Autor Wątek: Zapalająca sie kontrolka "check engine"  (Przeczytany 12524 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

a4avant

• Gość
Zapalająca sie kontrolka "check engine"
« dnia: 02 Kwietnia 2007, 18:51:27 »
Witam serdecznie,
Od jakiegos czasu w trakcie jazdy co jakis czas zaczyna mi sie palic kontrolka silnika(to chyba znaczy check engine),samochod traci kompletnie moc i praktycznie nie da sie jechac.Jak tylko wylacze i ponownie wlacze samochod to wszystko jest OK.Myslalem ze to wina paliwka ale pojechalem do Niemiec i na tamtym paliwku tez sie tak dzialo.Czy ktos moglby mi podpowiedziec co moze byc przyczna takiego zachowania?Bo juz nawet boje sie wyprzedzac.
Dodam ze chodzi mi o toyote RAV4 d4d z 2002 roku.

gatun0

• Gość
Odp: Zapalająca sie kontrolka "check engine"
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Kwietnia 2007, 18:55:34 »
myślę że diagnostyka komputera cos podpowie , tylko najlepiej jakby byla diagnozowana w momencie kiedy sie zapali ta kontrolka
podejżewał bym czujnik ( na wale korbowym lub wałka rozrządu ) nie znam dobrze tego silnika więc nie podpowiem dokładnie co i jak

a4avant

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Kwietnia 2007, 19:55:51 »
No wlasnie tez tak mysle ale nie dojade do serwisu jak sie ta lampka pali.

Offline raw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Kwietnia 2007, 22:43:10 »
...tylko najlepiej jakby byla diagnozowana w momencie kiedy sie zapali ta kontrolka..

Włąsnie że to nie prawda. Bo w momencie zapalenia się tej kontrolki informacja o wystąpieniu błedu jest zapamiętywana w komputerze(nawet jak kontrolka zgasnie) do momentu wykasowania kodów błędów lub zresetowania komputera(np rozłączenie klem w akumulatorze na ok 10 min)

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Kwietnia 2007, 21:46:32 »
...tylko najlepiej jakby byla diagnozowana w momencie kiedy sie zapali ta kontrolka..

Włąsnie że to nie prawda. Bo w momencie zapalenia się tej kontrolki informacja o wystąpieniu błedu jest zapamiętywana w komputerze(nawet jak kontrolka zgasnie) do momentu wykasowania kodów błędów lub zresetowania komputera(np rozłączenie klem w akumulatorze na ok 10 min)

to nie jest błąd stały skoro po zgaszeniu silnika kontrolka gaśnie i wszystko jest ok...
dlatego też nie zostanie zapamiętany...
wiem bo też tak mam z czujnikiem ABSu - zapala się w trakcie jazdy i gaśnie po wył. zasilania....
po wył. zasilania i właczeniu auta komputer nic nie wykazal... jak kontrolka sięzapaliła i podpięli kompa to odrazu wykryło usterke

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

gatun0

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Kwietnia 2007, 22:20:04 »
gdyby komputer zapamiętywał ta usteke to check świecił by się cały czas , a napewno nie pomogło by zgaszenie i ponowne odpalenie silnika

Offline raw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Kwietnia 2007, 13:37:57 »
to nie jest błąd stały skoro po zgaszeniu silnika kontrolka gaśnie i wszystko jest ok...
dlatego też nie zostanie zapamiętany...
wiem bo też tak mam z czujnikiem ABSu - zapala się w trakcie jazdy i gaśnie po wył. zasilania....
po wył. zasilania i właczeniu auta komputer nic nie wykazal... jak kontrolka sięzapaliła i podpięli kompa to odrazu wykryło usterke

To dziwne. Bo jakiś czas temu miałem podobną sytuacje. Kontrolka silnika zapalała się, świeciła przez tydzień czasu, poczym gasła. Jak podjechałem do ASO to akurat kontrolka się nie paliła. Jednak po podłączeniu do komputera okazało się że w pamięci  pozostała informacja o zapalonej kontrolce i bez problemu odczytali kod błędu.

darku

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Kwietnia 2007, 21:40:18 »
Kolega raw ma racje. Sa błedy stałe i tzw. zapamietywane w historii. I te zapamietywane w historii mozna odczytac testerem diagnostycznym w najblizszej ASO. Pozdrawiam D.

a4avant

• Gość
Odp: Zapalająca sie kontrolka "check engine" PILNE
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lipca 2007, 08:43:19 »
Witam ponownie,
W piatek podjechalem do ASO, podpieli komputer i pokazalo im 2 błędy:

-34(2) TURBOCHARGER SYSTEM FAILURE
 -51 STOP LIGHT SWITCH CIRCUIT

Skasowali je ale wczoraj znow stalo sie to co przedtem czyli podczas przyspieszania zapalila sie kontrolka "check engine" i autko zdechlo.Znow musialem go wylaczyc i wlaczyc PODCZAS JAZDY. Czy ktos moze wie jak moge pozbyc sie tego problemu?Czy konieczna jest wymiana turbiny czy moze tylko jakiegos czujnika. Bardzo prosze o pomoc.

Offline Janooop

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Sierpnia 2007, 17:10:45 »
Może zadam dziwne pytanie ale nie kombinowane było coś z boxem albo coś?? Często to jest przyczyna ponieważ box-y podnoszą doładowanie i często wali błędami.
Janooop vel. Quinnolite to powiedział

dzygi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Listopada 2007, 21:56:42 »
Witam
ja podobny problem miałem z tą kontrolka tylko że w avensis 2002 r silnik d-4-d. objawy takie same podczas przyśpieszania autko traciło moc i gasło. Pojechałem do serwisu i okazało sie ze dwa wtryskiwacze są uszkodzone. Kupiłem dwa używane wymieniłem  i usterka znikneła. Prawdopodobna przyczyna uszkodenia wtryskiwaczy to zła jakość paliwa. pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl