzi o drogi krajowe!;)
jesli zakupila licencje od AM to bardzo dobrze, bo to najlepsze co moze byc jesli chodzi o PL, ale jak na razie to toyota posiada chyba tylko licencje, nie korzystając z niej....

3
Cytuj (zaznaczone)
Wiesz wogóle kto produkuje dla Toyoty nawigacje i sprzęt audio?
kto produkuje navi nie wiem bo sie nie zaglebialem... glownie dlatego ze nigdy nie bylo to warte zaglebienia....
co do audio to akurat to co sprzedajesz to z tego co kojarze robi to JBL, a sorrki ale JBL po za seria GTi to wielkie G...
jesli o to chodzi to baaardzo zle trafiles, bo moge o tym podyskutowac...

4
Cytuj (zaznaczone)
Skoro nawigacja Toyoty ma niską klasę to po co sam Sobie kupiłeś auto ich produkcji?
a co ma piernik do wiatraka?
toyot mialem 7 jedna po drugiej....
kupujac auto nie zwracam uwagi na takie pierdoly, bo jest to pierwsza rzecz ktora z auta wywalam bo nie zniosl bym takiego 'sprzetu' w swoim aucie....
zawsze poswiecam na to duzo czasu itp i montuje cos 'normalnego' mimo iz fabrycznie w ave mialem np CD + kaseciaka... - tylko co z tego jak to sredni nadaje sie do grania....

5
Cytuj (zaznaczone)
Cena: jako iż jest to akcesorium oryginalne cena w ASO waha się w granicach 8000-10000 jakbyś chciało się kupić taką navi "z ulicy". 6200 kosztuję dokładana do nowych aut!
no i to usiluje Ci przekazac.... to ze kosztuje to w aso 10.000 nie znaczy ze warte jest nawet to 3 tys...
napisalem 1.500 zl jest to warte i spokojnie mozna to kupowac....
akurat teraz zabralem sie za multimedia i powiem Ci ze za to co w aso trzeba zaplacic za monitory zaglowkowe, dvd , sluchawki itp, kupujesz spokonie sprzet o zdecydowanie lepszych parametrach, albo 4x tyle innego sprzetu....
odsylasz do aso po szczegoly, a powiem Ci ze w aso do nowych fur ta navi kosztuje ciut ponad 3 tys....(z tego co ja wiem bo nie dawno stalem przed dylematem kupna ave....-taka jest doplata do sola)

co do ceny tej anteny i kostki dodaj jeszcze 160 zl za ramke (sam taka kupowalem).... wiec cena juz jest 3500 - dla mnie to zdecydowanie za duzo bo osobiscie akurat na takich zabawkach w miare sie znam i jestem na bierzaco, ale moze trafi sie ktos kto bedzie chcial akurat cos takiego.... plug&play....

pozdrawiam
damian
Niech prąd bedzie z Wami !!!
" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Toyoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Listopada 2007, 20:51:19 »
1.
Cytuj (zaznaczone)
nie wiem z jakiego aso korzystasz, ale w aso jesli chodzi o takie rzeczy to nie maja zielonego pojecia nawet jak to obslugiwac (w wiekszosci przypadkow)
To pytanie raczej do Ciebie bo ja znam osoby które dużo wiedzą o autach tej marki... Powiedzmy że znam firmę "od zewnątrz" jak i "od środka"...
2.
Cytuj (zaznaczone)
jesli zakupila licencje od AM to bardzo dobrze, bo to najlepsze co moze byc jesli chodzi o PL, ale jak na razie to toyota posiada chyba tylko licencje, nie korzystając z niej....
Cały czas piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia, nie masz oryginalnej nawigacji tym bardziej nie miałeś styczności z najnowszą mapą która miesiąc jest w sprzedaży...
3.
Cytuj (zaznaczone)
kto produkuje navi nie wiem bo sie nie zaglebialem... glownie dlatego ze nigdy nie bylo to warte zaglebienia....
co do audio to akurat to co sprzedajesz to z tego co kojarze robi to JBL, a sorrki ale JBL po za seria GTi to wielkie G...
jesli o to chodzi to baaardzo zle trafiles, bo moge o tym podyskutowac...
JBL w życiu nic nie robił dla Toyoty w Europie, nie wiem skąd to wziąłeś - chyba jakieś nie udane wyszukiwanie w sieci... Mówi Ci coś nazwa AISIN? Może Ci nic nie mówić bo już w nowych Avensisach mało jest Japońskich części. Poducz się tutaj: http://www.aisin-aw.co.jp/en/02products/index.html. Zwróć uwagę że nawet dla Alpine'a robią - skoro się tym interesujesz może coś to dla Ciebie będzie znaczyć.
4.
Cytuj (zaznaczone)
a co ma piernik do wiatraka?
toyot mialem 7 jedna po drugiej....
kupujac auto nie zwracam uwagi na takie pierdoly, bo jest to pierwsza rzecz ktora z auta wywalam bo nie zniosl bym takiego 'sprzetu' w swoim aucie....
zawsze poswiecam na to duzo czasu itp i montuje cos 'normalnego' mimo iz fabrycznie w ave mialem np CD + kaseciaka... - tylko co z tego jak to sredni nadaje sie do grania....
Bez urazy ale z tego co widziałem co miałeś 2 Yarisy i teraz Aven. Czy te Yarisy to wogóle były Japońskie czy Francuzkie? Yaris do linni high-end nie należy więc popieram wymianę seryjnego radia. Avensis - tu car-audio dla osoby która nie jest audiofilem wystarcza... Po za tym jeśli chcesz się pochwaliś jakie te Toyotki miałeś to proszę - z chęcią i łatwością to przebiję :)
5.
Cytuj (zaznaczone)
w aso do nowych fur ta navi kosztuje ciut ponad 3 tys....
Tak ale to promocja zajrzyj na inną specyfikację zobaczysz kwotę 7200, po za tym to z nowym autem... I zwróć uwagę że jest napisane: Cena navi 3500 - zaoszczędzasz 7000, czyli 3500+7000=10500
6.
Cytuj (zaznaczone)
no i to usiluje Ci przekazac.... to ze kosztuje to w aso 10.000 nie znaczy ze warte jest nawet to 3 tys...napisalem 1.500 zl jest to warte i spokojnie mozna to kupowac....
Chyba za bardzo przywiązujesz wagę do marki... podejrzewam że na taką nawigację Alpine'a zrobioną przez AISINA już być nie gadał...
Cytuj (zaznaczone)
co do ceny tej anteny i kostki dodaj jeszcze 160 zl za ramke
Nie wszędzie, zwróć uwagę że jesteśmy w pokoju RAV4, do modelu do 11.2005 ramka nie potrzebna, tak jak napisałeś plug&play
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2007, 20:53:41 wysłana przez Toyoman »

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Listopada 2007, 08:57:53 »
Cytuj (zaznaczone)
To pytanie raczej do Ciebie bo ja znam osoby które dużo wiedzą o autach tej marki... Powiedzmy że znam firmę "od zewnątrz" jak i "od środka"...

Hmm czy to pytanie do mnie? Tak jak napisałem, nie wiem z jakiego Aso korzystasz (nie napisałeś tego), ale z tego z którego korzystam ja nie maja pojecia jak to dziala….

Cytuj (zaznaczone)
Cały czas piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia, nie masz oryginalnej nawigacji tym bardziej nie miałeś styczności z najnowszą mapą która miesiąc jest w sprzedaży...
Jedyne o czym nie mam pojecia organoleptycznego to ‘nowa’ mapa… - przyznaje nie miałem okazji nia się bawaic.

Cytuj (zaznaczone)
JBL w życiu nic nie robił dla Toyoty w Europie,
Hmm w takim razie mój blad…. Faktycznie sugerowałem się zdjęciem, gdize radio z aukcji mialo znaczek JBL’a i stad to stwierdzenie….

Cytuj (zaznaczone)
Mówi Ci coś nazwa AISIN?
Zwróć uwagę że nawet dla Alpine'a robią - skoro się tym interesujesz może coś to dla Ciebie będzie znaczyć
Hmm przejrzyj troche forum, ogranicz przegladanie do dzialu car audio, a znajdziesz tam moje wypowiedzi na temat sprzętu alpinie (będą to wypowiedzi z przed jakiegos już czasu)… to bardzo fajny, dobry sprzet, ale tak do max 2005 roku, bo po tym okresie alpinie spada na leb na szyje (podobnie jak toyota)….. (to oczywiście moje zdanie – chodz nie tylko)

Cytuj (zaznaczone)
Bez urazy ale z tego co widziałem co miałeś 2 Yarisy i teraz Aven. Czy te Yarisy to wogóle były Japońskie czy Francuzkie? Yaris do linni high-end nie należy więc popieram wymianę seryjnego radia. Avensis - tu car-audio dla osoby która nie jest audiofilem wystarcza...
Hmm po raz kolejny odsylam do przejrzenia forum, na którym znajdziesz wiele moich postow opisujących to jak WSZYSTKIE auta toyoty spadaja na jakości…
Y1 był z japoni, kolejny Francja, ave oczywiście również nie jest japończykiem…
Obecnie corolla jest skladana w japoni, ale jest tak ‘ladnie zrobiona’ ze wolalem zomowiec civica składanego poza Japonia – to daje do myslenia?

Cytuj (zaznaczone)
Po za tym jeśli chcesz się pochwaliś jakie te Toyotki miałeś to proszę - z chęcią i łatwością to przebiję 

No ja osobiście zawsze ‘prezentowalem’ (Ty możesz nazwac to ‘chwaleniem’) co, jak zrobic w aucie itd…
Czekam na ‘przebitki’ i mam nadzieje ze czegos się z nich naucze…
Tylko najlepiej fotki wraz z jakims opisem aby było latwiej….

Cytuj (zaznaczone)
Cena navi 3500 - zaoszczędzasz 7000, czyli 3500+7000=10500

Powiem Ci ze nie wiem na czym zaoszczędzasz… na przepłaconym sprzecie?
To tak jak w zwyklym sklepiej… kup komputer w Vobisie to zaoszczędzisz dostając drukarke gratis… tylko po co, skoro za ta sama cene w innym sklepie kupisz cos lepszego za ta sama cene?
Doskonale zdaje sobie sprawe z tego, iż fabryczne rzeczy są drogie, ale to nei znaczy ze są dobre!! Akurat w przypadku firmowych zakupow cena jest najsłabszym wyznacznikiem…

Cytuj (zaznaczone)
Chyba za bardzo przywiązujesz wagę do marki... podejrzewam że na taką nawigację Alpine'a zrobioną przez AISINA już być nie gadał...

Niestety z navi alpinie nigdy nie miałem doczynienia, ale tu nie tyle chodzi o samo urzadzenie (w przypadku navi), a o dostępne do tego urzadzenia mapy..
Bardzo duzo poruszam się z navi pioniera AVIC-X1R i jest ona ok. przy zalozeniu ze chcemy jechac za granice głównymi trasami… wtedy sprawuje się ok… ale nie daj boze wjechac do miasta z czyms takim – szczególnie w PL!
Oczywisice zdajesz sobie na pewno sprawe z tego ze zakup tego jest również niesamowitym wydatkiem (prawie 4ry lata temu ok. 12 tys) jednak tu za taka cene masz wszystko co jest możliwe do siagniecia, a w toyocie za kwote 10500 zl co otrzymujes?
Pomijam fakt iż  w miare nadajaca się mapa wyszla do tego sprzętu tez z półtora roku temu…:/

Cytuj (zaznaczone)
Nie wszędzie, zwróć uwagę że jesteśmy w pokoju RAV4, do modelu do 11.2005 ramka nie potrzebna, tak jak napisałeś plug&play

W takim razie przyznaje 100% racji – ktos jest do przodu 160 zl…

Sorrki za literowki ale jestem w pracy!;)

pzdr
Niech prąd bedzie z Wami !!!
" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Listopada 2007, 10:48:24 »
Toyoman, powiedz mi kiedy się zmieniło, bo z tego co pamiętam, to tak jak do np Renaulta i Mazdy producentem map był  Navteq, która de facto została kupiona przez Nokię.

Z tego co się orientuję to przygotowuje je tak jak powiedziałeś japońska firma Aisin na bazie map od Navteq klientem marki jest też m.in. Alpine). Obecna mapa jest w wersji Q4 2006. Dane mapy PL opierają się na zasobach łódzkiej fimy E-Mapa (AutoPilot) a nie Auto Mapa

Offline Toyoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Listopada 2007, 12:16:46 »
Red_Point:

Cytuj (zaznaczone)
Hmm czy to pytanie do mnie? Tak jak napisałem, nie wiem z jakiego Aso korzystasz (nie napisałeś tego), ale z tego z którego korzystam ja nie maja pojecia jak to dziala….
W warszawie znam dużą ilość osób z paru ASO i w śród nich są specjaliści, którzy znają się na tym co robią. To pytanie przekierowałem do Ciebie bo skoro jeździsz do jednego ASO to nic dziwnego że nie masz ani porównania ani alternatywy...
Cytuj (zaznaczone)
Hmm przejrzyj troche forum, ogranicz przegladanie do dzialu car audio, a znajdziesz tam moje wypowiedzi na temat sprzętu alpinie (będą to wypowiedzi z przed jakiegos już czasu)… to bardzo fajny, dobry sprzet, ale tak do max 2005 roku, bo po tym okresie alpinie spada na leb na szyje (podobnie jak toyota)….. (to oczywiście moje zdanie – chodz nie tylko)
Tak naprawdę nie chcę absolutnie bronić sprzętu Alpine'a bo dla mnie zawsze był przereklamowany, chodziło mi tylko o to abyś nie pisał że sprzęt Toyoty to szit nie znając producenta.  Mam nadzieję że zajrzałeś na stronę AISIN'a. Robi naprawdę pierwszorzędny sprzęt do wielu marek na całym świecie a także wspomaga producentów niezależnych takich jak Alpine.
Cytuj (zaznaczone)
Hmm po raz kolejny odsylam do przejrzenia forum, na którym znajdziesz wiele moich postow opisujących to jak WSZYSTKIE auta toyoty spadaja na jakości…
Y1 był z japoni, kolejny Francja, ave oczywiście również nie jest japończykiem…
Obecnie corolla jest skladana w japoni, ale jest tak ‘ladnie zrobiona’ ze wolalem zomowiec civica składanego poza Japonia – to daje do myslenia?
Długo produkować Corolli w JP nie będą - pewnie przeniesie się do UK jak Auris. Jakoś spada - zgadza się. Civic...? Hmm kto co lubi, mi też się podoba :)
Cytuj (zaznaczone)
Czekam na ‘przebitki’ i mam nadzieje ze czegos się z nich naucze…
Tylko najlepiej fotki wraz z jakims opisem aby było latwiej….
W sumie opisów nie ma a moje przeróbki ograniczają się głownie do tuningu silnika. Buduję teraz Celicę, widzę (po zdjątku przy Yarisie) że Yarisa też modyfikowałeś przy pomocy części z TRD... skąd miałeś kontakt i co sciągałeś od nich?
Oto ona :

Jako że znam firmę "od środka" jeździłem praktycznie wszystkim ze stajni Toyoty w praktycznie wszystkich wersjach... :)

Cytuj (zaznaczone)
Doskonale zdaje sobie sprawe z tego, iż fabryczne rzeczy są drogie, ale to nei znaczy ze są dobre!!
Zgadza się ale akurat w tym przypadku uważam ten sprzęt za urządzenie najwyższej jakości... Przynajmniej jestem w stanie ustalić jaki odsetek wraca na gwarancji... a ty wiesz jaki odsetek wraca firm za których sprzęt się nie przepłaca - b bedziemy w stanie porównać i ocenić jakość.

Cytuj (zaznaczone)
Niestety z navi alpinie nigdy nie miałem doczynienia, ale tu nie tyle chodzi o samo urzadzenie (w przypadku navi), a o dostępne do tego urzadzenia mapy..
Bardzo duzo poruszam się z navi pioniera AVIC-X1R i jest ona ok. przy zalozeniu ze chcemy jechac za granice głównymi trasami… wtedy sprawuje się ok… ale nie daj boze wjechac do miasta z czyms takim – szczególnie w PL!
Oczywisice zdajesz sobie na pewno sprawe z tego ze zakup tego jest również niesamowitym wydatkiem (prawie 4ry lata temu ok. 12 tys) jednak tu za taka cene masz wszystko co jest możliwe do siagniecia, a w toyocie za kwote 10500 zl co otrzymujes?
Pomijam fakt iż  w miare nadajaca się mapa wyszla do tego sprzętu tez z półtora roku temu…:/

Znowu wracasz do tematu i porównywania map innych producentów do nowej mapy - jak sam napisałeś nie miałeś z nią do czynienia więc skąd możesz wiedzieć jak jest wyjeżdżając z głównej trasy (chyba że piszesz o swoim Pionierze)?
Poprzednia mapa fakt wyszła dawno temu ale teraz mając licencję polskiego producenta ma się to zmienić... w jaki sposób jeszcze nie wiadomo...

Swoop
nowa mapa weszła w zeszłym miesiącu, możliwe że to nie automapa tylko Autopilot - nie byłem tego na 100% pewny.
producentem sprzętu napewno był AISIN - z kim Aisin współpracuje to już nie wiem...

pozdr
Toyoman

« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2007, 12:18:36 wysłana przez Toyoman »

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Listopada 2007, 12:26:30 »
Swoop
nowa mapa weszła w zeszłym miesiącu, możliwe że to nie automapa tylko Autopilot - nie byłem tego na 100% pewny.
producentem sprzętu napewno był AISIN - z kim Aisin współpracuje to już nie wiem...

pozdr
Toyoman

info ze strony: http://www.toyota-mapupdates.eu/ ;)

Offline Toyoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Listopada 2007, 12:55:48 »
No także informacja potwierdzona!

Jakiś czas szukałem tej strony od jej pierwszego odwiedzenia (zpomniałem adres)

Dzięki za przypomnienie...

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Listopada 2007, 13:17:20 »
nie ma sprawy, od tego jest forum ;)

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.toyota-starlet.prv.pl
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Grudnia 2007, 23:24:00 »
Witam, również jestem posiadaczem takiej nawigacji i z niecierpliwością czekam na pojawienie sie nowych map. Skoro piszecie że już jest dostępna w ASO  to czym prędzej lecę ją łyknąć. Co do nawigacji to myślałem również o wykorzystaniu 7" ekranu. W Polsce jest kliku speców co potrafią do tej nawigacji podłączyć tuner cyfrowej telewizji i wykorzystać napęd dvd do oglądania filmów. Jakby był ktoś zainteresowany podam kontakt do odpowiednich serwisów. Do nawigacji można również podłączyć oraz np. kamerę cofania. 

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Grudnia 2007, 13:00:41 »
Właśnie zamówiłem (w ASO) mapy no nawigacji. Nowa mapa jest na 4 płytach dvd i obejmuje ok. 97% polski, czyli tak jak piszecie. Jest tylko jeden mankament, lektor polski będzie dopiero ok. roku 2010 :) (informacja z Toyota Chodzeń). Komplet płyt kosztuje 630 zł. Jest jeszcze jedna sprawa: jeżeli potrzebujecie dwie płyty z samą polską (np. do dwóch samochodów) to wystarczy kupić jeden komplet, ponieważ mapa polski jest na dwóch płytach , na jednej razem z Czechami na drugiej z Niemcami.  Zdam relacje jak działa mapa w Warszawie. W piątek odbieram zamówienie. Pozdrawiam;

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Grudnia 2007, 14:56:23 »
Mam mapę!!!!
teraz próbuję dokładnie skalibrować nawigację, ale mam z tym drobne problemy. Jeśli ktoś z Was miał z tym do czynienia i poradził sobie z problemem, proszę o kontakt. \
Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl