Autor Wątek: problem z lpg  (Przeczytany 57232 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

olo23

• Gość
Odp: problem z lpg
« Odpowiedź #105 dnia: 10 Grudnia 2008, 13:11:03 »
Zgadzam się z Marcinem. Dysze mogą być za małe. Poza tym długość wężyków może być nie właściwa ( taką sytuację miał mój znajomy i właśnie przełączał mu na PB na wysokich obrotach)....

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #106 dnia: 10 Grudnia 2008, 13:54:03 »
Daj znać jak zrobisz
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #107 dnia: 10 Grudnia 2008, 15:02:13 »
U mnie ( STAG300 ) otwierał wtryski ( tzw. zapętlenie czasów wtrysku ) na stałe przy zbyt dużym zapotrzebowaniu. Dawało to bardzo bogatą mieszankę i lekki spadek mocy.

Ciekaw jestem, jak to w ELpigazie wygląda software'owo.

pzdr
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #108 dnia: 10 Grudnia 2008, 16:07:50 »
ALE MI NAPEWNO NIE PRZEŁACZA  NA BENZYNE PO WCISNIECIU DO KONCA. JAK PRZEŁACZY TO TYLKO WTEDY JAK SIE KONCZY GAZ I PIPSZY SYGNALIZUJAC ZA MALO GAZU. wTEDY TRZEBA POPROSTU ODPIŚCIC I JESZCZE TROCHE POJEDZIE NA LPG. CZYLI JECHAC I ICH GNEBIĆ NP. O NOWE WTRYSKI INNEJ FIRMY??

Kolego tabak wielkie litery oznaczają na forum krzyk. Tak więc prosze stosować sie do regulaminu TK.
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=20032.0

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2008, 18:06:06 wysłana przez SZYMON14 »
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #109 dnia: 10 Grudnia 2008, 19:37:29 »
Przede wszystkim, jak pisałem, zapytać o średnicę dysz, bo ja tu widzę problem.

Jeśli dysze właściwej średnicy nie pomogą, to inne wtryski.

Ciesz się, że masz w miarę nowe auto, to Cię jeszcze jako-tako traktują. Jakbyś przyjechał moim z podobnymi problemami, to zbyliby Cię, bo "klient w starym aucie to biedak, więc po co dla niego się starać" :/

pzdr
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #110 dnia: 21 Grudnia 2008, 14:58:53 »
a jak myślicie jakie srednice tych dysz powinny być??

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #111 dnia: 22 Grudnia 2008, 00:27:44 »
gdzieś mniejwięcej takie

ale dokładniejszy dobór to już doświadczenie montażysty albo metodą doświadczalną regulacja ciśnienia i średnic dysz...
16l / 100 LPG

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #112 dnia: 22 Grudnia 2008, 05:50:30 »
Średnica dysz zależy głównie od przepustowości wtrysków LPG.

Obecnie mam 2,45 przy MagicJetach i jest to nieznacznie za mało ( w Święta zrobię 2.6, i popatrzę, jak będzie ).  Na razie w granicach 5200 przy pełnym obciążeniu wywala błąd, że zapętla czasy wtrysków. Ma to swój urok, bo lambda jest wtedy ekstremalnie bogata, co jeszcze żadnemu silnikowi nie zaszkodziło.

Tak, czy inaczej, optimum wydaje mi się 2,6-2,7, co organoleptycznie sprawdzę w najbliższym czasie.

Btw, w 2.2 były 2.6 i było w porządku ( przelewał dopiero ok 6000 RPM ).

pzdr

3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #113 dnia: 30 Grudnia 2008, 09:04:07 »
bylem wczoraj u gazowników i pan powiedział, że rzeczywiście upatruje problem w średnicy dysz. Na jutro jestem umówiony na wymiane. Nie spytałem się jakie mam teraz i na jakie podmienią, ale napewno to zrobie jutro. O wrażeniach podziele sie z szanownym forum.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #114 dnia: 30 Grudnia 2008, 14:09:48 »
Szanowne forum czeka niecierpliwie ;)

U mnie były 2,3, obecnie rozwierciłem na 2,5 i STAG twierdzi, że za duże. Przy 1.15 bar otwiera wtryski na stałe od 4500 przy pełnym obciążeniu. Przynajmniej nie jest ubogo  <diabel>

Czyli, w związku z powyższym,  szacuję 2.4 jako poprawną wartość do 3VZ przy ciśnieniu 1,15 bar.

pzdr
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #115 dnia: 31 Grudnia 2008, 16:37:16 »
Dziś byłem u gazowników na regulacje instalki, ewentualnie na wymiane dysz. Pan powiedział, że nie bedziemy narazie zmieniać dysz, najpierw sie przejedziemy z laptopikiem. No to ruszamy.
Gaz w podłoge. Do 5600 RPM ciągnie ładnie i nagle silnikowi brakuje mocy, ospale ciągnie do 6000 RPM. Uczucie dziwne jakby skrzynia przeciągała bieg. Pan też to poczuł. Prosi o kolejny taki manewr. Gaz w podłoge i znowu to samo a nawet jeszcze bardziej odczuwalne. Pan mówi że za bogata mieszanka. Znowu coś poklikał. Gaz w podłogę. SZOK!! Silnik kręci się do końca z taka samą chęcią. Jak bym na benzynie jechał. Zero zastanowienia na końcu skali obrotomierza. Poraz kolejny gaz w podłogę. Pan jeszcze cos poklikał i powiedział, że ustawił optymalnie. Nie za bogato i nie za ubogo. Zaznaczył, że teraz mapa wtrysków gazu praktycznie pokrywa się z mapa wtrysku benzyny, a wcześniej była za bogata ( ciekawe czy spadnie spalanie ). Spytałem sie o to czy dobre mam wtryski i jaka średnica tych dysz. Podobne AEB są z górnej półki, bardzo szybkie, ale za to głośne. Średnica dysz to 2,5mm. Narazie tak zostawie te ustawienia bo mi pasują. Polatam zobaczymy. Cały zadowolony wróciłem do domu z gazem w podłodze.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 01 Stycznia 2009, 18:56:33 »
No widzisz jednak okresowa kontrol stanu LPG jest wskazana,moja camry gazu łytka do 15 LPG po mieście trasa okoł 11 zależy  od deptania.
Daj znać jak ci wyszło spalanie . P <taniec>ozdr

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #117 dnia: 02 Stycznia 2009, 07:40:40 »
do tej pory bylo ok. 18 l po mieście. Tras raczej nie robie. Tu nie chodziło o okresowe sprawdzenie. Instalka jest świeża i od początku coś było nie tak. Ale już wszystko jest wporzo. Szczerze mówiąc nie licze na zmniejszenie spalania. V6 tyle właśnie chyba patrzebuje, żeby jeździć. POZDRO.
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2009, 08:16:16 wysłana przez tabak »

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #118 dnia: 02 Stycznia 2009, 12:20:25 »
Mój znajomy który też ma V6 manual i jego spalanie w trybie miejskim wychodzi 17-18 LPG na 100km oczywiście więc twoje spalanie jest prawidłowe. :-)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #119 dnia: 02 Stycznia 2009, 14:06:01 »
Tak, jeśli nie jeździmy trybem "econo", to V6 potrzebuje w granicach 15-20 w mieście. I tyle samo na trasie ;)

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl