Autor Wątek: Kilka pytań dot. Corolla E11 98  (Przeczytany 10289 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukaszM

• Gość
Kilka pytań dot. Corolla E11 98
« dnia: 04 Stycznia 2007, 13:44:12 »
Witam,

Stałem się szczęśliwym posiadaczem Toyoty Corolli 1,4 (1,3) E11 z 1998, Zrobiłem ostatnio przegląd z wymianą rozrządu, filtrów oleju itp, natomiast mam kilka pytań jeszcze :)

1. Stukot w silniku podczas powrotu silnika do biegu jałowego tzn po odpuszczeniu gazu czym to może być spowodowane nadmienie tylko, że jest to taki mataliczne delikatne klekotanie o dużej częstotliwości uwarunkowanej obrotami z jakich "spada" silnik.

2. Podczas hamowania pojawiają się drgania na pedale i kierownicy czy to może byćkrzywa tarcza hamulcowa?? W momencie gdy włącza sią ABS drganie ustaje

3. Zapalająca się kontrolka hamulca może to jest spowodowane tym drganiem opisanym powyżej?

4. Stukot przy tylnych kołach, ale to najprawdopodobniej łączniki stabilizatorów albo gumy

Będę wdzięczny za pomoc :)

Pozdrawiam

mefju

• Gość
Odp: Kilka pytań dot. Corolla E11 98
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2007, 16:53:51 »
Na pyt. 2 i 4 chyba odpowiedziales sobie sam, na 1 nie umiem pomoc, ale zaintrygowalo mnie trzecie bo kiedys mialem podobne dylematy. Zobacz czy pomiedzy pompa hamulcowa a pompa serva (zwana tez pompa walowa) masz wpiete czarne, walcowate ustrojstwo z czujnikiem. Jezeli tak, to jest to tzw. kondensator cisnienia majacy zadanie regulowac/podtrzymywac cisnienie w ukl. hamulcowym i gdy naciskasz dlugo lub kilka razy czesto na hamulec to wowczas zapala sie kontrolka - jest to zupelnie normalne!

Pakis

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2007, 21:36:56 »
Jesli chodzi o pyt 1 to zobacz poprostu czy osłona kolektora wydechowego jest przykrecona, sprawdz reka czy lata, mi sie kiedys srubka od temp. przelapila i tak własnie stukał

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2007, 21:53:33 »
Jesli chodzi o pyt 1 to zobacz poprostu czy osłona kolektora wydechowego jest przykrecona, sprawdz reka czy lata, mi sie kiedys srubka od temp. przelapila i tak własnie stukał
Dokładnie tak - miałem to w mojej E9 - jeśli tylko upaliły sie sruby, to wystarczy usunięcie pozostałości, gwintowanie i w drogę...
Gorzej, jeśli sama osłona kolektora już się "wysłuzyła" - wtedy kup uzywaną tylko jeśli będziesz miał pewność, że jest w naprawdę dobrym stanie - inaczej będziesz musiał kupić nową, żeby pozbyć się tego uciążliwego dźwięku... :oops:

Offline skroch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Stycznia 2007, 09:35:30 »
Ad 3 sprawdz czy nie masz mało płynu hamulcowego.Ja tak mialem jak mialem juz cienkie klocki bo plyn uciekl do cylinderków i w zbironiczku bylo malo i do czasu do czasu sie kontrolka zapalała.Dolałem płyn i juz sie nie zapalała.Pozdrawiam :-)

lukaszM

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2007, 17:38:47 »
Hej,

dzieki za pomoc :) co do kontrolki to chyba byl jednak czujnik bo po przegladzie kontrolka sie nie zapala a swoja droga te drgania moga byc spowodowane kiepskim stanem tarcz albo klockow,

odnosnie tego metalicznego dzwieku to nie jesto to na pewno oslona kolektora bo takowej juz nie ma na moim kolektorze :) widocznie odpadla :) al dzwiek pozostal, nie wiem czym to moze byc spowodowane czy sa jeszcze jakies inne oslony ktore moga terkotac?

stuki z tylu nasilaja sie wiec podejrzxewam ze laczniki albo gumy powoli sie koncza albo juz sie skonczyly, chociaz miechanik powiedzial ze niby wszystko jest ok.

Czekam na kolejne diagnozy :)

pozdrawiam !

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Stycznia 2007, 18:50:18 »
1. Stukot w silniku podczas powrotu silnika do biegu jałowego tzn po odpuszczeniu gazu czym to może być spowodowane nadmienie tylko, że jest to taki mataliczne delikatne klekotanie o dużej częstotliwości uwarunkowanej obrotami z jakich "spada" silnik.

Kazdy 4efe ma taki dziwny terkot jak schodzi z obrotow tylko wiekszosc ludzi tego nie slyszy.
U mnie w e11 slychac ale b cicho - natomiast w starletce o wiele glosniej (ma po prostu gorsze wyciszenie kabiny)

Pakis

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Stycznia 2007, 18:12:29 »
U mnie w 4efe zadnego takiego terkotu ani innych niepokojacych dzwiekow nie ma, i nie raz słyszalem pracujacy silnik z otwarta maska.
Wiec to nie jest kwestia wygłuszenia tylko sprawnego silnika i jego podzespołów.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Stycznia 2007, 20:57:43 »
Nie chodzi o silnik pracujacy na luzie pod maska tylko schodzacy z obrotow przy calkowicie zamknientej przepustnicy.
Nie slyszalem jeszcze takiego 4efe ktory by nie terkotal w takim momencie.

wawald

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Stycznia 2007, 22:35:38 »
w sprawnej TC E11 nic takiego się nie dzieje zrób koniecznie diagnostykę komputerową to wujaśni problem

lukaszM

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Stycznia 2007, 08:38:52 »
czyli rozumiem ze to moze byc cos powazniejszego? w serwisie nie wykryi zadnych anomalii w silniku ale tez nie wiem jak wnikliwie go badali...chyba jednak przejade sie na diagnostyke komputerowa

a tak jeszcze z innej beczki czy ktos wie gdzie w okolicach poznania jest jakis serwis zajmujacy sie zamkami centralnymi chodzi mi o pilota do centralki denso cos mi szwankuje i chyba po prostu nadszedl jego czas i nalezy go wymienic :)

pozdrawiam!!

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Stycznia 2007, 20:47:17 »
w sprawnej TC E11 nic takiego się nie dzieje zrób koniecznie diagnostykę komputerową to wujaśni problem

A co ma diagnostyka komputerowa do terkotu z klawiatury ??

lukaszM

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Stycznia 2007, 14:48:18 »
Nie chodzi o silnik pracujacy na luzie pod maska tylko schodzacy z obrotow przy calkowicie zamknientej przepustnicy.
Nie slyszalem jeszcze takiego 4efe ktory by nie terkotal w takim momencie.

Czy moze byc to spowodowane przerdzewialym wydechem tzn polaczeniem ryry z kolektorem? Jak auto bylo na przegladze ponoc cos tam podkrecili i przez pewnien czas bylo ok ale terkotanie ponownie powrocilo...nie bardzo wiem jak to znalezc i zastanawiam sie czy to moze byc cos powazniejszego...

bede wdzieczny za pomoc.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Stycznia 2007, 20:24:05 »
Jak tego nie poslucham to nic ci nie powiem - a z kad jestes ?

lukaszM

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Stycznia 2007, 10:08:55 »
Jestem z Poznania ale czasami bywam tez w Zielonej Gorze ale to tak raczej przy okazji weekendu

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl