Autor Wątek: Nadmierne zużycie oleju  (Przeczytany 134611 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hubma

• Gość
Odp: Nadmierne zużycie oleju
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Grudnia 2004, 10:55:32 »
witam,
mi tez troszke oleju zasysa ale na szczescie to jeszcze w normie, bo tak ok 1-1,5 litra na 15kkm... w tak nie jest zle zawżając ze jak kiedyś zostawilem bratu furke na 4 miechy to zastalem suchy bagnet  :evil:  a kontrolka sie nei zapalila  :|

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Stycznia 2005, 05:13:34 »
Cytat: rm

Witam ponownie :(
..wywołałem ten temat .. bo u mnie serwis stwierdził fabryczna wadępierścieni zgarniających - zapieczone (ałe szczęście, że jescze jest końcówka gwarancji),
no i chciałem sie dowiedzieć czy ktos już miał taki przypadek, i czy warto ryzykować rozbebeszeniem całego silnka w celu wymiany ww. pierścieni.

Pozdrówka

i co? jakie decyzje i losy auta?

rm

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Stycznia 2005, 22:19:26 »
Cytat: zachary
i co? jakie decyzje i losy auta?

Witam .
.. decyzje ??
ano ... 10-go autko idzie na rzeź, tzn. na wymianępierścieni zgarniających. W Nowy Rok przejechałem 340 km z prędkością ok. 150 km/godz. i zauważyłem, że na miarce ubyło ok. 2 mm oleju. Qrcze mam już końcówkęgwarancji i musze zaryzykować. Znajomek z pracy miał podobny przypadek w '03 r. i nie zauważył żadnych skutków ubocznych. Ale czy w moim przypadku sprawdzi sięto ?? .. zobaczymy :)
Pozdrówka

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Stycznia 2005, 15:05:33 »
Trzymamy kciuki i czekamy na info o rezultatach. :bpray

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Stycznia 2005, 00:48:44 »

ano ... 10-go autko idzie na rzeź, tzn. na wymianępierścieni zgarniających...

Na rzeź prowadzi siępo to by zabić a jeśli dobrze zrozumiałem to Twoje auto ma odzyskać „zdrowie”, więc zupełnie nie rozumiem tego grobowego nastroju Twojej wypowiedzi.
Czy rozważałeś ewentualność osobistego sprawdzenia stanu gładzi cylindrów? Bo choć teoretycznie cylindry są wykonane z twardszego materiału niż pierścienie to cholera wie, jaki jest ich stan!

rm

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Stycznia 2005, 11:28:13 »
Cytat: ZACHARY

ano ... 10-go autko idzie na rzeź, tzn. na wymianępierścieni zgarniających...

Na rzeź prowadzi siępo to by zabić a jeśli dobrze zrozumiałem to Twoje auto ma odzyskać „zdrowie”, więc zupełnie nie rozumiem tego grobowego nastroju Twojej wypowiedzi.
Czy rozważałeś ewentualność osobistego sprawdzenia stanu gładzi cylindrów? Bo choć teoretycznie cylindry są wykonane z twardszego materiału niż pierścienie to cholera wie, jaki jest ich stan!

Napisałem "na rzeź" .. bo zawsze demontaż i ponowny montaż układów mechanicznych wpływa na ich przyśpieszone zużycie a tu bedą rozbebeszać mi cały silnik. Po prostu wybieram (tak sądzę) mniejsze  zło.
A co do oceny stanu cylindrów, ... to żeby coś zakwestionować, trzeba mieć podstawy ku temu. Na oko to naprawdęnie jestem w stanie tego określić. Trzeba mieć ku temu jakieś konkretne dane, tolerancje zużycia itp. Tak więc wydaje mi się, że mogęjedynie polegać na rzetelności serwisu, który sam mnie namawia na wykonanie tej naprawy.

Pozdrówka

P.S. dzięki za sugestięi na pewno zażyczęsobie takiej oceny, ale co z tego wyjdzie .. to nie wiem

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Stycznia 2005, 12:41:16 »
Napisałem "na rzeź" .. bo zawsze demontaż i ponowny montaż układów mechanicznych wpływa na ich przyśpieszone zużycie a tu bedą rozbebeszać mi cały silnik. Po prostu wybieram (tak sądzę) mniejsze  zło.
A co do oceny stanu cylindrów, ... to żeby coś zakwestionować, trzeba mieć podstawy ku temu. Na oko to naprawdęnie jestem w stanie tego określić. Trzeba mieć ku temu jakieś konkretne dane, tolerancje zużycia itp. Tak więc wydaje mi się, że mogęjedynie polegać na rzetelności serwisu, który sam mnie namawia na wykonanie tej naprawy.
Pozdrówka
P.S. dzięki za sugestięi na pewno zażyczęsobie takiej oceny, ale co z tego wyjdzie .. to nie wiem

Z tym przyspieszonym zużyciem to bym nie przesadzał. Jeśli wykonają wszystko zgodnie z regułami to myślę, że nie powinno być problemów. A w kwestii cylindrów to pisząc o sprawdzeniu miałem na myśli oględziny choćby wzrokowe i dotykowe – czy nie są widoczne lub wyczuwalne wyraźne zarysowania powierzchni cylindra. Nie jest to na pewno miarodajne „badanie”, ale…
Ciekawi mnie czy ASO wystawia jakieś zaświadczenie o zakresie wykonanych napraw?

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Stycznia 2005, 15:39:36 »
ewentualność osobistego sprawdzenia stanu gładzi cylindrów

Co by to miało na celu? Pakowanie sięw dodatkowe koszta? Póki samochód jest na gwarancji niech działają. Gorzej być nie może (chyba  :aduh  ). Ewentualnie po naprawie można by dać wóz na hamownie i sprawdzić poprawność parametrów silnika.

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Stycznia 2005, 15:57:54 »
Cytat: Adrian
ewentualność osobistego sprawdzenia stanu gładzi cylindrów

Co by to miało na celu? Pakowanie sięw dodatkowe koszta? Póki samochód jest na gwarancji niech działają. Gorzej być nie może (chyba  :aduh  ). Ewentualnie po naprawie można by dać wóz na hamownie i sprawdzić poprawność parametrów silnika.

jakie koszty?  :shock:
auto ma jeszcze gwarancjęi jeśli ma uszkodzoną gładź cylindrów to ma je uszkodzone też na gwarancji, nie?

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Stycznia 2005, 16:10:06 »
:roll: a co ma gwarancja do - jak to określiłeś
osobistego sprawdzenia stanu gładzi cylindrów

Zrozumiałem,że jeśli piszesz osobistego tzn. we własnym zakresie. Jeśli masz na myśli serwis to
serwis stwierdził fabryczna wadępierścieni zgarniających
.
Jak będą zabawiali siępierścieniami to dojdą też do cylindrów.

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Stycznia 2005, 16:15:44 »
Jak będą zabawiali siępierścieniami to dojdą też do cylindrów.

o rety! chodzi mi o to, żeby kolega rm nie dawał wiary tylko w ocenęASO!

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Stycznia 2005, 16:25:57 »
Nie nerwowo :) , jeśli nie będzie dawał wiary ASO, to za sprawdzenie u innego fachowca będzie musiał zapłacić - gwarancja nie ma mocy prawnej.

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Stycznia 2005, 16:40:58 »
Nie nerwowo :) , jeśli nie będzie dawał wiary ASO, to za sprawdzenie u innego fachowca będzie musiał zapłacić - gwarancja nie ma mocy prawnej.

coś chyba nie bardzo sięrozumiemy!!!
Ja nie każękoledze rm udać siędo innego serwisu w celu weryfikacji stanu gładzi cylindrów! Przecież nigdzie tego nie napisałem. Chodzi mi o to, żeby podczas naprawy i po rozebraniu silnika kazał pokazać sobie jak wygląda temat wnętrza silnika. Nie trzeba być fachowcem, żeby zobaczyć czy na powierzchni, która powinna być nieskazitelnie gładka występują zarysowania.

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Stycznia 2005, 16:45:30 »
A teraz zgadzam sięw całej rozciągłości z przedmówcą :bbravo . Trochęto zajęło :lol: .

rm

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Stycznia 2005, 22:39:07 »
Witam ponownie :)
... no i odebrałem dziś .. autko po reanimacji. Powiedziano mi w ASO,że z cylindrami jest wszystko OK, że żadnych zadziorów, że żadej owalizacji, że .. ,że ..., że wszystko jest już w porządku!!!
Nadmienili mi jednak przy okazji, że profilaktycznie, powtarzam .- profilaktycznie, wymieniono mi łańcuch rozrządu z napinaczem. A że z natury jestem człowiekim podejrzliwym , to zastanawiam siędlaczego? Co mogło być powodem wymiany?? Przecież łańcuch, o ile dobrze wiem, nie podlega okresowej wymianie.
Czy ... czy ktoś może mi wyjaśnić takowe postępowanie ASO??

Pozdrówka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl