Autor Wątek: tuning ekstremalny  (Przeczytany 15391 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
Odp: tuning ekstremalny
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Lutego 2007, 19:14:03 »
no fakt.. moje niedopatrzenie :)
ale trzeba pamietac tez o tym ze ciagle trzeba bedzie sie na jednej stacji zaopatrywać... bo tylko jedna firma ma narazie benzyne 100 oktanową :)
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Jumpjet

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Lutego 2007, 20:18:00 »
Jakie jeszcze róznice między 4AFE i 4AGE... 4AFE ma wałki rozrządu w systemie "slave" tzn. jeden wałek napędza drugi. 4AGE ma oba wałki napędzane niezależnie bezpośrednio przez rozrząd. No i oczywiście dochodzą do tego bebechy.
W przypadku tojki ze standardowym 4AFE bezapelacyjnie opłaca się swapować - jeżeli jest komplet (silnik, sprzęgło, skrzynia, ecu, wiązki, pierdoły), to właściwie sprowadzi się to do wyjęcia poprzedniego i włożenia nowego silnika.
Faktycznie 4AGE jest nieco egzotycznym rozwiązaniem w przypadku starletki, ale możnaby spróbować. Skoro jeżdzą 400-konne, to na pewno nie bierze się to z 4EFTE  :-P. Tyle raczej nikomu do szczęścia nie trzeba, bo przy FWD ruszanie z 5. nawet by nie pomogło, ale 150-160KM kusi.
Jasne, że już przy 4EFTE gwiazdka lata, ale koszty ściągnięcia silnika są właściwie identyczne. Może warto dołożyć parę groszy na swapa i spróbować z kompletnym 4AGE? Nie ukrywam, że bardzo cenna byłaby tu opinia kogoś, kto się na sprawie wybitnie zna, bo pytań jest naprawdę dużo...
Ja nawet za 4EFTE się nie pogniewam  :-)
Pzdr

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Lutego 2007, 20:33:46 »
Czyli jesli dobrze rozumiem głowica jest inna i cała gora tez ale blok ten sam co w 4 A FE? Czy te lzejsze materiały dziki ktorym black top ma wieksza moc niz silver top sa uzyte w bloku? Osobiscie swoje 4 a fe to przy swapie wole zamienic na 3s ge
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Lutego 2007, 16:22:02 »
Jak sadzicie??Może niezłym rozwiązaniem byłoby uturbić 2EE??W razie draki to drugi silniczek mam a i jakby trza było zakupić jeszcze jeden to przecież koszta nie takie straszne.Czy ktoś może mi odpowiedzieć lub chociaż podpowiedzieć jakie by to w przybliżeniu były koszta?Na jaki wzrost paremetrów można liczyć?Co ze skrzynią?Wytrzyma?Zastanawiam się czy zakupić silnik(którego przeszłości niestety nie będę znał) czy może uturbić obecny.hmm.Już sam nie wiem.Nad jaką drogą się zastanawiać??kurcze...Pozdrawiam

Jumpjet

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Lutego 2007, 21:50:59 »
eddie - nie wiem dokładnie jak wygląda sprawa bebechów, ale nie może raczej chodzić o nic innego jak odelżony układ korbowo-tłokowy i ew. koło zamachowe. 3sge faktycznie w Twoim przypadku jest dobrym pomysłem - właściwie pasuje jak ulał, a i z ewentualnym serwisem będzie mniej problemów.
ts_Alpin - wydaje mi się, że uturbianie 2ee to strata pieniędzy. Koszty są mordercze w porównaniu z wartością samochodu i na pewno warto byłoby rozejrzeć się za inną kataryną. Jest na streetracing.pl zawodnik, który wstawił do EP81 4AFE i jest bardzo zadowolony. Myślę, że ~110 KM to już rozsądna wartość, a 4AFE ma przyzwoity dolny zakres obrotów i bez problemów będzie wyrzucał gwiazdkę. Ja z kolei skłaniam się po coraz większej liczbie lektury i konsultacji do 4EFTE - prostszy wariant, z eksploatacją mniej problemów, części są, a sprężarkę też w razie czego będzie komu podratować. I mocy też raczej styknie.
Pzdr

Jumpjet

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Lutego 2007, 22:07:15 »
Ktoś ma może pojęcie jak wygladają formalności i opłaty przy ściąganiu silnika zza wody?
Z góry dzięki

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Marca 2007, 00:41:07 »
coś pięknegoooo.. cichociemny pogromca wszelakich golfów gti i innych "wynalazków" ;)

LINK

też chce taką.. albo silnik z niej :)

born2ride

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Marca 2007, 11:44:56 »
Nom, nic dodac nic ujac :wink:

BTW zerknijcie na to stworzenie :grin:

http://www.autokrata.pl/ogien/1261/polonez_rally_2000/

a moze ktos sie skusi na to:

http://www.autokrata.pl/ogien/1245/auto_dnia_corolla_po_tuningu/
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2007, 12:14:40 wysłana przez born2ride »

Jumpjet

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Marca 2007, 16:03:42 »
Bardzo ładnie widać, ze zabudowanie 4AFE to nie problem. Przydałby się zimny dolot i rozpórka pod ten zawias :-).
Ale i tak jestem pełen podziwu - gdyby nie to, że już jedną mam to moze bym się skusił  :roll:
Coobah - przecież silników 4AFE jest całkiem sporo - popatrz po rozbiórkach. Bierzesz front cuta, czyli wszystko co potrzeba do szczęścia, zdolnego mechanika i jazda  :-). Ten egzemplarz (patrząc po roczniku) prawdopodobnie był wyciągnięty z avensisa. Wspominałem już, że na streetracing.pl jest gość, który włożył 4AFE do EP82, więc jest z kim ewentualnie pogadać o trudnościach i korzyściach  :grin:
Born... linki w ogóle nie chodzą  :-P
Pzdr
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2007, 16:05:54 wysłana przez Jumpjet »

born2ride

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Marca 2007, 16:18:46 »
Jumpjet, linki nie chodza bo jest jakis problem z serwisem autokarta.pl :furious3:

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Marca 2007, 23:02:36 »
Postanowiliśmy z "bartique" wrzucić do starletek 4afe 1.6.Mysle ze wystarczy.Teraz zbieramy fundusze...Oprócz tego zaczynamy budowac "rajdówke" ze starletki(jeszcze innej).Narazie KJS - bo tak trza a potem PZM.Trzymajcie kciuki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl