Autor Wątek: Alufelgi - myśli różne...  (Przeczytany 79289 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Karol

• Gość
Odp: Alufelgi - myśli różne...
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Czerwca 2005, 00:08:11 »
chodzi o to ze producenci felg zakladaja rowniez poprawe wlasciwosci jezdnych, do ktorej producent samochodu sie nie przyzna bo twierdzi ze zrobil auto idealne, wiec robia szersze, ktore sa odpowiedniejsze do tej szerokosci opony, natomiast im mniejsza wartosc ET tym bardziej felgi wychodza na zewnatrz co rowniez ma pozytywny wplyw, poniewaz wiekszy rozstaw kol daje wieksza stabilnosc.
ustawienie kol wzgledem osi pojazdu nie zmienia sie niezaleznie od ich wielkosci i szerokosci (zakladajac ze nie zmieniasz srednicy, bo przy znaczacej zmianie zmienią sie kąty nachylenia kola, ktore trzeba wyregulowac o ile producent dal mozliwosc ich regulacji) a skoro ich polozenie sie nie zmienia to nie zmienia sie rowniez geometria, niezaleznie czy odsuniesz je o 5 mm czy 5 m, wzgledem auta beda mialy ta sama pozycje (zakladam ze przykrecisz wszystkie sruby :D )

Pozdrawiam i zycze powodzenia w wybieraniu, mam nadzieje ze moj tekst, choc nieco chaotyczny, nie wywolal u nikogo odruchow wymiotnych  :twisted:

sito

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Sierpnia 2005, 18:15:09 »
witam potrzebna mi pomoc w rozszyfrowaniu oznacześ na feldze  chodzi mi dokładnie w średnicęotworu centrującego jeżeli ktoś sie czuje w tym mocny to proszęo pomoc .oto symbole które sa na feldze BBS 458 ET43    61/2JX15H2     1H601025AA . dzieki za pomoc

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Sierpnia 2005, 09:43:45 »
nie łatwiej zmierzyć średnicę?? i pewniej przede wszystkim?
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Sierpnia 2005, 13:55:19 »
Cytuj (zaznaczone)
ET43 61/2JX15H2

No to oznacza ,ze felga ta ma 15 cali wysokości i 6.5 cala szerokości ,dokładniej oznacza to ,ze jest pół cala szersza od oryginalnej stalówki i jeden cal większa również od oryginalnej felgi. Natomiast to ET 43 to  tzw. odległość osi symetrii felgi od płaszczyzny jej styku z piastą , czy jakoś tak.Od wartości tego ET zależy czy felga nie będzie zbytnio wychodzić na zewnątrz gdy ET ma dużą wartość( oryginalne ma 45 ,a tu 43 ,więc niewiem ,czy niebędzie ocierać z szeroką oponą o amorek ,felgi z ET 43 raczej będą w środku błotników) ,a gdy wartośc jest ET 36 zamiast ET43 to te felgi bardziej wystają na zewnątrz i też trzeba uważać ,zeby pod załadunkiem kilku osób nieocierało o nadkole.
Natomiast ta liczba 61 ,to może być średnica otworu centralnego w feldze w mm.
Jak coś źle napisałem ,to mnie poprawcie

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Sierpnia 2005, 14:14:21 »
temat przenoszędo działu technicznego

FAWORYT, koledze chodziło:
Cytat: sito
mi dokładnie w średnicęotworu centrującego

ale wiadomości nigdy za wiele  :wink:

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Października 2005, 12:47:29 »
Witam czy ktoś po zmianie ze stalowych 14 na alusy 15 czy 16 i szersze opony zanotował większe zużycie paliwa??
Jeśli tak to o ile??

Pozdro
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2006, 21:15:32 wysłana przez janmor »

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Października 2005, 11:11:01 »
Chyba nie kwestia w rozmiarze felg, ale szerokości opon - a dokładniej powierzchni styku opony z podłożem (+ ciśnienia, bieżnika itp, ale to zakładam że sięnie zmieni).

Co ciekawe oponki niskoprofilowe mają większą powierzchnięstyku od zwykłych - np porównując moje 185/55R15 z 195/65R15 to moje mają o ok 0,5 - 1 cm WIÊKSZĄ powierzchnięstyku z podłożem.

U mnie spalanie praktycznie nie wzrosło - może max ok 0,1-0,2 l/100km, ale ciężko to precyzyjnie określić.
Seat Leon Cupra :D

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Października 2005, 19:58:00 »
no ja wiem czy nie wzrośnie, jeżeli zapodasz szerokie "lacie" a po to pewnie chcesz zmienić to wszędzie piszą że wzrosnie, a napewno na koleinach będziesz sięczuł jakbyś jechał czterośladem :wink: Przerabiałem to na 205-tkach, auto jeżdzi jak na lodzie. :wink:  :wink:

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Października 2005, 20:51:13 »
Ja zmieniam niedługo letnie opony 205`15" na 185` 14". Podejrzewam że zużycie paliwa troszkęspadnie, a i koleiny nie bedą już takie uciążliwe. Napisze jak zmienie.  :roll:

jankad

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Października 2005, 20:58:53 »
Przy oponach z identycznym bieznikiem opory toczenia wzrosna a wiec wzrosnie spalanie.
Opony szersze, nawet ten sam model, maja jednak inny bieznik - przy duzych roznicach, np z 185 na 205 bieznik zasadniczy czesto jest taki sam a dolozona jest tylko dodatkowa sekcja, ktora nie koniecznie podnosi opory tocznienia a jezeli juz to nieznacznie.

Ja do niedawna jezdzilem na oponach 155/70R13, teraz na 205/55R16 i rzeczywiscie na koleinach wrazenie jest dziwne ale to tylko wrazenie. Teraz juz sie przyzwyczailem, nabralem zaufania i jest ok ;-)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Października 2005, 21:06:50 »
walkowane bylo to razy kilka na forum, ja tylko podsumuje i powiem o swoich doswiadczeniach:

przesiadlem sie ze 175/65/14 an 195/45/16 - spalanie wzroslo - to oczywiste - ok 0,5 litra......
co do oporow to jesli chodzi o zestawy 'standard' (czyli za normalna kase) to jest dokaldnie taka jka wszycy opisuja ze opory toczenia sa wieksze i auto spala wiecej....

jednak auto nie spala wiecej tylko dlatego ze jest szersza guma! glownym zrodlem podwyzszonego spalania jest masa kola..... - to ona w wiekszosci powoduje, ze wauto spala wiecej....

cale stalowe kolo -14- jest znacznie lzejsze od zwyklego alusa -16- - z oponami itd......
jeli kogos stac na wypas felgi (lekkie) i do tego gumy z najwyzszej polki - to spalanie najprawdopodobniej pozostanie na tym samym poziomie1;)!;) - ale kogo na to stac!;)

generalnie biorac pod uwage 'normalne' alu i opony - spalanie WZRASTA ...... - odczulem to na obu autkach!;)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Października 2005, 13:25:12 »
Cytat: Red_Point
ednak auto nie spala wiecej tylko dlatego ze jest szersza guma! glownym zrodlem podwyzszonego spalania jest masa kola..... - to ona w wiekszosci powoduje, ze wauto spala wiecej....

dokładnie, większa masa trudniej ruszyć, przyśpieszyć
Cytat: Red_Point
przesiadlem sie ze 175/65/14 an 195/45/16 - spalanie wzroslo - to oczywiste - ok 0,5 litra......

na taką informacjęczekałem, a nie na gdybanie

przy tym jeszcze jak mam większą wysokość koła czyli teoretycznie auto ma jeszcze ciężej, ruszyć i przyśpieszać to wzrost spalania około 1 litra LPG w mieście myślęże jest jak najbardziej noramlny, na trasięta różnica jest prawie niezauważalna przy w miarę"jednostajnej" jeździe

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Listopada 2005, 20:34:54 »
Jak obiecywałem, tak piszę. Zmieniłem opony na zimowe z 205 na 185. Liczyłem na dużo mniejsze zużycie gazu a tu....niewiele ponad pół litra mniej na 100km. Ale dobre i to. jak przyjdzie zima to i tak pewnie wzrośnie o te 0.5 litra bo dłużej będzie sięrozgrzewał. Jedyny plus to taki, że koleiny mi teraz łatwiej "przeskakiwać" i nie ciąga tak po drodze. Pozdr.

RafaÂł

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 07 Listopada 2005, 21:11:28 »
No i ja coś w trące. Na lato felgi aluminiowe 225/55/16 na zime 185/70/14 spalanie w lato 1 litr benzyny około 1,5/2 litry gazu więcej. Coś za coś oczywiście :)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 07 Listopada 2005, 21:45:23 »
Czyli można oszacować że na każdy centymetr opony przypada 0,25 l paliwka :)
Seat Leon Cupra :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl