Autor Wątek: LPG w AVENSIS 1.6'98 -Prośba o informacje.  (Przeczytany 6620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PaweÂł G.

• Gość
LPG w AVENSIS 1.6'98 -Prośba o informacje.
« dnia: 08 Października 2004, 20:35:06 »
Witam!
Jestem nowy na forum.

Jestem posiadaczem Avensis 1.6 '98 i zamierzam założyć instalacjęgazową.
W związku z tym mam pytanie:czy ktos miał problemy silnikowe z tytułu instalacji gazowej?
ponieważ słyszałem,że gniazda zaworowe ulegają wypaleniu.

Proszęo pomoc w tej sprawie. :modlitwa
Z góry dziękuję.

Paweł Ave
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2010, 13:56:25 wysłana przez Janmor »

giuliani

• Gość
LPG w AVENSIS 1.6'98 -Pro¶ba o informacje.
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Października 2004, 10:54:51 »
Cześć
Mam dokładnie takie samo auto, czyli Ave 1,6 z 98r. Mam LPG od dwóch lat i działa bez zarzutu. Słyszałem również o szkodliwym wpływie gazu na silnik, ale chodzi tu chyba o dłuższy okres czasu. Mój spec od gazu mówi, żeby profilaktycznie, co jakiś czas, przejechać parękilometrów na benzynie, żeby nie tylko na gazie.
Pozdr

TomekR

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Października 2004, 08:25:05 »
Ja swoją na gazie przejechałem 27,5kkm (w ciągu 11 m-cy), instalka SGI Landi-Renzo. Żadnych problemów nie odnotowałem, także ponadnormatywnego zużycia oleju.
Co do zużywania silnika: to mity, może troche bardziej gniazda zaworów.
Dużo bardziej odczujesz zmiany w pracy silnika - także na benzynie, jeżeli założysz instalkębez wtrysku.

and

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopada 2004, 16:45:30 »
Mam w corolli z 1999r. taki sam silnik, przejechałem na gazie już 16 tyś. km (od kwietnia 2004r.) bez problemu. Zamontowałem instalacjęZAVOLI (ze względu na kolektor aluminiowy założyłem 1-punktowy wtrysk gazu).  polecam

baniak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Grudnia 2004, 09:46:49 »
HI.
Ja swoim silnikiem 1,6 (Avensis Wagon) na gazie przejechalem ok. 45 tys. Samochód jest z 1999 a na gazie jezdzi od 60 tys. km (poprzedni wlasciciel). Co do zuzycia silnika czy tam przepalenia to chyba kazdy samochód to ma. Jedno jest pewne- jak zatankuje gorszy gaz to mam problemy z odpalaniem na zimnym silniku. Wniosek- duza wrazliwosc na kiepskie paliwo. Nie mam zadnej drogiej i wymyslnej instalacji. Nawet przez 10 tys. jezdzilem z uszkodzonym silnikiem krokowym. Srednio spalam ok. 10 litrów gazu. Ale co mnie zaczelo niepokoic to przed zmiana oleju uzupelnialem olej silnikowy pare razy. W sumie wlalem ok 3,5litra  :evil: Ale po zmianie oleju jako[ juz jest spoko. No ale zaznaczam, ze naleze do destruktorow samochodu ze wzgledu na notoryczny brak czasu. Zdaza mi sie na zimnym silniku trzymac go pod gore na 5,5tys obr. no i czesto jedzic 190km/h.  :oops: Na razie woz wytrzymuje ale ciekawe jak dlugo. :cry:
pzdr
Baniak

karlos7

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudnia 2004, 11:14:52 »
powiem tak , gniazda sie wypalaja szczegulnie w silnikach ZZ, trzeba czesciej regulowac ala ta regulacja sie kidys skonczy niestety i pozostanie wymiana glowicy. Silnik 1,8 to silnik na uboga mieszanke wiec pali i tam mallo w porownaniu z 1.6, posiada cos takiego jak 8)  czujnik tlenu ktory od gazu poprostu pada a kosztuje 1700 zl , moze bedziesz mial to szczescie i zrobisz kilka tys km zanim Ci padnie !

dizel

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Stycznia 2005, 00:12:51 »
Witam...
Od niedawna posiadowywujęAve 1,6 '99 combi. Przebieg 300kkm z czego 200kkm na gazie. Jak jest ustawiona nie wiem (czy wersja econ czy sport) natomiast jeździć to mi jeździ na gazie prawie tak samo dobze jak na benzynie (tankuje głównie na shell'u, statoil i w orlenie. Żadne stacje "firmy szfagry" :-).
Jedyny mankament jaki jest to taki, że pali mi już niemało (10 przy b. spokojnej jeździe a 11-12 przy jeździe 14-160 km/h.
Poza tym to fluidy dodajęi nic poza tym. Żyć i jeździć i nie umierać :-)
zdr.
dizel

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Stycznia 2005, 00:41:14 »
Każdy samochód, którego żywotność producent zaplanował na kilka stetek tys km, przeżyje i tyle samo zasilany LPG, a jeśli mniej - to niewiele. Widzę, mnóstwo samochodów różnej marki i produkcji o niewiarygodnych przebiegach, z wieloletnią eksploatacją na LPG. Co do Ave 1,6 98r - nie mam znajomych, którzy by przesmigali tym autem, tyle co ja na LPG. Myślę, że da sięzagazować tak jak każde inne, a co do zaworów - jeśli mają sie wypalić-- to wypalą sie tak samo na benzynie jak i na gazie. Dopóki nikt nie poświęci kasy i czasu na badanie randomizowane - czy taki sam silnik szybciej padnie zasilany tylko LPG , czy benzyną - dopóty będzie istniał mit, czy hipoteza, że gaz wypala zawory, a benzyna działa na nich kojąco.
Pozdro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl