Autor Wątek: Dziwne zachowanie v6  (Przeczytany 11772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mig3d

• Gość
Dziwne zachowanie v6
« dnia: 15 Stycznia 2007, 08:53:20 »
Wchodzę rano do samochodu przekręcam kluczyk, a tu nic (kreci a nie zapala). Nigdy wcześniej mi tego nie zrobiła. Przekręcam kluczyk jeszcze raz to samo. Próbuję z gazem zapaliła i zgasła. Odpaliłem jeszcze raz z gazem i trzymam na 2 tys. obrotów, silnik pracuje równo, zdejmuje nogę z gazu i zgasła. Jeszcze raz robie to samo i  trzymam na 2 tys. obrotów potem 1,5 tys obrotów, (silnik cały czas pracuje równo) 1 tys obrotów, puszczam nogę z gazu pracuje. Pojechałem. Jeździłem cały dzień odpalałem bez problemu. Co to było? Jak by zanik ssania. Mam nadzieję że to jednorazowy wybryk. Może powinienem coś sprawdzić? Co wy o tym myślicie, co to mogło być. Mam silnik 1MZ-FE.

olo23

• Gość
Odp: Dziwne zachowanie v6
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Stycznia 2007, 10:38:50 »
Zastanawiam się czy przypadkiem wtryski się nie zapiekły? jeździsz czasem na pb?

mig3d

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Stycznia 2007, 11:32:38 »
Mam sekwencje, wiec zawsze odpalam z benzyny a robie to czesto bo w wiekszosci jezdze po miescie.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Stycznia 2007, 14:31:33 »
teoretycznie powinno być ok... sprawdź na wszelki wypadek kody, ewentualnie zalej zbiornik dobrej Pb i STP do czyszczenia wtrysków i pogoń trochę auto...

aha, no i sprawdź odpowietrznik zbiornika, czasem jak się zassie to nie zapalisz dopóki nie odkręcisz korka :P

pzdr
3VZ.pl

OLI

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Stycznia 2007, 20:12:00 »
Silnik krokowy do czyszczenia, w mojej były te same objawy.

Zastanawiam się czy przypadkiem wtryski się nie zapiekły? jeździsz czasem na pb?

Ostatnio właśnie wziąłem się za wtryskiwacze, bo od jakiegos czasu na benzynie chodziła już jak na 3 cylindrach. Oprócz pokrytych nagarem wtrysków - zapchana, niedrożna rura zaworu EGR, i pare innych kanałów w kolektorze. Po wyczyszczeniu wszystko działa jak należy. Podejrzewam gaz o to całe spustoszenie. Nie wiem jak Wy ale ja rezygnuje z "taniej" jazdy na LPG. Oszczędność tylko teoretyczna. Benzyny pali dużo mniej, jazda nieporównywalnie lepsza :grin:

mig3d

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Stycznia 2007, 21:38:21 »
A jednak cos jest nie tak. Zapalila sie lampka CHECK jutro podjade (jak dojade) na diagnoze do Toyoty. Moze jak szczytaja bledy to cos sie wyjasni.

Silnik krokowy do czyszczenia, w mojej były te same objawy.

A czy nie powinienem miec problemu na wolnych obrotach??

OLI

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Stycznia 2007, 22:25:07 »
A czy nie powinienem miec problemu na wolnych obrotach??
Właśnie masz problem z wolnymi obrotami, bo ich nie ma wcale. W przypadku mojej Camry silnik krokowy zacinał się. Zawór był pokryty nagarem i nie poruszał się swobodnie. Jak zawór zamknięty to nie ma powietrza w dolocie i silnik stoi. Gdy podtrzymujesz obroty gazem to silnik pracuje, bo przy otwartej przepustnicy silnik krokowy jest zamknięty, a powietrze przechodzi przez przepustnicę. Jak puścisz gaz silnik znowu gaśnie. Czasami po dłuższym trzymaniu gazu zawór załapuje, u mnie były dokładnie takie same objawy. Co jakiś czas też wyskakiwał błąd, nie czytałem co prawda, ale teraz już jest ok. Bardzo prawdopodobne że w Twojej Camry problemem jest właśnie silnik krokowy. Pozdrawiam.

mig3d

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Stycznia 2007, 20:12:12 »
Po wizycie w serwisie dalej niewadoma. Blad jaki wyskoczyl to "niewlasciwa mieszanka paliwa" i nie wiadomo czy za bogata czy za uboga. Moze to zbieg okolicznosci ten blad i problem z uruchomieniem silnika. Podjade jeszcze na regulacje gazu na wszelki wypadek.
Serwisant na pytanie co moglo byc przyczyna problemu z uruchomieniem silnika powiedzal ze powodow moze byc tysiace ale czesto jest to jakis syf w paliwie a jak sie to bedzie powtarzac to bedziemy szukac.
Czy kontrolka CHECK powinna sama zgasnac jak blad jest chwilowy?

marcin.5

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Stycznia 2007, 21:14:52 »
kontrolka sama nie zgasnie trzeba skasowac bład. jak byłes w serwisie to powinni to zrobic, jak nie to zrób to sam, trzeba wyjąć bezpiecznik EFI na ok 20sek moze być więcej i po sprawie.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Stycznia 2007, 23:13:04 »
Benzyny pali dużo mniej, jazda nieporównywalnie lepsza :grin:

ile to jest u Ciebie to dużo? bo u mnie 1-2 litrów na 100, więc nijak mi się Pb nie opłaca :)

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Stycznia 2007, 00:22:59 »
Serwisant na pytanie co moglo byc przyczyna problemu z uruchomieniem silnika powiedzal ze powodow moze byc tysiace ale czesto jest to jakis syf w paliwie a jak sie to bedzie powtarzac to bedziemy szukac.
Pierwsza rada  - zmień serwis - gość pieprzy głupoty.
Masz gaz w tej camry ? jeśli tak to skasuj błędy sposobem zalecanym przez Marcina a jeśli to nic nie da (lub nie masz LPG) wymień sondę lambda - każda nowa 2 przewodowa pracująca w zakresie napięc 0-1V (ja kupowałem w JC) - powinna pomóc.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

olo23

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Stycznia 2007, 08:48:45 »
Jak już o v6 mowa i o dziwnym zachowaniu. Jak uruchamiam toyotkę wszystko pięknie ale w momencie gdy przełącza się na gaz to od razu gaśnie chyba że przytrzymam go przez jakieś 20 sekund na obrotach ok 2000. Objaw tylko po nocy(długim postoju). Później w ciągu dnia nawet po wystygnięciu silnika wszystko ok. Co może być powodem?? A drugi objaw mam od 2 dni. Na postoju gdy obroty spadają poniżej 1000 zaczyna mi buda drżeć?? Pozdrawiam.

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Stycznia 2007, 09:18:47 »
Pierwsza rada  - zmień serwis - gość pieprzy głupoty.

Chyba nie do końca głupoty, miałem w obu camry bardzo podobne zjawisko jak mig3d, z jedną pewnie istotną różnicą, że u mnie działo się to na rozgrzanym silniku, a nie na zimnym. Wina to brudy w paliwie, a rozwiązanie to, jak pisał marcinm, butelka lub dwie STP do czyszczenia wtrysków ;)

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Stycznia 2007, 11:20:32 »
Cytuj (zaznaczone)
Na postoju gdy obroty spadają poniżej 1000 zaczyna mi buda drżeć??
Olo sprawdz czy od kolektora dolotowego nie odleciala rurka od recylkulacji spalin (jest pod kolektorem)

OLI

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Stycznia 2007, 18:16:12 »
ile to jest u Ciebie to dużo? bo u mnie 1-2 litrów na 100, więc nijak mi się Pb nie opłaca :)

Po regulacji gazu pali 14 litrów. Średnio po 3 tygodniach od regulacji 15-17 litrów. Benzyny nie wiem, ale podejrzewam że 12 l to wszystko (przy normalnej jeździe). Oprócz tego koszty serwisu gazu, droższe przeglądy itp. Nie mówię że jazda na benzynie jest tańsza, ale wolę dołożyć troche więcej przy tankowaniu, Camry jeździ jak marzenie :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl