Autor Wątek: E-11 Brzęczenie w silniku  (Przeczytany 2644 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gajwer

• Gość
E-11 Brzęczenie w silniku
« dnia: 07 Marca 2007, 10:02:27 »
Witam, ponad dwa tygodnie temu stałem się posiadaczem Corolli E11 z 2001 r., przeglądając książkę serwisową moją uwagę zwróciła wymiana szklanek zaworów. Czy przy przebiegu 125 000 km to normalna sprawa i co się ewentualnie pod tym kryje?  :wink:
Druga sprawa - w trakcie jazdy, głównie w trakcie przyspieszania na dowolnym biegu w silniku słychać brzęczenie, które cichnie po zdjęciu nogi z gazu. Poza tym silnik pracuje równo, żadnych stuków. Wybieram się do ASO, ale może ktoś podpowie czego mogę się spodziewać?

Jeszcze jedno, zeby pojechać już po całosci - Nie działa fabryczne radio, tzn. słychać stacje przebijające przez szum, nie pomaga żadna regulacja, ustawienia itp. Na forum gdzieś czytałem o uszkodzeniu głowicy FM i ktoś postraszył wymianą całego modułu. Antenka wydaje się być ok.

kapkar

• Gość
Odp: E-11 Brzęczenie w silniku
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marca 2007, 08:01:23 »
wymiana szklanek mogła być przy okazji regulacji zaworów (czy samochód jest na gazie LPG? bo wtedy regulacja musi być bardzo często a i wymiana też potrzebna bo VVTi tego nie wytrzymują), kwestia ile tych szklanek było bo to może coś powiedzieć na temat skali "problemu". Ja natomiast nie przejmowałbym się tym bo to standardowe działanie o ile pamietam co 90 tys. km. Co do brzęczenia.. to kto wie.. może spalania stukowe bo to 1,4.. miałeś wymieniany już komputer?

Gajwer

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marca 2007, 09:22:48 »
Przede wszystkim, dzięki za odpowiedź. Samochód jeździ na benzynie. Komputer nie był wymieniany ale nie brzmi to za dobrze. Zastanawiam się z jakimi kosztami nalezy się liczyć, bo z tego co przeczytałem na forum spalanie stukowe ma to do siebie, że powoli rozwala silnik (chcąc nie chcąc robić trzeba). Nie wiem ile szklanek (w książce serwisowej nie podano ich liczby).

kapkar

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marca 2007, 09:51:23 »
nie upieram sie że to spalanie stukowe, ale możesz zrobić mły eksperyment i zalać lepszym paliwem np 98 a może coś z tych drogich na shellu. Teoretycznie może to pomóc. Jak nie to może łańcuch rozrządu coś "buczy". Może być wiele przyczyn. Ja mam corolke liftback z 2000 1,6 i 268 tys i na razie spokój oprócz znanego problemu łykania oleju...

Gajwer

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marca 2007, 11:31:28 »
Z tego co obserwuję na razie to oleju nie łyka. Wleję chyba coś lepszego niż 95 do baku następnym razem, choć w kwestii upewnienia się. Brzeczenie raz jest cichsze. raz głośniejsze, a czasem zanika na kilka kilometrów - co sugeruje łańcuch. Wybieram się do ASO - muszę zrobić coś z tym radiem przy okazji. Przy okazji gratuluję fajnej rolki!

kapkar

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Marca 2007, 13:49:19 »
dzieki mimo ze troch już przejechała to stan rewelka, wiec polecam mozna zaufac

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl