Autor Wątek: Automat, stuk podczas zmiany na bieg  (Przeczytany 11420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline QwErTy256

• Toyot Leżący
  • *
Automat, stuk podczas zmiany na bieg
« dnia: 08 Grudnia 2006, 15:23:19 »
Kupilem Camry wreszcie, zbieralem sie do tego pol roku, tu brakowalo kasy, tu brakowalo samochodow i wreszcie kupilem... Kupilem ja w jarocinie w komisie, stala w nim chyba dosc dlugo bo OC ani przegladu od lutego nie bylo, no niewazne, na pierwszy rzut oka wszystko w porzadku (w miare) mechanicy tez nie mowili o zadnych powazniejszych usterkach, na kontroli spalin wyszlo ok... no i byloby super gdyby nie jedna rzecz, mianowicie problem ze skrzynia biegow. Mianowicie rozpatrze dwie sytuacje:
a) silnik zimny
wszystko w porzadku, zapalam silnik, zmieniam na R ok, zmieniam na D ok...
b) silnik cieply
przy przelaczania z pozycji N albo P na R albo D szarpie mi autem, jak na R to szarpie w tyl, a jak na D szarpie w przod, jakby nie czul ze mam wcisniety hamulec

podczas jazdy jest chyba wszystko ok, czasem czuje takie stkniecie lekkie ale nie robi az tak jak w czasie postoju, ktos cos moze poradzic ? narazie zastanawiam sie nad diagnostyka skrzyni biegow (80zl) ale powiedzieli mi ze musza jeszcze wykonac diagnostyke silnika do tego (120zl) wiec moze zanim wydam 200zl to sie cos dowiem od was :) niedlugo przysle fotki swojej toyki :)

owca

• Gość
Odp: Automat, stuk podczas zmiany na bieg
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudnia 2006, 15:58:13 »
ja jak kupilem (notabene z komisu i juz wiecej z komisu pewnie nic nie kupie) to tez mi szarpalo przy zmianie biegow, wymiana oleju w skrzyni, filtra oleju w skrzyni (na starym mialem opilki metalu) i uszczelki pod deklem pomoglo, teraz chodzi elegancko i bardzo gladko, jedynie jak jest zimny to szarpnie a jak juz pochodzi to ideal !

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Grudnia 2006, 18:50:54 »
Ta diagnostyka będzie w serwisie ? To zrób. A wcześniej sprawdź poziom oleju w skrzyni i jego stan - może już masz wodę a nie olej i jak się rozgrzeje to wali, inna opcja to linka od przepustnicy do sterowania skrzynią - może jest naciągnięta jak głupia i skrzynia przy puszczonym pedale gazu otrzymuje do sterowanika informację, że gaz jest wciśnięty. Łatwo to sprawdzić - na lince do skrzyni jest przy przepustnicy gumowy koralik - ma wystawać 0 do 0.5 mm ponad metalowe zakończenie pancerza. Zrób fotkę przepustnicy i tej linki przy puszczonym pedale gazu no i wrzuć na forum oczywiście
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

SIRKRIS5

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Grudnia 2006, 20:35:32 »
...a moze ktoras poduszeczka silnika , skrzyni , - zawsze lepiej to sprawdzic niz szukac drugiej skrzyni

ps. wiem ze na zimnym jest ok a na cieplym nie (lub na odwrot) ale pojazdy maja rozne dziwne zachowania .

no i koniecznie olej z filtrem (napewno nie zaszkodzi).

Offline QwErTy256

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2006, 10:25:07 »
Ta diagnostyka będzie w serwisie ? To zrób. A wcześniej sprawdź poziom oleju w skrzyni i jego stan - może już masz wodę a nie olej i jak się rozgrzeje to wali, inna opcja to linka od przepustnicy do sterowania skrzynią - może jest naciągnięta jak głupia i skrzynia przy puszczonym pedale gazu otrzymuje do sterowanika informację, że gaz jest wciśnięty. Łatwo to sprawdzić - na lince do skrzyni jest przy przepustnicy gumowy koralik - ma wystawać 0 do 0.5 mm ponad metalowe zakończenie pancerza. Zrób fotkę przepustnicy i tej linki przy puszczonym pedale gazu no i wrzuć na forum oczywiście
Diagnostyka w serwisie ale nie w ASO (w aso chetnie bym zrobil i pewnie zrobie, ale narazie nie mam czasu podjechac, bo do najblizszego ASO mam 100km, a ja najbardziej i tak lubie to w kaliszu do ktorego mam 250km ;>)
Ten serwis mi sie nie spodobal bo facet wsiadl i powiedzial ze ta skrzynia przelacza przez zle obroty silnika, bo sa 1200 i jak przelaczam na D to on wskakuje na 800 i dlatego tak stuka, ale na zimnym tez ma 1200-1300 i wskakuje bez problemow :) dlatego nie chce tam jechac bo boje sie ze wydam 200zl i nic z tego nie bedzie

Olej w skrzyni JEST... jest go duzo... ale jak sprawdzic JAKOSC tego oleju sam, to nie wiem: )

chyba rzeczywiscie wybiore sie niedlugo do kalisza i tyle ! :)

SIRKRIS5

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Grudnia 2006, 12:54:30 »
OLEJ mozesz zobaczyc kolor lub zapach ale jako laik i tak nie zawiele zobaczysz ,a nawet dobry mechanik tez nie stwierdzi przebiegu
ja bym zmienił w ciemno napewno nie zaszkodzi .............

ja zrobilem tak :

mobil atf 220 (okolo 3-4 l ) lepiej miec w zapasie niz jak zabraknie  1l - 22 pln
filtr skrzyni biegow  -- 60 pln   (www.samko.pl)  ( w   a.s.o   jakas chora cena)
uszczelka filtra (dekla) -- 18 pln   (tez samko)

ceny tak w przyblizeniu .......  do ( 3.0 L  24v ) 95r 

sa chyba rozne filtry  (zalezy od roku ale podkreslam chyba)

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudnia 2006, 10:06:12 »
Filtry do V6 sa takie same przy skrzyni A540E i A541E (czyli do 93 i 93-96)
zrobilem wczoraj wymiane oleju z filtrem po raz pierwszy w zyciu toyoty i powiem ze spodziewalem sie ze toyota zacznie latac :grin: a nie zmienilo sie nic przelacza biegi jak przelaczala czyli dobrze. Jak spuszczona mi olej to mechanik stwierdzil ze widzial duzo bardziej zasyfionych filtrow i olei.
W 2.2 skrzynia jest inna ale nie mam pojecia jak mozna popsuc skrzynie biegow w 3.0 chyba ze mam wybitnie dobry egzemplarz(388kkm na orginalnym filtrze i niewiele mniej na org. oleju) :-)

Offline QwErTy256

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudnia 2006, 17:17:02 »
ZMienilem filtr i olej... powiedzieli mi ze olej mial bardzo kiepska konsystencje i dobrze ze zmienilem... troche opilkow bylo ale nie jakos bardzo duzo... no i najgorsze to ze dalej stuka :/
Cena za filtr + uszczelka = 196 zł :/ nieciekawie reszta cen sie pochwale pozniej
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2006, 17:18:51 wysłana przez QwErTy256 »

Offline kunikmar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Grudnia 2006, 11:18:48 »
Witam,

Jesli chodzi o szarpania przy przelaczaniu z R na D i odwrotnie to jest to wina (nie wiem czy dobrze pamietam) dyfra. Jest takie urzadzonko w skrzyni ktore za to odpowiada. Mozna to zregenerowac, ale nie wiem ile kosztuje regeneracja.

Pozdrawiam
Kunikmar

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lutego 2007, 19:32:13 »
słyszałem przedziwne wypowiedzi na zmiane oleju w skrzyni i wiekszośc mówiło żeby nie wymieniac(kilku mechaników z serwisu amerykanców)rozmawiałem z pewnym gociem który pracuje w warsztacie mechanicznym w stanach i powiedział mi że tam zazwyczaj nie wymieniają a jeśli już to miał przypadek że gośc wymieniał po 60tyś MIL wiec tak to wygląda. sam nie wiem co myslec chyba troche przesadzili :-)

olo23

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lutego 2007, 08:11:15 »
Chyba ci mechanicy ze stanów w Polsce zajmowali się kopaniem rowów. Olej w automacie koniecznie trzeba wymieniać co około 50 kkm. KONIEC KROPKA!!! No ale jak tam sobie chcesz. Tylko nie płacz później na forum, że nie masz na nową skrzynię  :eusa_naughty:

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lutego 2007, 18:39:49 »
też sie z tym nie zgadzam tylko pisze jakich mamy mechaników, aadnośnie oleju w skrzyni to mam zmieniony wiec daj sobie na luz.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2007, 20:13:58 wysłana przez niger »

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lutego 2007, 20:31:14 »
Cytuj (zaznaczone)
Olej w automacie koniecznie trzeba wymieniać co około 50 kkm. KONIEC KROPKA!!!

Nie trzeba tylko mozna, ale PO CO?? rownie dobrze mozna wymieniac co tydzien wycieraczki w samochodzie mozliwe ze minimalnie cos poprawi ale jest nieoplacalne. Moja camry na jednym oleju zrobila grubo ponad 300kkm i po wymianie nie poczulem zadnej roznicy, czy ktos z was w tej dokladnie skrzyni moze powiedziec ze nie wymienil po 50kkm oleju i mu sie skrzynka wlasnie przez to rozleciala? nie sadze

olo23

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Lutego 2007, 09:30:38 »
To tak jak z wymianą oleju w silniku. Zaleca się co 15kkm ale przecież nikt was do tego nie zmusi. Chodzi tylko o żywotność pewnych elementów, które ze względów eksploatacyjnych należy wymienić żeby zapewnić  ich pracę w optymalnych warunkach. Rozrząd należy wymieniać co 100kkm ale może przejedziesz nawet 150kkm. Może...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl