Autor Wątek: Pomiar oleju bagnetem  (Przeczytany 8348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mefju

• Gość
Pomiar oleju bagnetem
« dnia: 12 Grudnia 2006, 08:29:05 »
Mam chyba dosyć trywialny problem :-)

Mianowicie bagnet oleju w mej rolce'01 2.0 D4D 90KM wchodzi do miski pod sporym kątem. Więc jak go wyciągam, to po obydwu stronach mam różne poziomy oleju - obecnie po jednej stronie mam 2/3 skali a po drugiej nieco poniżej minimum.

Które wskazanie jest ważne??

Dzięki za odp.

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Pomiar oleju bagnetem
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudnia 2006, 20:27:13 »
Skale masz z kazdej strony bagnetu ?? Jezeli masz z jednej strony skale to wskazanie na skali jest wazne. A jak z dwoch stron to nie wiem  :wink:
Focus II 1,6 :)

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudnia 2006, 20:40:30 »
ja bym powiedział że masz za mało oleju ;) i to jest ważne wskazanie... ;)

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

mefju

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Grudnia 2006, 08:39:38 »
No wlasnie mam taki bagnecik ze skala z obu stron... Zrobiona w ten sposob, ze po jednej stronie skale wyznaczaja 2 wtloczenia a po drugiej sila rzeczy 2 wytloczenia. Bagnet wchodzi pod katem do miski no i stad spore rozbieznosci.

Nikt z Was nie ma tego typu bagnetu??

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudnia 2006, 11:51:30 »
Jakoś trudno mi wyobrazić sobie sytuację jaka opisujesz   ??? :roll: W kazdym aucie bagnet jest wsuwany pod większym lub mniejszym kątem ale w misce olejowej to powinien "stać" pionowo  i wskazania po jego obu stronach powinny być jednakowe   :-)
E18_Prestige_MultidriveS

mefju

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Grudnia 2006, 11:57:23 »
No widzicie... A jednak w takim egzotyku (jak na Polske) jak rolka'01 E11 2.0 D4D 90KM jest tak jak to opisalem. I jakos nie chce mi sie wierzyc, ze jest to przypadek odosobniony! Moze ktos z Was wie jak jest w E12 D4D ?

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Grudnia 2006, 17:25:32 »
Cytuj (zaznaczone)
No wlasnie mam taki bagnecik ze skala z obu stron... Zrobiona w ten sposob, ze po jednej stronie skale wyznaczaja 2 wtloczenia a po drugiej sila rzeczy 2 wytloczenia.

no wlasnie  .. odczyt dokonuje sie po jednej stronie ... tylko po ktorej ???

przypuszczam ze wyglada to mniej wiecej tak

odczytuj obie strony i mniej wiecej wyposrodkuj

ale jest jeszcze jedna mozliwosc... wytloczenia skierowane w dol (w dol skosu w ktorym idzie bagnet)aby wlasnie przesuwaly sie o scianki ( na rysunku "A") wiec tu wskazanie bedzie nie prawdziwe . po stronie "B" bagnet nie ociera sie o scianki i tu jest oki

ale jest jeszcze jedna mozliwosc...czy koncowka bagnetu jest zakrzywiona? Jezeli tak to wkladasz bagnet tak aby  krzywizna (wkladajac pod katem) schodzila w dol a odczyt dokonujesz po stronie gornej ...czy wytloczenia sa po tej samej stronie co zakrzywiona koncowka? jezeli tak to juz masz odpowiedz  :wink:

ale jest jeszcze jedna mozliwosc...gdy wkladasz bagnet np...sciankami plaskimi przod-tyl auta i masz rozne odczyty to sprobooj bagnet wlozyc sciankami plaskimi na boki auta i sprawdz czy wystepuja duze  roznice z obu stron

« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2006, 17:34:05 wysłana przez Radex E9 »

mefju

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Grudnia 2006, 23:19:05 »
Widze, ze wywolalem burze mozgow...

Teoria, iz wytloczenia sa po to aby przesuwaly sie po sciance jest chybiona, gdyz sa one zbyt male aby w ogole jej dotknely biorac pod uwage srednice rurki, poza tym bagnet moge wkladac bez problemu przy obrotach o 180 stopni, wiec raz wytloczenia "sunelyby" po sciance a raz nie.

Koncowka bagnetu jest zupelnie prosta, wiec niestety to nie o to chodzi.

Probowalem zgodnie z porada wkladac bagnet obrocony o 90 stopni i tu efekt zgodny z oczekiwaniami - nie da sie tego zrobic! Stad wniosek, iz prowadnica jest mocno zakrzywiona, co tlumaczyloby wchodzenie bagnetu do miski pod sporym katem (na rysunku zalozyles, iz prowadnica jest prosta).

Zatem mamy chyba juz poglad jak bagnecik wchodzi do miski... Odpowiedz nasuwa sie mi taka - po tej stronie, po ktorej oleju jest mniej, tam odczyt jest wazny i to jest poziom oleju. Mam nadzieje, ze sie nie myle;)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Grudnia 2006, 11:37:51 »
Mefju, a co na to fachowcy pokroju pana Zenka lub magicy z ASO ? :grin:
E18_Prestige_MultidriveS

mefju

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Grudnia 2006, 12:18:57 »
Z panami Zenkami nie gadam  :-)

A w ASO to bylem tylko po zaprawke do lakieru :grin:

Jest to w koncu japonska rolka, tutaj sie tylko olej wymienia i filtry (a to mozna samemu) :-P

i wlasnie o ten olej chodzi :laugh:

michal123

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Kwietnia 2008, 16:22:24 »
Mam ,ałe pytanko, które może wydać się śmieszne ale gdy dokonuję pomiaru oleju bagnetem (bagnet jest lekko giety) i pomiar oleju jaki uzyskuję z jednej strony to 3/4 stanu z drugiej zaś znacznie większy niż max + 3 cm wyżej,
następnie gdy dokonuję następnego pomiaru wycierając bagnet to stan wychodzi wyższy z jednej strony i drugiej,
myślę że chodzi tu o krzywiznę wlotu otworu i badneta
Czy ktoś ma na to sposób?
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2008, 20:59:17 wysłana przez Radex E9 »

arorx

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Kwietnia 2008, 16:58:34 »
Tez mnie to grzeje... Najlepiej jest sprawdzic olej po dluzszym postoju np po nocy, kiedy olej scieknie ze scianek wsadu, no i jesli zaparkowales na wmiare równym miejscu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
scalilem watek z podobnym na forum     Radex E9
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2008, 21:03:36 wysłana przez Radex E9 »

janmor

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Kwietnia 2008, 21:58:56 »
W moim D4D badam poziom oleju tak jak napisał kolega wyżej. Bagnet ma poziom pomiaru z 2 stron :) i zawsze pokazuje ok (no może sporadcznie trzeba posprawdzać 3-4 razy dla pewności).

P.s - w mojej nie ubywa oleju leję na przeglądach tylko i wyłącznie - extra silnik  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl