Autor Wątek: problem z silnikiem  (Przeczytany 2372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

johnybravo23

• Gość
problem z silnikiem
« dnia: 27 Marca 2007, 04:20:09 »
witam. mam taki problem związany z CAMRY v6 3.0 ze podczas jazdy np. powyżej 50km/h po wcisnięciu pedału sprzęgła skazówka obrotomierza spada do zeraz i gasnie mi auto i nie moge wcale poszalec musze ciągle biegani chamowac do pewnej prędkości. na gazie i benzynie tak sie dzieje a mam gaz II generacji.
do każdego ktorego zajade mechanika to każdy mówi co innego jeden mówi ze parownik drugi ze komputer a trzeci ze przepływomierz i ja mysle ze to moze być przepływomież bo juz był klejony ale nie wiem do końca.
ogólnie nic tej Camry innego nie dolego ma buta ale jak przyjdzie do chmoania to casami strach wciskać sprzęgło bo jak zgasnie to ABS, wspomaganie, itp sie wyłańczają i zostaje tylko modlenie sie czasami bo nie lubi wolno jeżdzić. jak ktoś by wiedział co to może być to prosiłbym o odpowiedz lub podpowiedz z góry dziękuje

owca

• Gość
Odp: problem z silnikiem
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Marca 2007, 11:11:38 »
witam. mam taki problem związany z CAMRY v6 3.0 ze podczas jazdy np. powyżej 50km/h po wcisnięciu pedału sprzęgła skazówka obrotomierza spada do zeraz i gasnie mi auto i nie moge wcale poszalec musze ciągle biegani

prosta sprawa. Za uboga mieszanka gazu - oczywiscie jesli dzieje sie tak tylko na gazie a na benzynie jest ok. Sprobuj najpierw tak : zatkaj dolot powietrza i zobacz czy tez bedzie gasl. Jesli nie to proponuje zrobic "kompensacje". Rzezcz bardzo prosta, a co dziwne wiekszosc gazownikow o niej nie wie. Jesli bedziesz chcial to opowiem ci o tymwiecej i pokaze zdjecia jak to zrobilem u mnie.
P.S. U mnie na automacie dzialo sie tak samo- tyle ze wyobraz sobie co sie dzieje jak gasnie ci samochod z automatem. Kompensacja tez zlikwidowala problem z wybuchami gazu. Naprawde warto to zrobic !!!!

johnybravo23

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Marca 2007, 17:12:50 »
prosta sprawa. Za uboga mieszanka gazu - oczywiscie jesli dzieje sie tak tylko na gazie a na benzynie jest ok. Sprobuj najpierw tak : zatkaj dolot powietrza i zobacz czy tez bedzie gasl. Jesli nie to proponuje zrobic "kompensacje". Rzezcz bardzo prosta, a co dziwne wiekszosc gazownikow o niej nie wie. Jesli bedziesz chcial to opowiem ci o tymwiecej i pokaze zdjecia jak to zrobilem u mnie.
P.S. U mnie na automacie dzialo sie tak samo- tyle ze wyobraz sobie co sie dzieje jak gasnie ci samochod z automatem. Kompensacja tez zlikwidowala problem z wybuchami gazu. Naprawde warto to zrobic !!!!
[/quote]

witajj owca dzieki za odpowiedz ale problem gasnieciea jest nie tylko na gazie ale tez na benzynie. tak jak wczesniej juz pisałem  to podczas jazdy gasnie powyżej 50km/h jak wcisne sprzęglo i wtedy obroty spadaja do zera i gasnie wiec chamuje biegani do 2000rpm a pozniej dopiero sprzegło wciskam. na postoju nigdy mi nie gasnie tylko podczas jazdy. nawet jak jestem rozpedzony i chcem dojechac sobie na luzie np. do skrzyżowania to nie moge bo zgasnie. nie mam pojecia co jest.
a propo tej kompensacji jak to zrobic i co to daje bo mało sie znam na ten temat?/?
pozdrawiam

owca

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Marca 2007, 18:57:04 »
a z ktorego roku masz camry ? masz przeplywomierz z klapką ?( bo z opisu ze byl klejony wynika ze tak) odklej ta czarna klapke i poruszaj ta ruchoma czescia co jest pod klapka. Powinna lekko chodzic nie blokowac sie i po puszczeniu wracac do swojej pierwotnej pozycji) 
Jesli sie blokuje to rozkrecaj cala przeplywke, pilnik i papier scierny w reke i wyruwnaj klapki tak zeby lekko chodzly.
Wez tez pod uwage to ze przeplywomierz ma wplyw tylko na prace silnika na benzynie. na gazie juz nie ma znaczenia.

Aaa i jak zdejmiesz ta czarna klapeczke to jak zobaczysz to duze kolo zebate to przesuwajac nim w gore badz w dol regulujesz sklad mieszanki. Generalnie toyota ustawila bogata mieszanke i mozna ja delikatnie zubozyc ( w sumie to nie wiem czy odczulem efekt ale cos tam odczulem ;) ) tylko pamietaj zeby ustawic pierwotne polozenie zebatki np markerem

johnybravo23

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marca 2007, 20:58:06 »
a z ktorego roku masz camry ? masz przeplywomierz z klapką ?( bo z opisu ze byl klejony wynika ze tak) odklej ta czarna klapke i poruszaj ta ruchoma czescia co jest pod klapka. Powinna lekko chodzic nie blokowac sie i po puszczeniu wracac do swojej pierwotnej pozycji) 
Jesli sie blokuje to rozkrecaj cala przeplywke, pilnik i papier scierny w reke i wyruwnaj klapki tak zeby lekko chodzly.
Wez tez pod uwage to ze przeplywomierz ma wplyw tylko na prace silnika na benzynie. na gazie juz nie ma znaczenia.

Aaa i jak zdejmiesz ta czarna klapeczke to jak zobaczysz to duze kolo zebate to przesuwajac nim w gore badz w dol regulujesz sklad mieszanki. Generalnie toyota ustawila bogata mieszanke i mozna ja delikatnie zubozyc ( w sumie to nie wiem czy odczulem efekt ale cos tam odczulem ;) ) tylko pamietaj zeby ustawic pierwotne polozenie zebatki np markerem

dzieki owca jak zrobie  to napisze ale najpierw musze troche zronbic z wyglądu bo trochre rozbiłem i narazie nie mam czasu zeby patrzec silnbik  jeszcze raz dzieki

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl