Autor Wątek: E-9 zanikające krążenie płynu chłodzącego  (Przeczytany 3877 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wstefaniak

• Gość
E-9 zanikające krążenie płynu chłodzącego
« dnia: 10 Grudnia 2006, 13:07:16 »
Witam

Jestem świeżo upieczonym właścicielem toyotki e-9 i już pojawił się problem, po wymianie termostatu zanikło krążenie płynu chłodzącego. Pomogło przechylenie auta na prawą stronę, niestety problem pojawia się tak co 2 3 dni. Co może być przyczyną??
Czy istotne jest aby zaworek w termostacie był w określonym położeniu?? Nie znalazłem żadnej takiej informacji w książce.

Pozdrawiam
Waldek

Zapomniałem dodać że to stary mół roboczy Diesel 1.8.

jezeli trzeba cos dodac prosze korzystac z opcji "modyfikuj" aby nie pisac jednego postu po drugim -Radex E9
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2006, 06:10:21 wysłana przez Radex E9 »

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Odp: E-9 zanikające krążenie płynu chłodzącego
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Grudnia 2006, 17:45:53 »
Nie wiem jak u ciebie ale u mnie odpowietrza sie automatycznie, chociaz fachowiec co wymieniał termostat zaczoł odpowietrzac układ chłodzenia, moze lub prawdopodobnie trzeba odpowietrzyc układ chłodzenia, oraz czy kupiłes nowy termostat ?
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

wstefaniak

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudnia 2006, 17:47:55 »
Termostat był nowy i to nie ten najtańszy.
Ostatnio problem zaczął pojawiać się po dłuższym postoju w jednym miejscu i jak silnik chodzi na wolnych obrotach, po ruszeniu i przygazowaniu krążenie wraca i temp silnika spada, ogrzewanie zaczyna działać normalnie.

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudnia 2006, 18:40:42 »
Cytuj (zaznaczone)
Ostatnio problem zaczął pojawiać się po dłuższym postoju w jednym miejscu i jak silnik chodzi na wolnych obrotach, po ruszeniu i przygazowaniu krążenie wraca i temp silnika spada, ogrzewanie zaczyna działać normalnie.

stawiam na zapowietrzenie. po dodaniu gazu byc moze pompa zaczyna troche pchac wode i wszystko wraca do normy ... sprawdz jeszcze stan plynu chlodniczego  ( w zbiorniczku wyrownawczym tez)...czy pompa jest sprawna na 100% ???

Cytuj (zaznaczone)
Wysłany przez: GLADIATOR 
Nie wiem jak u ciebie ale u mnie odpowietrza sie automatycznie,

u mnie tez automatycznie sie odpowietrza... czyscilem termostat w niedziele ....nalalem na full do chlodnicy...lekko podniesione obroty....slychac bulgotanie w kabinie i po chwili wszystko jest oki. trzeba tylko dolac troche do zbiorniczka wyrownawczego i luzik

Cytuj (zaznaczone)
Czy istotne jest aby zaworek w termostacie był w określonym położeniu?? Nie znalazłem żadnej takiej informacji w książce.

tez nie znalazlem takiej informacji a zatem zaworek u gory bez specjalnego ustawiania...
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2006, 18:47:40 wysłana przez Radex E9 »

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudnia 2006, 18:02:58 »
Zaworek, czyli termostat, mozesz sprawdzic zalewajac go goraca woda, powinien sie otwierac lub jak zimna zamykac, jest w instrukcji E9.
Z tego co widze kolega zadał pytanie i nic nie pisze !
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

wstefaniak

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudnia 2006, 12:37:40 »
Witam

Przepraszam ze tak pozno ale małe problemy z dostepem do netu.
W sobote wymieniłem pompe wody, pasek rozrzadu i termostat, pierwsze wrazenia ze wrociło wszystko do normy.
Niestety dzisiaj znowy zimno w aucie a temp, zaczeła sie piąć. Płyn w zbiorniczku wyrownawczym jest cały czas na full. nastepny objaw jaki zauwazylem to to ze po zgaszeniu silnika zaczyna puszczac bombelki w zbiorniczek, trwa to kilka sekund.

Pozdrawiam

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudnia 2006, 20:25:55 »
Ta temperatura zimna w samochodzie wskazuje na termostat, hymmmm musze pomyslec bo jak nie to cos z silnikiem nie tak i to na powaznie, sprawdz jaki masz kolor oleju na bagnecie i czy ma normalna moc czy przymula, oraz to diesel czy benzyna, wtrysk czy gaznik ???
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

wstefaniak

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Grudnia 2006, 11:01:40 »
Więc tak, silnik to 1.8 Diesel, on z natury jest przymulony. Osiąga swoje 140km/h potem brakuje drogi. Olej normalny czarny, płyn też ok, chociaż ostatnio coraz częściej po zgaszeniu silnika bombelkuje do zbiorniczka. Mi już pomysły sie skończyłe i stawiam na uszczelkę pod głowicą, jadę w środę do mechaniora i się wszystko wyjaśni.

Pozdro

BabciaEwa

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Grudnia 2006, 12:02:27 »
Jak moja była chora na uszczelkę, to też bąbelkowało...

wstefaniak

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Grudnia 2006, 13:13:26 »
Mam nadzieje że skończy się tylko na uszczelce, że to nie głowica.

Zna ktoś dobrego sprawdzonego mechanika w poznaniu ???

wstefaniak

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Grudnia 2006, 14:14:32 »
Witam

Problem został rozwiązany, jedną z przyczyn była oczywiście uszczelka pod głowicą, druga to przełożone węże i trzecia to jakaś podstawka pod termostatem. Bliższych szczegółów mechanior nie chciał mi podać. Toyota chodzi super, ogrzewanie też w normie.

Pozdrawiam
i zamykam temat

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl