Autor Wątek: Co to za żarówki?  (Przeczytany 38653 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vaaks

• Gość
Co to za żarówki?
« dnia: 07 Kwietnia 2007, 15:27:28 »
Może ktoś już zamontował xenon effect 7500K i może się podzielić uwagami na temat tych żarówek?
Jak się mają do GT 150?  :huh:
http://moto.allegro.pl/item183256081_zarowki_xenon_effect_7500k_h4_60_5

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
Odp: Co to za żarówki?
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Kwietnia 2007, 18:17:10 »
http://moto.allegro.pl/item183256081_zarowki_xenon_effect_7500k_h4_60_55w_w5w_blue.html

chyba koledze chodzilo o ten link tylko nie skopiowal calego  :wink:

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia 2007, 20:32:34 »

Jak się mają do GT 150?  :huh:

Z pewnością jak picie w Szczawnicy do szczania w piwnicy :laugh: --> tyle mawiało się o tych ksenonach z bożej łaski, że chyba nie potrzeba dodatkowej opinii. Wygląd może i poprawią, ale nic im do GT150. Te drugie nie świecą prawie wcale na niebiesko, za to świecą.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2007, 17:46:36 »
Powiem tak - żarówki z tak mocnym filtrem o standardowej mocy będą słabo oświetlały drogę - nie można ich polecić! Jesli już ktoś koniecznie chce żeby lampy świeciły a'la xenon to polecam temperaturę barwową ok 5900 K. Do tego dobrze by było wziąć żarówki o zwiększonej mocy (100/90), ale uwaga! Są nielegalne :) Ładnie oświetlają znaki i pasy na jezdni. Chociaż jak dla mnei były zbyt niebieskie. Filtr i zwiększona moc w sumie się rekompensują i światło w efekcie jest podobnej jasności jak standardowe żarówki. Ew. może się coś stać z kloszem lampy z uwagi na przegrzanie... (?)

Dla mnie idealne są te żarówki:
http://moto.allegro.pl/item182515909__super_hit_firmowy_niemiecki_tuning_h4_100_90w.html

Temperatura barwowa 4500K to jak dla mnie czysta biel :) świecą super. Ale uwaga - "not for use in Europe". Zawsze można wziąć odpowiedniki o standardowej mocy.
Seat Leon Cupra :D

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwietnia 2007, 21:07:09 »
Odradzam te wszystkie barwione żarówki bo ich żywotność jest o wieeeele krótsza niż normalnych żarówek. Sumexy świeciły jakies 3 miesiące a Philipsy BV niecałe pół roku. Oba komplety prezentowały sie naprawdę bardzo dobrze ale ich żywotność mnie troche zniechęciła.
Pozdrawiam

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Kwietnia 2007, 07:36:12 »
Odradzam te wszystkie barwione żarówki bo ich żywotność jest o wieeeele krótsza niż normalnych żarówek. Sumexy świeciły jakies 3 miesiące a Philipsy BV niecałe pół roku. Oba komplety prezentowały sie naprawdę bardzo dobrze ale ich żywotność mnie troche zniechęciła.
Pozdrawiam

Pytanie jest tylko, czy interesuje cię żywotność czy jakość żarówek? Ja wolę kupić częściej GT150, ale mieć porządne światła niż mieć jeden komplet przez dwa lata i ciemność przed autem :roll:

A co do żarówek 100W --> idzie era jazdy non stop na światłach więc klosze i kostki wysiądą błyskawicznie. Rozważałbym takie żarówy na światłą drogowe --> tylko tu raczej nie niebieskie (zbyt blisko świecą, a żółte lepiej wyodrębnią przestrzeń przed autem).
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2007, 07:39:21 wysłana przez Lord D4 »

bigman

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Kwietnia 2007, 10:51:10 »
Odradzam te wszystkie barwione żarówki bo ich żywotność jest o wieeeele krótsza niż normalnych żarówek.
barwienie szkla nie ma wplywu na zywotnosc - na to ma wplyw wylacznie dlugosc zarnika, ktora we wszystkich zarowkach premium i pseudo premium jest krotsza i stad wynika mniejsza trwalosc zarowki - to bylo dyskutowane w watku o sumexach i innych wynalazkach

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Kwietnia 2007, 11:39:32 »
Cytuj (zaznaczone)
Pytanie jest tylko, czy interesuje cię żywotność czy jakość żarówek? Ja wolę kupić częściej GT150, ale mieć porządne światła niż mieć jeden komplet przez dwa lata i ciemność przed autem

Oczywiście ze interesuje mnie głównie jakość oświetlania drogi, ale te żarówki (przynajmniej sumexy i BV) nie oświetlają AŻ O TYLE lepiej od Boshów które miałem wcześniej, i moim zdaniem nie warto co 3 miesiące kupować nowych żarówek tylko po to by samochód ładniej wyglądał. Podobno GT150 nie "pala" sie tak szybko jak BV a Ty właśnie piszesz o Gt. Gt lepiej tez oświetlają drogę, ale już nie wyglądają tak ładnie jak BV. Dlatego jeśli ktoś chce kupić żarówki które będa lepiej oświetlać drogę to napewno BV nie jest w tej dziedzinie liderem, i MOIM zdaniem nie warto ich kupować.
Pozdrawiam

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Kwietnia 2007, 11:59:19 »
A co do żarówek 100W --> idzie era jazdy non stop na światłach więc klosze i kostki wysiądą błyskawicznie. Rozważałbym takie żarówy na światłą drogowe --> tylko tu raczej nie niebieskie (zbyt blisko świecą, a żółte lepiej wyodrębnią przestrzeń przed autem).

Masz może jakieś konkretne doświadczenia w tym temacie w Toyotach?
Seat Leon Cupra :D

bigman

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Kwietnia 2007, 11:59:56 »
Oczywiście ze interesuje mnie głównie jakość oświetlania drogi, ale te żarówki (przynajmniej sumexy i BV) nie oświetlają AŻ O TYLE lepiej od Boshów które miałem wcześniej,
nie tylko nie oswietlaja lepiej ale po prostu gorzej zwlaszcza sumexy

jezeli zalezy Ci na jakosci oswietlania rozumianej jako poprawa widocznosci a nie temperatura barwowa to polecam osram silverstar +50% i inne zarowki premium bez filtrow koloryzujacych

wojti

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Kwietnia 2007, 12:07:16 »
Miałem u siebie zarówno GT150 jak i Bluevision. Zarówno te pierwsze jak i drugie nie wytrzymały dłużej niż 4 miesiące przy czym GT150 świeciły praktycznie tak samo jak "zwykłe" H4. Bluevision świecą fajnie, ale po 3cim komplecie znudziło mi się wieczne wymienianie żarówek i płacenie takich pieniędzy głównie za opakowanie. Po lekturze archiwalnego testu w AutoŚwiecie zakupiłem żarówki Hella LightPower +50% (białe) i od kilku miesięcy jestem happy. Świecą bardzo dobrze, nie wyglądają co prawda tak dobrze jak BV ale są bardzo jasne. Mam wrażenie, że w nocy podczas deszczu lepiej oświetlają drogę niż BV.  A do tego są duużo tańsze (komplet nabyłem za 34 złote). Bluevision są super, ale trwałość jest poprostu żenująca. Gt150, moim zdaniem, to totalna bzdura, bo są drogie, nietrwałe i wcale jakoś super nie świecą. pzdr

bigman

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Kwietnia 2007, 12:14:31 »
Mam wrażenie, że w nocy podczas deszczu lepiej oświetlają drogę niż BV. 
to nie tylko wrazenie wszystkie zarowki blue nie sprawdzaja sie w deszczu i we mgle znacznie lepiej radza sobie standardowe

ja od roku jezdze na zoltych selektywnych na suchym sa porownywalne ze standardowymi za to na mokrym sa nie do pobicia

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Kwietnia 2007, 22:38:39 »
Masz może jakieś konkretne doświadczenia w tym temacie w Toyotach?

W temacie 100W mam doświadczenia z Polo --> kupiliśmy go kiedy z takimi żarówkami i przy próbie ich wymiany rozleciały się kostki :oops:
Co do BV jako długie --> wsadziłem je u siebie i nie mogę ich wyciągnąć (zaciął się zatrzask) a świecą o wiele gorzej niż standardowe.

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Kwietnia 2007, 23:31:57 »
no wlasnie tez slyszalem ze te "żółte" są najlepsze w złych warunkach pogodowych. Z tego co słyszałem w skandynawii są bardzo popularne
pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl