Autor Wątek: E10 kto mi powie co mam z nią zrobić???  (Przeczytany 20805 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hubciu77

• Gość
E10 kto mi powie co mam z nią zrobić???
« dnia: 23 Lutego 2007, 08:26:28 »
Witam wszystkich.
W listopadzie zeszłego roku kupiłem moją rolkę '96 1,3., (sprowadzana z niemiec dałem za nią 8500zł.). Im bardzij byłem napalony na tą bryczkę tym większego pecha mmiałem. okazało się ze jest wypalony zawór -robota głowicy i wymiana płynów, pasków+ robota= 800zł. Mechanik który mi to robił wlał mi olej AGIP półsyntetyk. końcem grudnia pojechałem do krakowa tam i zporotem zrobiłem 600km po powrocie zaświeciła mi kontrolka (brak oleju) załamka - bierze olej. Po konsultacjii z innym mechanikiem (Jerzym) zmieniłem olej na Castrol mineralny. teraz robie miesięcznie około 1000 km i dolewam około litre. Mógłbym tak jeździć ale jak chodzi na wolnych obrotach to go co jakiś czas dławi - jerzy twierdzi że  przez ten feralny tłok. Nie wiem co robić szukać silniki (nie mam pewnoci że kupiony motor będzie lepszy) czy jelenia na rollkę?? Prosze o poradę.  :cry:
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2007, 11:09:41 wysłana przez hubciu77 »

hubciu77

• Gość
Odp: E10 kto mi powie co mam z nią zrobić???
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2007, 10:14:25 »
wiem ze juz był poruszany ten temat.....wprawdzie przejżałem tematy związane z silnikiem i poborem oleju na łamach forum, ale chciałbym usłyszec opinię użytkowników corollki z większym stażem
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2007, 14:23:22 wysłana przez hubciu77 »

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2007, 21:23:32 »
ja mam E11 193000 km i właśnie będę robił remont (koszt wymiany pierścieni, uszczelnienie, coś tam z rozrządem - w sumie około 3000 zł). Też zastanawiałem się, czy nie sprzedać...

Poszukaj jakiegoś rozbitka-dawcy i zrób swapa :)
Coday, Comorrow, Corolla

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lutego 2007, 08:43:51 »
Słuchaj Jahu wymiana pierścienie = dwa wyjścia albo ci się dotrą i będzie oki przez 30 tyś km albo odrazu będzie chlał olej. Powołując się na mojego mechanika Jerzego cytują"Toyota nie przewiduje napraw silnika ma on określoną liczbę km do przejechania i tyle, a jeśli był nie wławściwie eksploatowany tj. zły olej i żadkie wymiany, nieregulowane luzy na zaworach mogą spowodować że pod maską będziemy mieli śmiecia nadającego się na złom"

tmx

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lutego 2007, 18:00:39 »
No nie ja sie nie zgodze - jeżeli auta cie zadowala z całą resztą - możesz poszukać silnika używki najlepiej 1.6 i go tam zapakować. Silnik moze być dużo młodszy (były montowane w avensisach). Zwiększenie pojemności potraktuj jako tuning - więc za jednym zamachem uspokoisz silnik i jego branie oleju a z drugie przybędzie 40 kucy (bo 1.3 ma chyba 75?? a 1.6 114).
Opis takiego manewru jest tu:
http://www.corollaclub.org/index.php?s=opisy&id=1109461010&sid=

Ja jestem zwolennikiem nie rozkręcania silnika - mam 290 tys i silnik chodzi ok mimo że troche bierze a mowimy o 400 - 500 ml na 1000km. Więc pomyśl - bo za auto nie wźmiesz przy sprzedaży dużo - no chyba że masz plan kogoś oszukać że silnik brzytwa- ja w każdym razie tak bym nie umiał  :) - no  i nie masz gwarancji że kolejne auto będzie lepsze.

TMX

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lutego 2007, 22:15:38 »
Słuchaj Jahu wymiana pierścienie = dwa wyjścia albo ci się dotrą i będzie oki przez 30 tyś km albo odrazu będzie chlał olej. Powołując się na mojego mechanika Jerzego cytują"Toyota nie przewiduje napraw silnika ma on określoną liczbę km do przejechania i tyle, a jeśli był nie wławściwie eksploatowany tj. zły olej i żadkie wymiany, nieregulowane luzy na zaworach mogą spowodować że pod maską będziemy mieli śmiecia nadającego się na złom"
Ja mam auto serwisowane regularnie i regularnie wszystko wymieniam. Koledzy, którzy robili wymianę pierścieni w swoich autach (na nowe, ulepszone) zrobili już po 50 i 80 tysięcy i zero brania oleju. Mam nadzieję, że u mnie będzie podobnie :)

J.
Coday, Comorrow, Corolla

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lutego 2007, 22:16:50 »
Coday, Comorrow, Corolla

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lutego 2007, 08:12:48 »
..chyba tak-zmiana motoru będzie najlepszym wyjściem aczkolwiek raczej sceptycznie podchodzę do 1,6 wiesz TMX autko mi służy głównie w dojeżdzaniu do pracy i liczy się dla mnie też ekonomiczność choć mój 1,3 pali 6,5-7,5 w ruchu mieszanym. Wiem ze 1,6 jesli będzie dobry to spali mi porównywalną ilość, a jeśli nie będzie i weźmie mi 8-9 to co wtedy? nie jestem zwolennikiem gazu... jak już to zostanę przy 1,3 choć za bardzo żwawy to on nie jest ;), no i z drugiej strony pewności nie mam ze silnik który kupie będzie dobrym stanie.
P.S nie mogę otwożyć cytowanej powyżej stronki napewno pełny adres?
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2007, 08:35:23 wysłana przez hubciu77 »

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
    • zdjęcia...zdjecia...zdjęcia...
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lutego 2007, 13:05:05 »
Piszesz, że obecnie Ci pali 6,5-7,5 pb na 100km czyli średnio 7 *3,7 czyli 1000km CIę kosztuje 260zł + 20 zł litr oleju, czyli 280 zł. Jeśli podzielisz to przez  cenę benzyny to wyjdzie Ci że wydajesz na benzynę i olej tyle co spalanie rzędu 7-8 litrów na 100km, natomiast silnik 1,6 to spalanie o ok. 1l więcej czyli 7,5do 8,5 l czyli:
obenie pali Ci 6,5-7,5 +1 l. ol na 1000 km. - Koszt ~280zł
Gdyby nie brała oleju to 6,5-7,5 na 1kkm.  - Koszt ~260zł
Przy spalaniu rzędu 7,5-8,5 l/100 (1,6?)     -Koszt ~300zł
Różnica 20 zł więcej, a masz trochę mocy pod maską:)

tmx

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lutego 2007, 20:45:01 »
Link ten sam :
http://www.corollaclub.org/index.php?s=opisy&id=1109461010&sid=
mi działa nie wiem czemu tobie nie - wejdź na:
www.corollaclub.org i tam w zakładce z opisami jest teks i foty swapa 1.4 na 1.6

Pomyśl o gazie - do 10l srednie spalnie gazu w trybie mieszanym - więc w chwili obecnej ok 19 zł.

A na forum e dziale giełda  jest ktoś kto kto chce sprzedać silnik z kompem i skrzynią i kolektorem chyba za 650 zł - warto pomyśleć.

http://www.forum.corollaclub.org/viewtopic.php?t=12456

Wydaje mi sie że 40 koni ekstra warte jest pomyślenia - ale wybór jest twój - osobiście uważam że w rolce powiniem być 1.8 lub 2.0 kolo 130-140 koni - to byłoby ok:)

TMX

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lutego 2007, 21:06:57 »
Masz rację co do tego ze w aucie o takich gabarytach powinien być mocniejszy silnik. Rozmawiałem dziś z mechanikiem powiedział że jak bym zmieniał silnik na większy to już musiał by być inny osprzęt silnika (tak jak napisałeś dobrze by było kupić cały komplet, on (mechanik mówił ze rura wydechowa jest inna, katalizator i wogóle więcej problemów niż z przekładką silnika o takich samych parametrach. :| Słuchaj w zeszły piątek zalałem go mineralnym bo do tej pory jeździłem na  pół syntetyku i myśle ze zmniejszy mi się spalanie tego oleju, choć na wolnych obrotach dławi go (pisałem o tym wcześniej). Po tym miesiącu zobaczę co i jak bo narazie wykosztowałem się juz na niego i muszę uzbierać trochę funduszy na ewentualnego swapa.

PS.
Widziałem w końcu tą historię tamtego forum (dzięki) I powiem ci ze sporo z tym roboty, aczkolwiek jest to do wykonania.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2007, 21:20:53 wysłana przez hubciu77 »

JJasiek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lutego 2007, 21:19:52 »
Hmm fajny link :) :) :) :) :) hehe.
Wbrew pozorom 4afe(1.6)  nie musi Ci palić dużo więcej niż 4efe(1.3).
Jeżeli zakupisz dobry silnik to wyjdzie Cię to lepiej niż remont, na który z resztą też nie masz gwarancji.
Ja nie żałuję swapa :) Hehe ale ja to mam we krwii :)
Jak by ktoś chciał silnik z całą instalacją do e10 zalany Mobilem 5W40 to mam takowy :) :) W komplecie komputer, półosie, przeguby, pompa wspomagania, instalacja eletryczna z komory silnikowej.

Pozdrawiam

PS. A widziałeś te historie z 4agze :) :) :) :) Tez gdzieś tam jest :)
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2007, 21:24:04 wysłana przez JJasiek »

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lutego 2007, 21:25:48 »
JJasiek a jaki to silnik nie mów ze tamten stary po swapie hmm czy skasowałeś fure i sprzedajesz 4a-fe??
 a właśnie czy za silnik 1500zł bez osprzętu to dużo czy mało (mnie się wydaje ze za dużo max to 800zł a moze jestem w błędzie??)
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2007, 21:57:28 wysłana przez hubciu77 »

tmx

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lutego 2007, 11:32:49 »
No JJasiek to twoj a historia idzie w swiat - niech kolega hubciu wroci na jedyna sprawiedliwą droge pojemnosci :)

Ja osobiście też bym raczej wymieniał silnik niż go remontował - jakoś nie lubie gdy coś takiego jest rozbierane.

1500 tochyba normalna cena - do cifa 1.5 pamietam można był silnik kupić za 500zł - nic tylko szaleć -ale już 1.6 to nie tak łatwo mozna było znaleźć. Ale swap z cifa to wieksza sztuczka.

Wydechem sie nie przejmuj - środkowy i koncowy (made in PL) nowy kupisz za 240 zł:)

TMX

Admin

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lutego 2007, 07:50:03 »
JJasiek a jaki to silnik nie mów ze tamten stary po swapie hmm czy skasowałeś fure i sprzedajesz 4a-fe??
 a właśnie czy za silnik 1500zł bez osprzętu to dużo czy mało (mnie się wydaje ze za dużo max to 800zł a moze jestem w błędzie??)
Jak nie chcesz sie bawic w zmiane silnika na 1,6 to kup sam silnik. Koszt mniejszy i mniej problemów. Co do tego oleju to warto by sie zastanowić co jest przyczyna brania oleju bo moze głowica jest spapranan i na uszczelniaczu puszcza.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl