Autor Wątek: Zapłon w toyocie camry le wersja canada z 92 roku  (Przeczytany 4132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

alworada

• Gość
Zapłon w toyocie camry le wersja canada z 92 roku
« dnia: 05 Stycznia 2007, 19:25:09 »
 :-)Witam wszystkich na forum ,jestem u was jako nowy nabytek ,a to dlatego że też mam Toyotę i jak wszyscy jestem chłonny wiedzy a uwielbiam ten samochód.
A teraz mam pytanie i problem z Toyotą . Co może być nie tak????????
Jak zapalam klucykiem w stacyjce pojazd to często dzieje się coś takiego że nie zapali i milczy ,jak by się coś zacieło i słychać tylko gdzieś przekażnik i jego pyknięcie . Odczekam minutę może 4 . i zapali . Myślałem że to akumulator słaby i kupiłem nowy . Niestety nadal to się dzieje dość często . Może ktoś z was wie . Ja mam samochód ten od lipca i jeszcze nie znam jego mankamentów .
A tu są jego dane Rok produkcji: 1992  Rodzaj nadwozia:Sedan Pojemność  silnika: 2,2 SXV10    silnik 5S-FE ENGINE v16
 :icon_pray:Jeśli ktoś wie przyczynę to plis o info ,a i jeszcze jedno gdzie można kupić na necie filtr kabinowy do nawiewu i jaki on ma symbol czy nazwę . U mnie ktoś go wywalił . :grin:

ayrsen

• Gość
Odp: Zapłon w toyocie camry le wersja canada z 92 roku
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2007, 19:42:34 »
alworada - a może to najbardziej prozaiczny z powodów - uszkodzony rozrusznik ??? Naprawa w każdym punkcie elektrycznym, koszt powinien być niski... :oops:

alworada

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Stycznia 2007, 20:35:42 »
Też o tym myślałem , bo czasami potrafi zazgrzytać  rozrusznik . Ale najbardziej mnie dziwi ten stukot przekażnika po prawej stronie pod deską od str pasażera. Myślałem że się zawiesza czy przegrzewa czy coś podobnego . a może być teżtak że jak rozrusznik nie załapie to wtedy się przegrzewa ten przekażnik ? sam nie wiem . Zasałem instrukcję serwisową całego pojazdu  ,ale op angielsku i jestem niemiec .

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Stycznia 2007, 23:57:42 »
Po prawej stronie będzie stukał przekaźnik od klimy, dzieje się tak dlatego, że ogromny podbór prądu przez rozrusznik powoduje tak duży spadek napięcia, że przekaźniki, które zostały zasilone po przekręceniu kluczyka w ACC się rozłączają ( a ten po prawej stronie masz widocznie jakiś głośny, albo lepiej słyszysz na to ucho ;-) ).
Komplet do regeneracji rozrusznika w ASO kosztował chyba ze 120-130zeta. Na pierwszy rzut oka dostanie się do rozrusznika to katastrofa, ale po wyjęciu akumulatora okazuje się, że trzyma się na dwóch śrubach. Robota trwa jakieś 1,5-2,5 godziny a rozrusznik po wymianie bebechów (styki i tuleje) kręci silnikiem od 'pierwszego' nawet przy słabszym aku.. Przetestowane na camry 3.0 (gdzieś nawet miałem zdjęcia step-by-step z mojej regeneracji, muszę poszukać i opublikować)
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Stycznia 2007, 04:27:15 »
gdzieś nawet miałem zdjęcia step-by-step z mojej regeneracji, muszę poszukać i opublikować)

czekam i czekam i nic :D

pzdr
3VZ.pl

DAREX2006

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Stycznia 2007, 17:47:17 »
Witam moze byc jeszcze jedna sprawa skoro mówisz ze cos tyka a nie kreci to mogą byc styki w rozruszniku złączające odwód na szczetki rozrusznika ja tak miałem ,po przekręceniu kluczyka tykał i nie chciał kęcic nieraz kilkakrotnie musiałem przekręcac kluczykiem zanim chycił zapalił.
styki w rozruszniku to dwie blaszki skrzywione pod kątem 90 stopni które łączy taki krążek połączony z elektromagnesem. Ja takie styki załatwiłem u elektromechanika i kosztowały mnie 10 zł wimieniłem sam a przy okazji posprawdzałem inne zeczy .Proponuje wyciągnąc rozrusznik i posprawdzac czy cos nie jest powypalane ,budowa rozrusznika i jego demontaż jest wmiare łatwa (pamietaj o ściągnięciu klemy )

alworada

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Sierpnia 2007, 20:38:55 »
DŁUGO MNIE NIE BYŁO . ;D. WYŻSZE CELE .
TAK SPRAWDZIŁEM I JAK KOLEGA DORADZIŁ ROZEBRAŁEM , NAPRAWIŁEM . BYŁ TAKI BRUDNY ŻE NIC NIE BYŁO WIDAĆ W NIM . DZIĘKI JESTEŚCIE WSPANIALI :grin: :icon_pray:

Witamy na forum :-) proszę nie nadużywać powyższej czcionki

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=15935.0

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2007, 22:32:49 wysłana przez SZYMON14 »

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Października 2007, 21:09:40 »
ja miałem też coś podobnego tylko że mój aku miał zaśniedziałe klemy co powodowało że raz łapał a raz pykał, po wyczyszczeniu i nasmarowaniu problem zniknoł. pozdr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl