Autor Wątek: tylne zawieszenie??  (Przeczytany 9230 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

olo23

• Gość
tylne zawieszenie??
« dnia: 17 Grudnia 2006, 15:37:09 »
Witam. Zauważyłem właśnie, że tył mojego auta usiadł dość mocno. Z Przodu jest ok. Pierwsze co przychodzi mi do głowy to oczywiście amorki ale może sprężynki? Słyszę też delikatne stuki w tylnym zawieszeniu przy nieobciążonym aucie i na małych dziurach. Czytałem na forum, że ktoś miał problem z poduszką amortyzatorów ale nie pisał nic o tym, że usiadł tył. Obstawiacie amorki? Jakie kupić? W aso czy zamienniki? Wolę trochę dołożyć gotówy ale kupić dobre bo jak mówią "biedny płaci dwa razy". Będę wdzięczny za opinie. Jutro rano jadę na stację diagnostyczną....

SIRKRIS5

• Gość
Odp: tylne zawieszenie??
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Grudnia 2006, 16:00:17 »
Czesto z tyłu pukaj łaczniki drazka stabilizatora   ,moze pekla sprezyna (jeden zwoj)  moga pukac tuleje w wachaczach , badz wstrentne poduszki amortyzatora   (w duze mrozy moze pukac tloczysko amortyzatora )
Zrob  test   (chyba okolo 30 pln)  I BEDZIE WIADOMO , ach odrazu wjedz na szarpaki zobaczysz co puka w zawieszeniu.( i ogolnie w jakiej kondycji jest)

Ja byłem zawsze zadowolony z  sachsa   ale  kayaba  ma bardzo dobra opinie.

Moim skromnym zdaniem zadnych monrolow i  no name  skoda czasu i atłasu..
( a i zadnych    bilste....     z allegro sprawdziłem b4 do bmw  syf...)

szukaj rabatu mozna wyrwac  - 30%  (na jakas firme) a to sie robi ładna sumka.

Premier

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudnia 2006, 18:16:51 »
Amorki nie mają zbyt wiele do powiedzenia w kwestii obniżenia się tyłu. To sprężyna za to odpowiada. Nie przeładowałeś ostatnio samochodu???

yazid

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudnia 2006, 21:17:48 »
U mnie też pukało jak cholera:) a tak mnie to wnerwiało że musiałem muzy słuchać dość ostro:P ale wymieniłem wszystkie gumy w wachaczach zarówno wzdłużnym jak i poprzecznym i jest lala:) teraz dziury nie dziury a ciszaaa jak makiem zasiał:)) nie wiedziałem nawet że tak ładnie chodzi Camra jak ma wachacze w idealnym stanie :-) no i amory też wymieniłem, jak wszystko to wszystko;) KAYABY amory są najlepsze i nawet cena przystępna:-) a że siadł to nie wiem czemu:-(

owca

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Grudnia 2006, 23:14:17 »
U mnie też pukało jak cholera:) a tak mnie to wnerwiało że musiałem muzy słuchać dość ostro:P ale wymieniłem wszystkie gumy w wachaczach zarówno wzdłużnym jak i poprzecznym i jest lala:) teraz dziury nie dziury a ciszaaa jak makiem zasiał:)) nie wiedziałem nawet że tak ładnie chodzi Camra jak ma wachacze w idealnym stanie :-) no i amory też wymieniłem, jak wszystko to wszystko;) KAYABY amory są najlepsze i nawet cena przystępna:-) a że siadł to nie wiem czemu:-(

ile cie wszystko kosztowalo ??

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Grudnia 2006, 00:35:58 »
moja tez przysiadła ostatnio. ale miała prawo - w końcu kombiak nie tylko dla idei... a sprężyny od nowości...

zbieram na wzmacniane Lesjoforsy :D

w ogóle ostatnio na zawiechę zbieram, bo powoli zaczyna o sobie przypominać...

jak Ci stuka tak głucho na małych dziurach to obadaj tuleje stabilizatora - lubią narobić strachu, a kosztują 9zł/szt na allegro :D

im szybciej zrobisz tym lepiej - nie będziesz musiał później kombinować z podkładkami jak Ci przytrze stabilizator :)

pzdr

3VZ.pl

olo23

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Grudnia 2006, 11:37:14 »
Byłem na stacji. Okazało się że zawieszenie jest igła no ale miał prawo kuferek trochę usiąść bo dama to nie najmłodsza. Sprężyny są też od nowości więc zmęczenie materiału daje znać o sobie. Faktycznie muszę wymienić tuleje stabilizatora dla profilaktyki. Najlepszy numer, że myślałem o amorkach albo sprężynach a wyszło że nie mam zbieżności. Powód opony. Musiałem kupić komplet nowych zimówek :huh: Uwielbiam nieplanowane wydatki. Teraz trzeba od nowa nazorgować na rozrząd :D Pozdrawiam...

yazid

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Stycznia 2008, 16:13:39 »

ile cie wszystko kosztowalo ??
a jakieś 2 tysie z tego co pamiętam:)

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Stycznia 2008, 21:54:27 »
Kiedys kumpel miał taki problem i dal sprezyny do odnowienia. Podobno robi sie to tak ze je rozciaga i hartuje ponownie cos takiego dokładnej procedury nie znam ale rezultat byl dobry auto wrociło do pierwotnej wysokosci. Z drugiej strony nowe sprezyny to nie tragednia. Ja na przod zaplacilem 400pln oczywiscie nie orginalne z ASO ale bardzo dobrej firmy.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Stycznia 2008, 20:59:20 »
Ja wymieniłem komplet na Lesjoforsa, i auto stało się nagle całkiem inne, czytaj twardsze.

W końcu dostało 4 nowe sprężyny ( tył wzmacniane ), a przód seria.

Btw, jest tak : jakby ktoś miał sedana, i woził w nim trochę, to polecam sprężyny seryjne od kombi - są z drutu o 0.5mm grubszego, owszem, będzie twardszy z tyłu, ale nie będzie przysiadał...

Do kombiaków ( zwłaszcza z LPG ) niezmiennnie polecam wzmacniane

pzdr
3VZ.pl

olo23

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Stycznia 2008, 10:46:59 »
Marcin ile położyłeś za te 4 sprężynki??

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Stycznia 2008, 11:06:05 »
Komplet dobrych sprezyn nie powinien wyniesc wiecej niz 800pln.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Stycznia 2008, 17:35:03 »
Olo jak ci za miekko to najpierw przetestuj europejskie orginalne sprezyny bo Arek_R mowi ze mu na nich plomby wypadaja

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Stycznia 2008, 18:33:48 »
No miałem okazje przejechac Camry Łukasza i stwierdzam ze chce miec wersje amerykanska , zawieszenie duzo lepiej wybiera nasze "nierownosci", przez przypadek podczas jazdy wpadlem nawet w taka dosc spora nierownosc i bez prownania (mam nadzieje ze Lukasz sie nie wkurzy), wpadlem w nia raz swoja Camry i bylo duzo gorzej. Co do minusow takiego zawieszenia na zakretach buja sie po amerykansku ale mnie osobiscie to by nie przeszkadzalo.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Stycznia 2008, 22:58:02 »
Oj ARE_K  zachorowałeś na amerykańca? miło sie lata ,poz :-)dr :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl