Autor Wątek: Radio działa a w głośnikach cisza Avensis '00  (Przeczytany 3221 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lawcu

• Gość
Radio działa a w głośnikach cisza Avensis '00
« dnia: 16 Marca 2007, 08:58:45 »
Wszystko było ok rano. Wracam z pracy odpalam auto a radio ciche. Wszystkie funkcje działaja. Z głośników wydobywa się tylko lekkie puknięcie po włączeniu radia.
Przepiołem radio do innego auta i jest wsztsko OK.
A co chodzi?????

Dman-666

• Gość
Odp: Radio działa a w głośnikach cisza Avensis '00
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marca 2007, 13:46:06 »
Wszystko było ok rano. Wracam z pracy odpalam auto a radio ciche. Wszystkie funkcje działaja. Z głośników wydobywa się tylko lekkie puknięcie po włączeniu radia.
Przepiołem radio do innego auta i jest wsztsko OK.
A co chodzi?????
Nie ave ale Yaris i u mnie to wygladalo tak, ze slychac pikniecia przyciskow sterujacych w glosnikach ale ogolnie cisza. powodem bylo zasilenie z wiazki 12V radia zestawu GSM ktory obciazal zbytnio i radio uznalo, ze "ma za malo papu" w zwiazku z czym odetnie glosniki.
Mozliwe, ze masz gdzies zwarcie na kostce i efekt jest pododbny do mojego.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marca 2007, 14:41:03 »
Ja tak miałem jak jeden z kabli od głosnikow stykał sie z karoseria....Całe radio rozebrałem na czesci, zanim spojrzałem na tylna połke i skojarzyłem o co chodzi
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca 2007, 16:24:14 »
Do sprawdzenia powinieneś użyć miernika uniwersalnego i tak jak koledzy mówią, sprawdzić impedancję głośników każdy powinien mieć ok 4 ohm między przewodami glośnikowymi, potem sprawdzić impedancję między przewodami a masą, sprawdź także zasilanie, czy jest stałe zsilanie +12V oraz +12V po stacyjce - pomiar napięć, a także połączenie z masą.

Lawcu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marca 2007, 21:23:02 »
Właśnie rozwiązałem ten problem. Spalił się głośnik i robił zwarcie masy. Jak go odpiąłem pozostałe głośniki grają. Pewien sukces jest bo trzy grają ale głośniki miały dopiero dwa dni. Trzeba będzie kupić nowe.
Dziękuję za rady pomogły naprowadzić na trop.

Lawcu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Marca 2007, 20:02:11 »
Jakby tego było mało to się okazało , że szyba w lewych drzwiach obcierała o kabel i ten się przerwał.
Dzisiaj wymieniłem całą instalację głośnikową w samochodzie, położyłem nowe 2mm kable i założyłem głośniki PYLE 165mm we wszystkie drzwi (takie były wcześniej- mam słabość do tej firmy) i o dziwo stwierdziłem , że radio super gra.
Nie jestem audiofilem ale efekt bardzo mi się spodobał szczególnie jeśli idzie o czystość dzwięku. Kiedy kupiłem radio (clarion) i je zamontowałem byłem roczarowny jakością dzwięku.
Teraz wiem , żę na fabrycznej instalacji dużo się nie zrobi. No i dobrze się stało  :grin: , że zmuszony zostałem do tej robotki Cztery bite godziny.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl