Autor Wątek: Regulacja zaworów - silnik 4A-FE  (Przeczytany 6074 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jaceks

• Gość
Regulacja zaworów - silnik 4A-FE
« dnia: 30 Grudnia 2006, 09:21:26 »
Witam. Chciałbym zapytać szanownych klubowiczów o regulacje zaworów w silniku 1.6. Czy ktoś samemu wykonał taki zabieg wymieniając płytki? Czy trzeba zdejmować pasek rozrządu i wałki żeby dostać się do płytek-jak je wydobyć? A może gdzieś w okolicach Katowic jest jakiś zakład, który wykona taką usługę za rozsądne pieniądze.Konieczne jest szlifowanie bądz wymiana płytek na zaworach wydechowych. Bardzo proszę o pomoc

lopezm

• Gość
Odp: Regulacja zaworów - silnik 4A-FE
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Grudnia 2006, 11:26:41 »
nie ma konieczności zdejmowania wałka rozrządu (i co za tym idzie paska) trzeba tylko trochę sprytu i można wyciągnąć płytkę ze szklanki.

jaceks

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Grudnia 2006, 11:48:06 »
Może coś więcej na temat tego sprytu jakieś konkrety ?

jaceks

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Grudnia 2006, 10:12:28 »
Witam klubowiczów.Problem mój polega na wyjęciu płytek zaworowych z silnika 1.6, ale od początku.Mam zagazowaną ave i od pewnego czasu odczuwam spadek mocy.Przy okazji wymiany uszczelki pokrywy zaworów postanowiłem sprawdzić luzy zaworowe. Okazało się, że na zaworach wydechowych jest 0.15 ,a to chyba trochę mało.Nie do końca jestem pewiem czy prawidłowo przeprowadziłem pomiar luzów, a mianowicie:
Znak ruchomy na kole pasowym (dziurka w ramieniu koła pasowego)ustawiłem na godz.12 pokrył się z cechą na obudowie.Sprawdzenie luzów na 1 cylindrze.
Znak ruchomy na kole pasowym ustawiłem na godz 3. sprawdzenie luzów na 2 cylindrze.
Znak ruchomy ustawiłem na godz 9 sprawdziłem luz na 3 cylindrze
Znak ruchomy ustawiłem na godz 6 sprawdziłem luz na 4 cylindrze
W wyniku tego pomiaru wyszło mi, że wszystkie zawory wydechowe poza jednym (0.10) mają 0.15
Wynika z tego, że trzeba splanować płytki. I teraz moje pytanie. Jak wydobyć te nieszczęsne płytki bez zdejmowania wałków oraz jaką mają oryginalną grubość-ile da się zeszlifować.Co do opisanego przeze mnie sprawdzenia luzów zaworowych wykonywałem to po raz pierwszy. Jeśli ktoś ma jakiś dokładniejszy i bardziej fachowy opis bardzo proszę o podesłanie.

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Stycznia 2007, 08:08:57 »
Witam

Nie bardzo widzę teraz te ustawienia wg godzin, ale zasada jest taka, ze na mierzonym cylindrze musisz mieć 2 krzywki u góry(oba zawory zamknięte).Pomiędzy płytki, a krzywki wsuwasz szczelinomierz.Aby wyciągnąć płytkę musisz wcisnąć zawór jakimś śrubokrętem, oczywiście nie wywierając nacisku na płytkę  tylko na szklankę i próbować wyciągnąć płytkę.Ja zawsze szlifuję płytki na magnesówce z dokładnością
0,01 mm.

Pzdr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl