Autor Wątek: Nowa COROLLA - JAKIE FELGI i ROZMIAR OPON NA 17'  (Przeczytany 2243 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

paki

• Gość
Nowa COROLLA - JAKIE FELGI i ROZMIAR OPON NA 17'
« dnia: 14 Marca 2007, 20:43:39 »
Witam znawców tematu. Chcialbym sie dowiedziec na jaki rozmiar opon moge przejsc z rozmiaru 205/55/16 ? Czy na 205/50/17 czy na 215/45/17. I czy jak przechodze na 17' to srednicy felg szukac na 7' czy na 7,5'.Zalezy mi na polepszeniu wygladu ale nie za wszelka cene. Jak mam stracic komfort jazdy i uszkadzac alumy to zostane przy standardowym rozmiarze. 
Ogladalem felgi firmy mb model 017 i felgi sa piekne takich jak szukam tzn z wcieciem do srodka, tylko czy dobre jakosciowo? Moze znacie jakie ladne fele innych firm o podobnych ksztaltach.
z gory dziekuje za sugestie i podpowiedzi.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Odp: Nowa COROLLA - JAKIE FELGI i ROZMIAR OPON NA 17'
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca 2007, 07:58:51 »
blizej oryginalu jest 215/45/17....
jednak np w ave na nasz rynek (gdize seria to takie kolo jka u Ciebie) wypuszczano z 215/50/17...

jak wyglada sprawa z nowa rolka to na razie chyba ciezko bedize powiedizec....

co do szerokosci to ja proponuje sklaniac sie faktycznie ku feldze 7mio calowej, 7,5 to wydaje mi sie ze max... (mowie to na podstawie ave, ktora jest konstrukcja jzu nie namlodsza....)

nowa rolka ma ranty w nadkolach, czy wreszcie nie?? - tu trzeba troche powalczyc zeby sie nie okazalo ze bedize za szeroko i bedize obcieralo (jesli sa ranty....)

najprostrze rozwiazanie to wziasc katalog (przeznaczony dla sprzedawcow) firmy AEZ i sprawdzic jakie szerokosci, z jakimi gumami i przu jakim ET pasuja....
jest tam wszystko ladnie, klarownie napisane - czy trzeba podginac ranty, przy jakiej feldze i oponie na niej....

co do samych felg to nie mialem przyjemnosci, ale biorac pod uwage ze to 'wloska robota' to moze jeden sezon wytrzymaja - jka bedizesz smiagal po autostradach!;)

a tak od siebie jeszcze tylko dodam, ze jesli zalezy Ci na wygladzie to kup 18stki, bo 17stka to i tak mala felga..... (roznica w komforcie bedize praktycznie zerowa miedzy 215/45/17 a 225/40/18......- a wygladac bedize 1000 razy lepiej!!)

pzdr i witamy na forum!:)
Niech prąd bedzie z Wami !!!
" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

paki

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca 2007, 13:13:16 »
Dzieki za odpowiedz:). Tez slyszalem ze wloskie fele nie sa najlepszej jakosci. W zwiazku z tym caly czas mam dylemat czy wziasc ubozsza wersje corollki tzn LUNE i dokupic fele czy odrazu dolozyc wiecej kasy do wersji SOL i miec alumy, automatyczna klime i obsluge bez kluczyka,bo tym sie generalnie roznia te wersje.
Wracajac do alumow to szukam czegos na wzór AEZ WAVE tylko nie mam rozeznania co jest wytrzymalego i jak sie do tego maja felgi oryginalne. Chyba ze polecicie cos innego.
Pozdrawiam

5qra

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca 2007, 22:53:25 »
paki to jest nowe auto kupowane w ASo - zapytaj sprzedawcy, tym bardziej że w Zabrzu sa dość mili :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl