Autor Wątek: Toyota Camry 1993r CHECK ENGINE :( HELP!! Nie ma mocy.  (Przeczytany 2891 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Basowiecksztylon

• Gość
Toyota Camry 1993r CHECK ENGINE :( HELP!! Nie ma mocy.
« dnia: 21 Grudnia 2006, 16:57:20 »
Witam wszytkich!!
Mam problem z Toyotą Camry. Auto kupiłem juz w tym stanie. Samochód stał 5 lat na parkingu sadowym-także był nie ruszany.
Po odpaleniu silnika-gdy już się nagrzeje zapala sie kontrolka CHECK. Ma problemy z odpalaniem-trzeba długo kręcić.
Poza tym gdy się zapali kontrolka-praktycznie nie ma mocy-do 4 tysięcy obr/min. Gdy przekroczy nagle dostaje kopa. Na biegu jałowym po wciśnieciu gazu-zbyt wolno wchodzi na obroty.
Po podłączeniu do komputera wykazuje sygnały z czujników spalania stukowego. Był w kilku warsztatach i nikt nie potrafi powiedziec co jest przyczyną.

W samochodzie wymienione zostały:
świece
wszystkie filtry
pasek rozrządu

Sprawdzono
komputer OK
Czujniki stukowe OK !!!
katalizator-drożny OK
stan starych świec wskazuje na ubogą mieszankę
kąt wyprzedzania zapłonu-OK
Silnik pracuje równo, cicho.

Krótko mówiąc uszkodzenie nietypowe.
Może ktoś z Was wie co mogło się stać-moze to po prostu jakaś głupota-przewód??
Z góry dziękuję za pomoc!!

Jestem z warszawy-moze ktos zna jakiegoś Magika który ma pojęcie o tym sprzęcie?? Jesli tak to prosiłbym o jakies kontakty.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!!

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Camry 1993r CHECK ENGINE :( HELP!! Nie ma mocy.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudnia 2006, 17:44:47 »
sprawdz najpierw czy nic ci nie syczy w srodku ja mialem niedawno problem bo mi sie odczepila jedna rurka od recyrkulacji spalin podpieta do kolektora ssacego od spodu i mialem takie objawy jak ty + nierowne obroty na jalowym biegu

owca

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudnia 2006, 18:03:47 »
a ja za to mialem uszkodzone oba czujniki spalania stukowego, chociaz jak sprawdzali to wychodzilo na to ze tylko jeden z nich jest popsuty. Objawy mialem podobne do twoich - totalny mul na benzynie, przyspieszenie ponad 11 sek i wogole slabo sie wkrecal. Wymienilem oba czujniki - koszt 150 zl za uzywke - stare mialy stopione obudowy i zwieraly do bloku. Niedoczytalem jaki masz silnik, ale jesli 3.0 to z wymiana ich bedzie troche roboty - trzeba sciagnac kolektor ssacy i pozniej jeszcze drugi kolektor (ten co sie rozgalezia na v) - przy okazji mozesz sobie wymienic uszczelki na kolektorach i o-ringi na wtryskiwaczach (te oringi mozna kupic np w nomi jako uszcelki do palnikow gazowych - pasuja idealnie)
Jak ci beda tez cokolwiek robic to powiedz im zeby bardzo dokladnie powsadzali wtryskiwacze i listwe wtryskowa, poniewaz nawet niewelkie krzywe wsadzenie jednego z tych elementow spowoduje ze benzyna ci bedzie tryskac po calym silniku (ja tak mialem jak mi wymeiniali te czujniki spalania stukowego)

Ogolnie jak kupilem toyotke to swiecily sie dwa bledy i w obu przypadkach kody bledow pokrywaly sie w 100% z uszkodzeniem, wiec jesli masz napisane ze blad czujnika spalania tukowego to na 98% ten czujnik jest popsuty !

Basowiecksztylon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudnia 2006, 18:24:58 »
Witam!!
U mnie czujniki sa w idealnym stanie-wizualnie-były sprawdzane omomierzem i nie mają przebicia do masy. Silnik 3.0l V6 :) Masz moze jakieś kontakty do tego magika co Ci to wymieniał??
Pozdrawiam!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl