Autor Wątek: silnik odcina  (Przeczytany 3004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Karoloos

• Gość
silnik odcina
« dnia: 15 Marca 2007, 23:03:32 »
mam dziwną przypadłośc. gdy w samochodzie blisko rezerwy tak koło 10 litrów w baku samochód odcina na chama. I czym mniej benzyny to przy niższych obrotach odcina. Na 1-ce praktycznie zawsze odcina, ale czym więcej benzyny w baku tym lepiej. Na zdrowy chłopski coś związanego z mechanizmem zasilania silnik w benzynę?? czy demontowac bak bo chyba tam jest pompa zasysająca paliwo i przeczyścic go całego czy może całkiem gdzie indziej szuka przyczyny. Początkowo myślałem że przepustnica bo już ostro dostała, ale jakoś poskleiałem i było dobrze (na nią przyjdzie kolej).
Swoją drogą ktoś może zna jakieś miejsce w Warszawie z wolnym dostępem do kanału albo jakiegoś najazdu??

lopezm

• Gość
Odp: silnik odcina
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca 2007, 23:31:59 »
dostęp do pompy paliwa jest od góry (pod tylna kanapą jest klapka), ale jeżeli jest to 3.0l silnik to radziłbym sprawdzić rezystor pompy paliwa która jest dwubiegowa. rezystor jest obok chłodnicy z przodu pod maską.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marca 2007, 23:39:49 »
nalać jakiegoś STP do baku - może te 10 litrów to sama woda ??
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Karoloos

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2007, 23:59:10 »
Ok chyba się trochę wyjaśniło co to może być. na 90% coś w baku, albo pompa albo coś przytkane.
Sprawdzałem na większym placyku dając w podłogę ale na wstecznym biegu. Nic nie odcinało w całym zakresie obrotów. Teraz pytanie ktoś już może tam grzebał. Czy potrzebuje coś kupic jakieś uszczelki i jak pompe sprawdzic czy dobrze pracuje??

owca

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Marca 2007, 05:46:15 »
Ok chyba się trochę wyjaśniło co to może być. na 90% coś w baku, albo pompa albo coś przytkane.
Sprawdzałem na większym placyku dając w podłogę ale na wstecznym biegu. Nic nie odcinało w całym zakresie obrotów. Teraz pytanie ktoś już może tam grzebał. Czy potrzebuje coś kupic jakieś uszczelki i jak pompe sprawdzic czy dobrze pracuje??

a to na wstecznym samochod z baku nie korzysta ??
pompe mozesz wlaczyc za pomocą kostki diagnostycznej zwierając piny FP i B+ (przy przekreconym kluczyku) Jak ja wykrecisz to bedziesz slyszal jak pracuje. Zreszta bez wykrecania slychac pod maska jak paliwo jest pompowane (charakterystyczne syczenie z tych "reduktorow cisnienia paliwa" na listwach wtryskowych)

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Marca 2007, 12:30:07 »
Mi odcinal (efekt "żaby") jak mialem stary/zapchany filtr paliwa. Po wymianie jest bez zarzutu.

lopezm

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marca 2007, 16:13:27 »
najlepiej sprawdzić ciśnienie paliwa na listwach pod maską (min. 2-2,5bara i przy mocnym dodawaniu gazu nie powinno spadać) jeżeli jest niższe to najlepiej zacząć od filtra paliwa a później szukać przyczyny w pompie.

owca

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Marca 2007, 11:41:06 »
najlepiej sprawdzić ciśnienie paliwa na listwach pod maską (min. 2-2,5bara i przy mocnym dodawaniu gazu nie powinno spadać) jeżeli jest niższe to najlepiej zacząć od filtra paliwa a później szukać przyczyny w pompie.

taa, tylko to cisnienie lepiej zeby ktos w warsztacie co sie na tym zna sprawdzil. Ja jak u siebie patrzylem jakie jest cisnienie to mialem caly silnik zalany benzyną ;)

Basowiecksztylon

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Maja 2007, 03:18:43 »
mam dziwną przypadłośc. gdy w samochodzie blisko rezerwy tak koło 10 litrów w baku samochód odcina na chama. I czym mniej benzyny to przy niższych obrotach odcina. Na 1-ce praktycznie zawsze odcina, ale czym więcej benzyny w baku tym lepiej. Na zdrowy chłopski coś związanego z mechanizmem zasilania silnik w benzynę?? czy demontowac bak bo chyba tam jest pompa zasysająca paliwo i przeczyścic go całego czy może całkiem gdzie indziej szuka przyczyny. Początkowo myślałem że przepustnica bo już ostro dostała, ale jakoś poskleiałem i było dobrze (na nią przyjdzie kolej).
Swoją drogą ktoś może zna jakieś miejsce w Warszawie z wolnym dostępem do kanału albo jakiegoś najazdu??

Ja miałem w swojej 3.0 podobna przypadłość. Ale potrafiło mi odciąc nawet jak bylo dużo paliwa. Samochodzik zachaczył o kilku mechaników ale bez skutku. Jednego dnia wpadłem na pomysł zeby wykręcić pompe i zobaczyc co tam sie dzieje. Okazało sie ze filtr (taka skarpeta) przy pompie jest ostro zapchany syfem z paliwa :/ Wystarczyła odrobina benzynki pędzelek i gotowe. Problem czkania ustał. Także ja zacząłbym od wyjęcia pompy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl