Autor Wątek: dziwne stuki w tylnim zawieszeniu  (Przeczytany 7829 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
dziwne stuki w tylnim zawieszeniu
« dnia: 26 Stycznia 2007, 19:48:16 »
witam wszystkich mam mały problem dziś usłyszałem dziwne stukanie podczas jazdy z tyłu auta,po najechaniu na małą dziure itp jest taki dziwny odgłos takie dobicie zrobiło sie to po pierwszym mrozie jaki był ostatnio, otwozyłem tylnią klape i naciskałem ją w celu zobaczenia co jest jak dociskałem tył auta to było takie dziwne dobijanie, na amorek troche dziwnie i tak nagle by padł? co myślicie o tym? z góry dziekuje

owca

• Gość
Odp: dziwne stuki w tylnim zawieszeniu
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Stycznia 2007, 08:42:22 »
witam wszystkich mam mały problem dziś usłyszałem dziwne stukanie podczas jazdy z tyłu auta,po najechaniu na małą dziure itp jest taki dziwny odgłos takie dobicie zrobiło sie to po pierwszym mrozie jaki był ostatnio, otwozyłem tylnią klape i naciskałem ją w celu zobaczenia co jest jak dociskałem tył auta to było takie dziwne dobijanie, na amorek troche dziwnie i tak nagle by padł? co myślicie o tym? z góry dziekuje

mam identyczny przypadek w lewym przednim kole, ja bardziej obwiniam jakas gume ktora zesztywniala na mrozie, ale na razie jest za zimno i niechce mi sie sprawdzac.

darex

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Stycznia 2007, 17:18:08 »
Witam i proponuje sprawdzic łaczniki stabilizatora najszybciej to własnie one siadają i tak dziwnie delikatnie stukają a zwłaszcza na małych dziurach.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Stycznia 2007, 22:27:33 »
witam dziś podjechałem do swojego mechanika  podnieśliśmy camry do góry i to dziwne że nic nie było widac co jest ale po opuszeczeniu stukanie zanikło koleszka powiedział że może amorek przymarzł w co nie wieże zbytnio ale podjechałem jeszcze na stacje diagnostyczno i po sprawdzeniu wyszło że właśnie prawy amorek siada(przycina sie)i zalicza sie do wymiany wiec już mam dobry wydatek. Jakie amorki najlepiej wstawic do mojej laleczki? pozdro :-)

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Stycznia 2007, 22:51:46 »
Ja 2 tyg temu wstawilem nowe kayaby na tyl(gazowki) i zrobilo sie twardziej - pewnie przez to ze wersja USA amorki byly olejowe i mialy 390kkm:)
Taniej mozna w japarcie kupic monroe, zobacz jeszcze w ASO ceny maja podobne do japartu jak liczyc z montazem

etz257

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lutego 2007, 18:25:55 »
Zobacz mój artykuł : http://www.tkp.nazwa.pl/forum/index.php?topic=12193.0
Dawaj tylko kayabe i na www.amorki.com kupisz najtaniej zreszta pisałem Ci na gg :)
Ale dziwne żeby amorek się przycinał ?

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lutego 2007, 18:58:51 »
no właśnie dziwna sprawa z tym stukaniem,podczas jazdy to wynika na to że dobija amorek ale czy może byc tak że jakaś guma jest juz stara i dobija? zaznacze że to mi sie zrobiło przy pierwszym mrozie, dziwna sprawa  jak to można sprawdzic?

znacie jakieś sposoby na sprawdzenie tego?

---
połączyłem dwa posty - bartek
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2007, 22:08:54 wysłana przez bartek »

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lutego 2007, 18:29:48 »
Pamiętam, że w pierwszej mojej camry przy -20 zamarzły mi tylne amory :-( Jechała jak wóz drabiniasty Jeśli stuki występują ciągle to przyjrzyj się górnym mocowaniom amorków - to feler camry..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

BabciaEwa

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lutego 2007, 18:47:36 »
Jeśli stuki występują ciągle to przyjrzyj się górnym mocowaniom amorków - to feler camry..
Oj, chyba tak - moja też to ma... :angry:

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lutego 2007, 19:50:42 »
a może amorki są dobre tylko inna przyczyna jest hmm dziwna sprawa. pierwszy mruz i to mi sie zrobiło :-(

owca

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lutego 2007, 08:59:21 »
Pamiętam, że w pierwszej mojej camry przy -20 zamarzły mi tylne amory :-( Jechała jak wóz drabiniasty Jeśli stuki występują ciągle to przyjrzyj się górnym mocowaniom amorków - to feler camry..

czy gorne mocowanie amortyzatorow to guma + dwie blachy ? Czy da sie to zregenrowac bez odkrecania np psikajac "obficie" jakims silikonem albo cos ?

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lutego 2007, 09:53:43 »
Cześć Owca.
Moim skromnym zdaniem to raczej tego nie da sie regenerowac. Ja bym sprawdzil na poczatek laczniki stabilizatora tez kiedy mi tak stukalo myslalem ze w prawym kole a okazalo sie na koniec ze lacznik i to w lewym. podnies samochod odkrec z jednej strony i wszystko bedzie jasne czy to lacznik czy nie. ale ja na 90% obstawiam laczniki. moze byc tez guma ktora trzymaja  drazek ten co idzie od prawego kola do lewego.
te mocowania zostaw na koniec:) a i przycinanie sie amorka  moim zdaniem glupota jak to sprwadzic nie wyjmujac go z auta??? dziwna sprawa ze taka diagnoza. Powiem ci ze ja bylem z kompletnie wywalonymi amorkami na tym urzadzeniu i pokazalo ze sa ok:) wiec nie wierze w te urzadzenia jak nie odkrecisz nie rozbierzesz to sie nie przekonasz. ja jak cos mi puka odpalam dmuchawe w garazu i krece;):) A moja Camry potrzebuje juz niestety coraz wiecej czasu... a tak przy okazji to szukam silnika 2.2 :( w dobrej cenie moj chodzi jeszcze ale cos dziwnie pracuje i cos w nim chyba stuka a remont podobno jest zupelnie nieoplacalny. Moze niedlugo bede mial cala na czesci z Anglii zawsze cos sie przyda:)
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2007, 10:01:22 wysłana przez Daro78 »

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lutego 2007, 11:00:48 »
Silnik ? Kup od Marcina - on choruje na 3.0 więc będzie miał motywację ;-))
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

owca

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lutego 2007, 11:49:20 »
Cześć Owca.
Moim skromnym zdaniem to raczej tego nie da sie regenerowac. Ja bym sprawdzil na poczatek laczniki stabilizatora tez kiedy mi tak stukalo myslalem ze w prawym kole a okazalo sie na koniec ze lacznik i to w lewym. podnies samochod odkrec z jednej strony i wszystko bedzie jasne czy to lacznik czy nie. ale ja na 90% obstawiam laczniki. moze byc tez guma ktora trzymaja  drazek ten co idzie od prawego kola do lewego.
te mocowania zostaw na koniec:) a i przycinanie sie amorka  moim zdaniem glupota jak to sprwadzic nie wyjmujac go z auta??? dziwna sprawa ze taka diagnoza. Powiem ci ze ja bylem z kompletnie wywalonymi amorkami na tym urzadzeniu i pokazalo ze sa ok:) wiec nie wierze w te urzadzenia jak nie odkrecisz nie rozbierzesz to sie nie przekonasz. ja jak cos mi puka odpalam dmuchawe w garazu i krece;):) A moja Camry potrzebuje juz niestety coraz wiecej czasu... a tak przy okazji to szukam silnika 2.2 :( w dobrej cenie moj chodzi jeszcze ale cos dziwnie pracuje i cos w nim chyba stuka a remont podobno jest zupelnie nieoplacalny. Moze niedlugo bede mial cala na czesci z Anglii zawsze cos sie przyda:)

jak tylko zrobi sie cieplej to zabieram sie za robote i wszystko poogladam. Narazie kompletuje zestawy kluczy stanleya ;) tak zeby niczego nie brakowalo. Ahhh gdybym ja mial tylko swoj garaz - juz patrzylem nawet ceny podnosnikow samochodowych ;) 
Co do sprowadzenia calej camry z anglii tez myslalem i musze sie zorientowac jak to cenowo bedzie wygladalo

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Lutego 2007, 17:09:48 »
Mam znajomych w Anglii sporo i powiem ci ze cenowo to calkiem niezle. jakis miesiac temu mialem 94rok 2.2 od starego angola za 400 funciakow:) w bardzo dobrym stanie ale nie miala zadnych juz oplat i klopot byl zeby przyjechac. teraz czekam na podobna okazje bo mam juz transport za pare zlotowek:). A tak z ciekawosci po ile te podnosniki;)?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl