Autor Wątek: Olej silnikowy z allegro??  (Przeczytany 22605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline raw

• Toyot Chodzacy
Olej silnikowy z allegro??
« dnia: 30 Stycznia 2007, 21:22:49 »
Czy ktoś z Was kupował kiedyś olej do silnika na allegro??

Róznica w cenie jest spora, ale moze jest to tak jak w większości przypadków z perfumami, cena niska = podróba.

Dla przykładu interesuje mnie olej Mobil 1 5W-50 Rally Formula
W jakimś sklepei internetowym znalałem taki w cenie 178,30 zł / 4 litry
Na allegro można kupić już za 98 zł / 4 litry

Uzytkownik widać trudni się handlem olejami bo ma sporo takich aukcji wystawionych.

W związku z tym pytanie do Was czy słyszeliście może o przypadkach podróbek olejów silnikowych i czy może ktoś kupował już przez allegro olej silnikowy i umie wytłumaczyć mi na co zwrócić uwage przy zakupie czy rzeczywiście olej ten jest oryginalny??

Bo jezeli ten z allegro jest oryginalny to nie widze sensu przepłacać prawie dwukrotnie więcej za ten sam produkt.

BTW (do Adminów): Nie wiem czy to odpowiednie miejsce na taki watek dlatego jezeli jest w niewłaściwym miejscu to proszę go przenieść.
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2007, 21:24:46 wysłana przez raw »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Olej silnikowy z allegro??
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Stycznia 2007, 23:27:44 »
Ostatnio kupowałem ten olej w sklepie za 148 PLN. Na Allegro był za 110 i juz chciałem kupić (ofert złozyło około 20 osób) ale zadzwoniłem do człowieka i dowiedziałem się, że nie prowadzi działalności gospodarczej i nie może dołączyć paragonu. Olej przejął za długi (!  :-o  ) Fakturę ( przypominam, że nie prowadzi działalności) może wyslać osobno listem kilka dni później bo olej jest w jednym miejscu, a jego miejsce zamieszkania w innym  :huh: :-o. Odpusciłem sobie. Raz, że sprzedawca wydawał się mało rzetelny (mimo 100% pozytywnych komentarzy), dwa, że do 110 zł jak doliczy się koszty przesyłki to cena 148 nie wydaje się zbyt wygórowaną
E18_Prestige_MultidriveS

Offline raw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Stycznia 2007, 23:56:44 »
Masz racje ze nieraz po uwzględnieniu kosztów przesyłki i tak wychodzi na jedno.
Ale w przypadku gdzy sprzedający jest z tego samego miasta co kupujacy to w zasadzie koszt przesyłki odpada.

Przy założeniu że kupiłes olej za 148 zł w sklepie, to przy cenie 98 zł na allegro jak dla mnie i tak się opłaca. 50 zł piechota nie chodzi. Jezeli olej jest faktycznie oryginalny.

Co do problemów z wiarygodnością sprzedającego to nie można z góry zakładac ze kazdy jest złodziejem i oszustem. Nieraz faktycznie ktoś dostnie towar w rozliczeniu za długi (z pominięciem komornika, który zdziera prowizje) innym razem (w przypadku tego typu towaru) pochodzi z prywatnego importu z np. Niemiec gdzie zakup tego oleju jest sporo tańszy. Niższa cena polega na tym że nie jest w nią wliczone cło i podatek oraz masa innych danin płaconych na rzecz naszego kochanego państwa (darujcie sobie komentarze na temat mojego patriotyzmu, ale uważam że kazda złotówka wpłacona na rzecz państwa prowadzonego przez braci z metra ciętych jest złotówką straconą).

Tak czy inaczej dzięki za twoją opinię. Ciekaw jestem czy to sa faktycznie oryginalne oleje??

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lutego 2007, 16:14:24 »
Bywa też tak ,że każda cena jest dobra ponieważ sprzedawcę towar nic nie
kosztuje.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lutego 2007, 16:18:14 »
Bywa też tak ,że każda cena jest dobra ponieważ sprzedawcę towar nic nie
kosztuje.

Doskonała puenta tego watku:)
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline raw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lutego 2007, 16:25:22 »
Zgadza się bis24, ale jak już wczesniej napisałem:
...nie można z góry zakładac ze kazdy jest złodziejem i oszustem.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lutego 2007, 19:58:00 »
Tak czy inaczej dzięki za twoją opinię. Ciekaw jestem czy to sa faktycznie oryginalne oleje??
Wydaje  mi się, że dowiesz się tego na 100 % jak kupisz i oddasz do badania. Przymierzajac się do kupna oleju na allegro  badałem oczywiście komentarze. Wszyscy (dosłownie wszyscy ) pisali, że towar jest ok. tylko jak to sprawdzili ? Po oryginalnej zakrętce ?
Oczywiście, nie przyjmuje, że każdy sprzedawca oleju po tańszej cenie to oszust, bo rzeczywiście część towaru może być przywieziona z Niemiec, część może pochodzić z mniej lub bardziej legalnych źródel, a część może być lewizną. A ja nie chciałbym trafić akurat na ten 1% nieuczciwych sprzedawców i wlać np z oryginalnie zapakowanej butelki syntetycznego mobila - mineralne niewiadomo co  :furious3:
E18_Prestige_MultidriveS

Offline raw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lutego 2007, 22:52:01 »
.... A ja nie chciałbym trafić akurat na ten 1% nieuczciwych sprzedawców i wlać np z oryginalnie zapakowanej butelki syntetycznego mobila - mineralne niewiadomo co  :furious3:

Tu musze przyznać Ci rację.

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Lutego 2007, 13:07:11 »
Ja na allegro kupuję castrola do samochodu. W tym przypadku opłaca się ponieważ jest tańszy, jest go o litr więcej (czyli 5l a nie 4l) i na pewno jest niemiecki bo w Polsce nie produkują 5 litrowych baniek. Do tego na każdym opakowaniu jest specjalna nalepka więc z oryginalnością jest lepiej niż w przypadku Mobila, którego nie akurat nie kupowałem jeszcze na allegro i chyba go akurat nie będę kupował ze zwględu na to że rzeczywiście łatwiej jest nalać tam czegokolwiek...

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Lutego 2007, 13:58:50 »
zdobycie takich naklejek to żaden problem... :) wiec w takie rzeczy bym nie wierzył

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Lutego 2007, 14:08:18 »
chyba nie ma jaj zeby na allegro kupowac olej do autka :wink:

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Lutego 2007, 19:09:26 »
tylko ze poza naklejkami musiałby zdobywać jeszcze naklejki na boki z niemieckimi napisami, bańki pięciolitrowe... Bez przesady. Olej jest dobry.

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lutego 2007, 16:06:27 »
Ja zakupiłem olej do skrzyni biegów Castrol TAF-X 75W/90 syntetyk za 35 zł za litr ( 4 op. po 0,5 l ) czyli razem 70 zł za 2 litry a w sklepie 0,5 l 34 zł . Wszystko orginał z ASO Toyoty bo chyba coś im zostaje po tych ,,wymianach ,, i dla tego warto samemu zmieniać albo patrzeć na rączki . Pozdrawiam .

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lutego 2007, 18:31:19 »
należałoby oprócz patrzenia na ręce unikać takich zakupów ,ponieważ aż takich okazji to nie ma

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Marca 2007, 21:51:06 »
Są bo sam kiedyś byłem magazynierem w pewnej firmie telekomunikacyjnej a tam to szło w setki tys . złotych a nie w takie drobne ale to wszystko kwestia zaufania z obu stron bo wcale nie twierdze ze można się przejechać ( naciąć) .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl