Autor Wątek: Felgi stalowe /zima/ - Ave T25  (Przeczytany 25077 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KPaxian

• Gość
Odp: Felgi stalowe /zima/ - Ave T25
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Listopada 2005, 13:57:20 »
Jeśli chodzi o obręcze do nowych AVE (2.2) - to uwaga (!)
- mają wiercenia w innych miejscach niż pozostałe

i prawdopodobnie pozostaje kupno nowych u dealera po 270,- PLN sztuka

(chyba że ktoś zaraz napisze że wywiercić otworki można sobie samemu...)

Pozdr

tisot

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Listopada 2005, 00:27:47 »
moze jeszcze jakis namiar :( ??

Grosik

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Listopada 2005, 10:31:53 »
15" nie wejda na nowe Ave???

Bzdura. Jak najbardziej wchodza. Ani tarcze, ani zaciski w tym nie przeszkadzaja.

Pozdrawiam

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Listopada 2005, 11:36:34 »
Cytat: Grosik
15" nie wejda na nowe Ave???

Bzdura. Jak najbardziej wchodza. Ani tarcze, ani zaciski w tym nie przeszkadzaja.

Pozdrawiam

Tak? No coś takiego!
To moja Ave musi być wyjątkowa bo do mnie nie pasowały.

kamslaw

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Listopada 2005, 23:34:43 »
Wchodzą te 15 do nowego ave??? nikt nie potrafi na to odpowiedzieć. nawet oponiarz nie wie a będzie wiedział gdy kupie nowe felgi 15-ki a on je przymierzy i stwierdzi....w instrukcji obsługi str. 385 w rozdziale pt. opony widnieje: 195/65R15 91V  lub 205/55R16 91V w silnikach 3ZZ-FE, 1ZZ-FE 1AZ-FE. Mam nowego avena z silnikiem 1ZZ/FE... wejdą czy nie oto jest pytanie...

Irro

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Sierpnia 2007, 14:13:06 »
W instrukcji obsĂ�Âługi zalecajĂ�Âą ten sam rozmiar opony co na lato, wiĂ�ÂŞc nie radzĂ�ę eksperymentowaĂ�ć (przynajmniej w okresie gwarancji)

czy możesz potwierdzić (albo ktoś inny), że zalecają  ten sam rozmiar - szczególnie szerokość opony na zimę?
Zasadniczo na zimę powinna być węższa opona, żeby przyczepność - nacisk na cm2 zwiększyć.

A jak wy robicie w T25? węższe na zimę? teraz mam 205.55.16 i zastanawiam się nad 195

jackk7

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Sierpnia 2007, 15:16:20 »
potwierdzam, że mam takie same na lato i zimę (rozmiarem 205/55R16). Mój oponiarz (Opon-Serwis Lublin) też polecał ten sam rozmiar. Węższe sprawdzają się tylko na śniegu, na suchej/mokrej nawierzchni lepsze szerokie tzn. takie jak w lecie a na lodzie to wszystko jedno i tak ślizgasz się i tak, kolce by pomogły, ew. łańcuchy.
Wężesze opony zimowe miałem w Yarisie i samochód "pływał", czułem się niepewnie, po zmiania na normaly rozmiar zimówek jestem zachwycony!
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2007, 15:18:20 wysłana przez jackk7 »

Offline nurek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Stycznia 2010, 09:17:53 »
Witam wszystkich, mam zaplanowany wyjazd w góry i pytanie czy całe kola z ave (15') mogę przełożyć do Cariny (tylko na czas wyjazdu) W Carinie mam bardzo kiepskie zimówki a w Avensis nowe (pierwszy sezon) Niestety moja Avensis strasznie rzuca na minimalnej utracie przyczepności (nawet przy wpadnięciu w dziurę) i boje sie nia jechać a raczej do czasu wyjazdu nie dam rady zweryfikować usterki i co najważniejsze usunac jej.
Może ktoś z was juz cos takiego eksperymentował?
"Jedynymi osobami, z którymi powinieneś wyrównać rachunki są ci, którzy ci pomogli."
John E. Southard

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Stycznia 2010, 09:43:49 »
jeśli mówimy o avensisie I gen,
to bez problemu mozesz przełozyć. być może proędkosciomierz będzie działać z troszke wiekszym przekłamaniem, ale to zalezy w jaki profil masz obute te felgi z Avki.
no ale rozstaw srub i odsadzenie nie powinno stanowić problemu.

Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline nurek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Stycznia 2010, 10:03:04 »
Tak, Ave '99
jesli chodzi o predkosciomoerz to jestem swiadomy, ale nie jest to dla mnie problem. Bardziej zalezy mi na komforcie i bezpieczeństwie, jade z malymi dziecmi :)
"Jedynymi osobami, z którymi powinieneś wyrównać rachunki są ci, którzy ci pomogli."
John E. Southard

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl