Autor Wątek: klimatyzacja  (Przeczytany 4570 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
klimatyzacja
« dnia: 11 Lutego 2007, 12:44:04 »
witam mam pytanie ile moze kosztowac chłodnica od klimatyzacji (nawet używana?) i  jak można sprawdzic czy klima jest jeszcze dobra,bo poprzedni właściciel miał małą stłuczke i już chłodnicy  nie wstawił wiec stąd kieruje moje pytanie. pozdr

olo23

• Gość
Odp: klimatyzacja
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lutego 2007, 14:11:55 »
Klimatyzację sprawdzisz w stacjach obsługi. Podłączą ci taką komodę i automat sprawdzi szczelność całego układu, wymieni czynnik chłodzący oraz nasmaruje układ. Warto też odgrzybić instalację bo ja po wyłączeniu klimy miałem nieprzyjemny zapach z nawiewów. Koszt coś około 200 PLN. Warto taki serwis klimy zrobić bo jak padnie sprężarka to koszty będą niebotyczne....
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2007, 14:19:32 wysłana przez olo23 »

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lutego 2007, 16:26:41 »
no widzisz tylko jest sprawa takiego typu że ja nie mam chłodnicy od klimy, bez tego nie sprawdzo mi czy klima działa i jest szczelna. :-)

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lutego 2007, 10:09:59 »
bez chlodnicy to raczej niemozliwe jakiekolwiek ruchy...

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Maja 2008, 14:56:56 »
Witam. Mam pytanie czy chłodnica klimatyzacji jest taka sama do czynnika chłodzącego R12 i R134a i co trzeba by przerobić w klimie żeby była na czynnik R134a?

pzdr
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2008, 14:59:01 wysłana przez dziadek_tadeusz »

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Maja 2008, 02:16:27 »
Witam. Mam pytanie czy chłodnica klimatyzacji jest taka sama do czynnika chłodzącego R12 i R134a i co trzeba by przerobić w klimie żeby była na czynnik R134a?

pzdr

Na początek sprawdź naklejkę na kompresorze klimatyzacji, powinno tam być napisane jakiego czynnika należy używać i jakim klima została nabita po raz pierwszy. Jeśli jest oznaczenie starego czynnika czyli R12 a musisz zmienić to czeka Cię wymiana wszystkich oringów na połączeniach rurek, osuszacza oraz uszczelniacza (nie  pamiętam jak fachowo nazywa się ten uszczelniacz) na kompresorze klimatyzacji. Jeśli tego nie zrobisz te gumowe elementy zareagują na nowy czynnik i zaczną przepuszczać. Kuleczki w osuszaczu podobno puchną i element ten przestaje spełniać swoją funkcję. Chłodnicy klimatyzacji nie trzeba wymieniać.
Powodzenia i pozdrawiam

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Maja 2008, 18:44:17 »
na tej stronie jest kilka propozycji: www.czesci.v10.pl i ceny atrakcyjne
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Maja 2008, 20:42:14 »
Na początek sprawdź naklejkę na kompresorze klimatyzacji, powinno tam być napisane jakiego czynnika należy używać i jakim klima została nabita po raz pierwszy. Jeśli jest oznaczenie starego czynnika czyli R12 a musisz zmienić to czeka Cię wymiana wszystkich oringów na połączeniach rurek, osuszacza oraz uszczelniacza (nie  pamiętam jak fachowo nazywa się ten uszczelniacz) na kompresorze klimatyzacji. Jeśli tego nie zrobisz te gumowe elementy zareagują na nowy czynnik i zaczną przepuszczać. Kuleczki w osuszaczu podobno puchną i element ten przestaje spełniać swoją funkcję. Chłodnicy klimatyzacji nie trzeba wymieniać.
Powodzenia i pozdrawiam

Na kompresorze jest R12. A czy przy zmianie czynnika na R134a nie trzeba też wymienić kompresora?(Mam drugi kompresor z nowego silnika na czynnik R134a wiec nie będzie z tym kłopotów).
Chłodnice klimy mam do wymiany bo jest cała zgięta i dziurawa.

Pozdrawiam 

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Maja 2008, 22:33:17 »
Trzeba, choć znam ludzi, którzy kompresor na R12 napełnili R134a i działało to ( nie wiem, jak długo )

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Maja 2008, 14:44:22 »
U mnie działało w ten sposób (R134 w camry 92) 2 lata. Więc przyjmując, że za kolejne 2 lata trzeba będzie 'dobić' klimę - nie jest to straszny koszt.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl