Autor Wątek: mniejszy zbiornik paliwa?  (Przeczytany 4924 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

robak

• Gość
mniejszy zbiornik paliwa?
« dnia: 06 Kwietnia 2007, 00:50:49 »
Witam
Jeżdżąc na lpg nie potrzebujemy dużych zbiorników etyliny (20 l wystarczy). Czy jest możliwość zamontowania mniejszych zbiorników w warsztatach montujących lpg czy trzeba samemu coś wykombinować? czy to jest legalne? po co wozić zbędne kilogramy benzyny albo jeździć z prawie pustym zbiornikiem? macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Maciek (Toyota Picnic)

belgrano

• Gość
Odp: mniejszy zbiornik paliwa?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwietnia 2007, 08:41:12 »
Najlepiej by było zmiejszyć zbiornik i włozyc tam gazowy. Wtedy zamiast baku wychodzi ładna pojemność LPG a bak w koło zapasowe:-)) Ale za dużo z tym pewnie roboty.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwietnia 2007, 10:25:03 »
Najlepiej by było zmiejszyć zbiornik i włozyc tam gazowy. Wtedy zamiast baku wychodzi ładna pojemność LPG a bak w koło zapasowe:-)) Ale za dużo z tym pewnie roboty.
Generalni nikt tego nie praktykuje bo... wzrosła by drastycznie caena instalacji LPG. Przecież na mniejszy bal PB trzebaby uzyskać stosowną homologację a dopasowanie uniwersalnego baku do różnych aut jest niweykonalne w praktyce. Poza tym zbiorniki LPG muszą mieć konstrukcję owalną z tytułu zachowania ich wytrzymałości. Zainstalowanie takiego zbiornika byłoby praktycznie niewykonalne lub znów biło w koszta. W efekcie mamy to co mamy.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwietnia 2007, 11:02:02 »
Kiedyś na allegro była taka RAV4, ze zbiornikiem LPG w miejscu baku. Nie oglądałem, ale właściciel (jednocześnie instalator LPG) twierdził, że wchodzi ok. 20L pb + 35L LPG.
Rozmawiałem z gościem - mówił, że zbiornik pb zrobili mu z kwasówki na zamówienie, jakoś tak upchnął dodatkowo małą butlę gazową.
Można, tylko czy jest sens?

Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2007, 21:16:17 »
Sam zbiornik beny troche waży.Wyjmowałem go i sie zdziwiłem jak mnie przygniótł pod samochodem.Kiedyś myslałem nad wsadzeniem w komore silnika małego zbiorniczka z nierdzewki ale mi przeszło gdy musiałem wyjechac do Niemiec i brakowało stacji gazowych po drodze.Lecz zrobienie czegos małego w miejsce fabrycznego nie bedzie takie złe.Druga mozliwosc to znalezienie zbiornika z polimerów,jest wtedy znacznie lżejszy.Słyszłem ze ktos miał załozony jakis mały,dodatkowy zbiornik paliwa z corolli w podrasowanym audi i woził w nim paliwko rajdowe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl