Autor Wątek: Waga felg a osiagi  (Przeczytany 11179 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
Waga felg a osiagi
« dnia: 02 Stycznia 2007, 22:18:49 »
Zwazylem dzis alufelge z opona oraz opone wyszlo mi
18kg alufelga 15 z napompowana opona
8 kg sama opona
Wiec mam do specajlistow pytanie montujac felgi ultraleggera
LINK
ktore waza 5,3kg, na jaka poprawe osiagow/zmniejszenia zuzycia paliwa mozna liczyc  :grin:
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2007, 23:06:30 wysłana przez MaŁy_RaDeK »

MaLy_RaDeK

• Gość
Odp: Waga felg a osiagi
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2007, 22:34:43 »
Myslę, że nikt nie odpowie Ci na to pytanie...  :oops:
Tylko tyle, że na pewno zmiana bedize na plus  :grin:

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Stycznia 2007, 22:44:42 »
Łukasz - w tą stronę, w którą Ty kombinujesz nie mam doświadczenia ale...
Po pierwsze czekam niecierpliwie na posty w tym watku Red_Point'a... :-P :-P :-P
A po drugie i od siebie - ważyłem kiedyś opony zimowe na felgach stalowych 185/65/14 i porównywałem z letnimi 205/50/16 - różnica wynosi ok 3kg na sztuce - jak ktos chce dokładnie, niech przeszuka dział Carina... Czyli podobna do tej, o której Ty piszesz. A zmiany ???
Auto odczuwalnie traci na dynamice - przyspieszenie spada ale V-max nie koniecznie - może o 5 km/h ale jakoś nie zgrałem wyjazdu na niemieckie autobahn'y na alu, więc nie sprawdziłem a w Polsce mamy ograniczenie do 130 km/h... :-P :-P :-P
Spalanie wzrosło o ok. 1 litr ale to zawiera również letnie korzystanie z klimatyzacji - taka uroda auta, że alu zazwyczaj zakładamy gdy zaczyna być potrzebna klima a zdejmujemy, gdy już jej nie potrzebujemy... Nawet gdy jeździłem autem jak w kapeluszu, nie udało mi się zejść poniżej 8,5l podczas gdy na zimowych kołach takie spalanie to max - i to nie oszczędzając auta /poczytaj sobie komentarze a mojej stopce odnośnie spalania/

Jednak pamietaj o jednym - moje auto ma 110KM a Twoje ok 190KM /sorry - z pamięci nie powiem "co do konia"/ dlatego odczuwalne zmiany mogą być inne. I jeszcze jedno - moje letnie koła są większe /średnica/ od standardowych o ok 2,5% /znów piszę z pamięci - kto chce dokładnie, niech przeliczy/ co też nie pomaga. Tzn. generlanie duze alu + niski profil pomaga w jednym - auto prowadzi się tak, że moja żona po jednej z jazd na kołach zimowych zapytała, czy nie moglibyśmy kupić 16" zimówek... :-o :-o :-o I m.in. dlatego ja za żadne skarby nie zamierzam zmniejszać letniego profilu... :wink:

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Stycznia 2007, 23:04:08 »
Ay... Kolega chyba pyta o poprawe po zmianie samej felgi na lzejsza.
Nic nie pisze tez o zmianie rozmiaru ani szerokosci/profilu opony.
Jesli mam racje, to poprawa bedzie na pewno tylko ciezko powiedziec jak duza.
Sama masa samochodu spadnie o prawie 20 kg nie wspominajac o rozkladzie masy kola.
Zmniejszy sie rowniez masa nieresorowana co na pewno wplywa korzystnie na zawieszenie.
Korzysci jest wiele tylko ciezko konkretnie powiedziec, ze spali Ci tyle i tyle mniej
i urwiesz tyle i tyle sekundy do setki...

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Stycznia 2007, 23:12:51 »
RaDeK - wiem... :wink:
I właśnie dlatego chciałem powiedzieć, co się dzieje zwiększając masę, średnicę, szerokość... Skoro to dało wzrost o 1 litr na 100 km. to przez analogię zmniejszenie tych parametrów do standardowych /korzystniejszych z punktu dynamiki auta w jeździe na wprost i tylko na wprost/ dałoby spadek o 1 litr na 100 km... A to oznaczałoby, że spadek masy koła o 3 kg. w połaczeniu ze zmniejszeniem średnicy i szerokości da oszczędność 1 litra na 100 km. Czyli samo zmniejszenie masy felgi powinno dać mniejszą oszczędność.

Oczywiście powyższe jest względne - a Red_Point ma inne doświadcznia...

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Stycznia 2007, 23:18:01 »
I jeszcze jedno... Niestety (wedlug katalogu OZ Racing) do Camry nie sa dostepne te felgi  :|
Za to do Avensis owszem  :wink:  16 cali za 219.00 $/sztuka  :roll:
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2007, 10:38:11 wysłana przez MaŁy_RaDeK »

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Stycznia 2007, 08:08:13 »
ja od siebie moge tylko dodac ze nie zawsze jest tak ze wieksze kolo 'spowolni' auto.....
jelsi ktos jest naprawde wysmienitym kierowca to napewno (ale watpie aby na forum bylo wiecje osob niz palcy jednej reki) na mniejszych kolach 'zbierze' sie szybciej....

ale teraz przechodzac do meritum....
to co sprawdzilem osobiscie czyli pojedynek - fabryczne 14stki 175/65/14 vs moej kola 195/45/16 daje zawsze ten sam rezultat....
mimo znaczeni ciezszych kol i szerszej opony auto do 100 zawsze przyspiesza lepiej!!
nie ma mowy o tym aby bylo mulone - czego wszyscy sie boja przy zmianie kol na wieksze....
yarsi do sciagaczy nei nalezy, jednak nawet przy mocy ok 90KM sa przy fabrycznych gumach problemy z trakcja....
przy 16stce nie ma sie co nad tym zastawnawiac..... - tu wlasnie pojawia sie element ludzki o ktorym pisalem.....
jesli ktos jest bardzo dobrze wycwiczony, to poradzi sobie z tymi problemammi i napenwo wystartuje szybciej na 14stkach, ale jak juz pisalem nie wiele takich osob bedize.....

teoria (sprawdzona - co prawda nie na sobie, a na aucie kumpla) jest taka ze zakladajac wieksze kola z szersza opona i taka sama waga spalanie nie wzrasta (lub wzrasta w sposob nie zauwazalny.... - bo to jest naprawe ciezko stwierdzic!)

w eksploatacji codziennej nie wydaje mi sie aby odczuwalne bylo posiadania lekkich alusow....
takie rzeczy owszem dla kogos kto potrzebuje urwac kilka dziesietnych sekundy na 1/4..... (i to rowniez zalezy od mocy auta.....)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Stycznia 2007, 08:41:19 »
A ja bym poczekał na post etoma i jego cudownego programiku.........
Tam da się wyliczyć jakie to będą czasy i spalanie. Osiągi powinny ulec popraiwe.

to co sprawdzilem osobiscie czyli pojedynek - fabryczne 14stki 175/65/14 vs moej kola 195/45/16 daje zawsze ten sam rezultat....
mimo znaczeni ciezszych kol i szerszej opony auto do 100 zawsze przyspiesza lepiej!!

Red, a jak jest powyżej 100 kmh/? Pytam OT z ciekawości bo 1/4 mili to ok. 135 km/h w Yarku 1.3.
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Stycznia 2007, 14:03:31 »
ja caly czas wypowiadalem sie o (doklandie) 0-96.....
zaraz powyzej 100 ciezko mi okreslic, ale tak powyzej 120 napewno autko dostaje po dupsku jesli chodzi o przyspieszenie..... jest wyraznie wolniej..... tutaj zaczyna wlasnie dochodzic do glosu masa kola....
to juz zdecydowanie za mala moc.......

ravka dobrze napisales - osiagi powinny ulec polepszeniu - wedlug programu etoma....
szkoda tylko ze ten program nie uwzglednia tego jednego, NAJWAZNIESZEGO czynnika - czyli umiejetnosci ruszania, ktora malo kto posiada!;)
biorac pod uwage starty idealne to jest tak jak napisales i tak jak ja pisalem wczesniej - mniejsze, lrzejsze kolo beidze z przodu!;)

pzdr
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Stycznia 2007, 17:08:51 »
Wielkie dzieki za odpowiedzi nie oczekiwalem dokladnych ale zastanawialem sie czy spalanie bedzie mniejsze o 0,5l czy o 0,00001l no i jeszcze ta dynamika 0-100 :-).felgi narazie sa fazie  :grin: marzen ale mam nadzieje ze je zrealizuje a inny rozstaw srub to chyba nie az taki problem (chociaz wydaje mi sie ze avensis tez ma 114,3x5).

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Stycznia 2007, 17:13:08 »
Wydaje Ci się trochę dobrze, trochę źle... :-P
Avensis generalnie mają 5x100 ale... Verso /również Corolla/ mają 5x114,3... A ostatnio na spocie Looke mówił, że T25 D4D też mają 5x114,3...

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Stycznia 2007, 01:05:20 »
ravka dobrze napisales - osiagi powinny ulec polepszeniu - wedlug programu etoma....
szkoda tylko ze ten program nie uwzglednia tego jednego, NAJWAZNIESZEGO czynnika - czyli umiejetnosci ruszania, ktora malo kto posiada!;)
biorac pod uwage starty idealne to jest tak jak napisales i tak jak ja pisalem wczesniej - mniejsze, lrzejsze kolo beidze z przodu!;)
CarTest uwzglednia rowniez "umiejetnosc ruszania" :-)
Po zmianie danych ( np. kol ) robi sie optymalizacje pod katem przyspieszania do np. 100km/h (mozna optymalizowac do roznych szybkosci) i program wylicza wtedy optymalne obroty przy starcie ,potrzebne do osiagniecia najlepszego czasu (start z gwaltownym puszczaniem sprzegla - DUMP)
Mozna rowniez ustawiac takie parametry jak czas przelaczanie biegow,czas reakcji kierowcy i wiele innych

Porownalem osiagi Y1.3 dla kol 175/65/14 i 195/45/16 (bez zmiany mas )
Optymalizacja dla przysp. do 100km/h - oczywiscie wszystkie parametry takie same, rowniez te charakteryzujace umiejetnosci kierowcow.

optymalne obr. przy starcie - jednakowe dla kol 14`` i 16``- 4100 obr./min
przysp. do 100km/h - czas ten sam (dokladniej 0.01s na korzysc kol 14``)
czas osiagniecia szybkosci 170km/h - 0.3s na korzysc kol 16``

spalanie :
miasto i autostrada - bez zmian
srednie 0.1l/100km - na korzysc 16`` !!!
Wydaje sie dziwne ,ze spalanie w miescie i na autostradzie jest takie same a juz srednie inne ,ale mysle ze wynika to z zaokraglania przez program wynikow do jednego miejsca po przecinku.

Wychodzi z tego,ze ta zmiana kol nic nie zmienila pod wzgledem osiagow i spalania ,ale ......no wlasnie ,zmiana w osiagach jest jednak wyraznie widoczna dopiero na torze.
CarTest ma baze chyba wszystkich faktycznie istniejacych torow (dokladnie odwzorowane ich charakterystyki).Mozna sie na nich "poscigac" i zmierzyc czasy okrazen.
Y1.3 z kolami 14`` przegrywa na wszystkich torach z Y1.3 na kolach 16`` - roznice od ok. 3  do kilkunastu sekund ,zaleznie od toru.Uwidacznia sie tu wyraznie lepsza trakcja szerszych kol.

« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2007, 03:15:22 wysłana przez etom »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl