Autor Wątek: nie da sie przełączyc na gaz...  (Przeczytany 8443 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ralphi

• Toyot Leżący
  • *
nie da sie przełączyc na gaz...
« dnia: 19 Marca 2007, 12:48:07 »
W Toyocie Carinie E 2,0 zrobiony był ostatnio upgread instalacji gazowej, tj. dodany komputer (BINGO M) i silniczek krokowy oraz wymieniony parownik. Przez 5 miesiecy jezdziła bez problemów az tu nagle nijak nie da sie przelaczyc na gaz.
Przekrecam kluczyk - mruga kontrolka gotowosci odpalenia na gazie (tzn benzynie z automatycznym przesciem na gaz), odpalam samochod kontrolka gasnie i nie da sie juz nic zrobic... przycisk juz nie reaguje.
Czego to moze byc wina ?? Komputer zwariował ??

wiewior

• Gość
Odp: nie da sie przełączyc na gaz...
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Kwietnia 2007, 14:40:36 »
JA stawiam na centralke która przełacza z Gazu na Benzyne ja to miałem u siebie ale wymielnili na gwarancji :D tyle ze u mnei było ze niby przełacza na gaz kotrolka sie swieciała ze niby pracuej na gazie a w rzeczywistosci pracowała na paliwe ale juz dawno po kłopocie i nawet o tym zapomniałem :P :)

gatun0

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwietnia 2007, 17:17:40 »
ja bym najpierw sprawdził masę na parowniku i zaworach , często sie tak dzieje kiedy gdzieś zaśniedzieją kable od masy .

Offline kondi2304

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2009, 01:13:15 »
Witam.Dzisiaj auto nie dało się przełączyć na gaz, niby wszystko świeci   jak dawniej ale się nie da.Czy powodem mógł być rozładowany akumulator?

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2009, 19:07:48 »
Miałem podobnie, winny był brak masy na elektrozaworze.

Offline kondi2304

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Stycznia 2009, 21:00:40 »
Poczyściłem  wszystkie styki i nic, po zmierzeniu napięcia przy elektrozaworze wyszło że jest.Poruszałem przy stykach i ruszyło. Zobaczę czy to tylko chwilowe czy będzie się powtarzać.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Stycznia 2009, 22:28:02 »
Zobacz czy przewody nie gniją przy konektorkach. (pewnie masz schowane w osłonkach)
Sprawdź gdzie i w jakim stanie jest podpięcie elektrozaworów do masy.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline kondi2304

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Stycznia 2009, 16:56:34 »
Dzięki za informację,teraz wszystko wróciło do normy. Bez problemu się przełącza.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Stycznia 2009, 21:26:23 »
Słuchaj, Bingo-M posiada jednokanałowy emulator wtryskiwacza i raczej stosuje się go mono wtrysków (chyba, że masz zewnętrzny). Ja posiadam Bingo-S, który ma 4-6 kanałów emulatora. Jeśli zaś chodzi o problemy z przełączaniem z PB na LPG to u mnie winny jest silniczek krokowy. Nieraz przełączy za którymś razem, a jeśli nie chce, to muszę się zatrzymać i go p... - wtedy od razu przełącza:)

Cytuj (zaznaczone)
Sterownik BINGO-S służy do kontroli i bieżącego optymalizowana składu mieszanki gazu i powietrza na podstawie wskazań sondy Lambda, TPS i RPM. Zapewnia to również ochronę układu katalizatora. Zawiera 4 lub 6 kanałowy emulator wtryskiwaczy. Panel sterujący umożliwia przełączenie zasiania benzyna-gaz. Współpracując z liniowym czujnikiem poziomu gazu np KME_PW1, AEB 1050, BRC 0-90 itp)  umożliwia wskazywanie poziomu gazu przy pomocy 5 diod LED
W zestawie sterownik, główna wiązka kabli, wiązka kabli do emulatora (z wtyczkami typu Europa lub bez), silnik krokowy, panel sterowania, woreczek montażowy z czujnikiem temperatury.
Programowanie przy pomocy komputera PC
Cytuj (zaznaczone)
BINGO-M, zwane przez nas „Małym Bingo” powstało na życzenie naszych klientów, którzy prosili o połączenie zalet sterowników BINGO i BINGO-S. Powstał w ten sposób sterownik, który zawiera jeszcze udoskonalony program mikrokontrolera BINGO-S, w ekonomicznej niewielkiej obudowie z wbudowanym jednokanałowym emulatorem do monowtrysków. Miniaturowy panel sterowania posiada diodę sygnalizującą stan benzyna/gaz oraz wskazanie rezerwy gazu.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Lutego 2009, 22:18:20 »
Zapsikałem attuator (krokowca) WD-40 i jak ręką odjął. Przełącza.

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Kwietnia 2009, 20:12:16 »
Gdzie konkretnie napsikałeś, czy krokowiec jest rozbieralny, można wykręcić i umyć w benzynie tłoczek wraz z ośka?

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Maja 2009, 20:28:09 »
Pewnie już nieaktualne, ale odpiszę. Odkręca się dwie śrubki i wychodzi góra z takim młoteczkiem. Wyczyścić żeby się nie kleiło. U mnie jeszcze wyczaiłem, iż nie łączą zaciski na przekaźniku. Mam dwa. Jeden pstryka bez problemu a drugi nie raz za którymś razem. Musze zarobić nowe wsuwki. Weź też sobie przeczyść wszystkie styki na przekaźnikach i styki bezpiecznika instalacji. Dodatkowo możliwe, że masz wkręcony w reduktor czujnik temp. Kable, które do niego idą możesz spokojnie zewrzeć razem i wtedy powinien Ci się przełączyć nie czekając na odpowiednią temp. Po zwarciu sterownik dostaje informację, że temp parownika, to ok 100C. Nie ma to żadnego wpływu na sterowanie dawką LPG. Ja sobie zwarłem, ponieważ za późno mi się przełącza. Winą jest to, że czujnik podaje temp. zaniżoną o jakieś 30C w stosunku do faktycznej. Może jest w złym miejscu wkręcony i dlatego. Nie pomaga obniżenie komputerem w ustawieniach np na  15C. Ale to mi nie przeszkadza. W końcu to ja w tym aucie rządzę, a nie sterownik :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl