Autor Wątek: Co to za żarówki?  (Przeczytany 38661 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Odp: Co to za żarówki?
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Kwietnia 2007, 10:09:21 »
W temacie 100W mam doświadczenia z Polo --> kupiliśmy go kiedy z takimi żarówkami i przy próbie ich wymiany rozleciały się kostki :oops:
Co do BV jako długie --> wsadziłem je u siebie i nie mogę ich wyciągnąć (zaciął się zatrzask) a świecą o wiele gorzej niż standardowe.

I że to niby kostki się rozwaliły przez to że żarówki mocniejsze? Jakoś mnie nie przekonuje ta teoria ;-)
Seat Leon Cupra :D

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Kwietnia 2007, 10:32:11 »
Cytuj (zaznaczone)
I że to niby kostki się rozwaliły przez to że żarówki mocniejsze? Jakoś mnie nie przekonuje ta teoria

jezeli jest zalecane 55-60 W a wsadzisz 100w ktora wydziela dwa razy wiecej ciepla to pomysl jak sie rozgrzewa wszystko w lampie ... tym samym kostka (plastik traci swoje wlasciwosci elastyczne i po jakims czasie sie kruszy) ... zapewniam cie ze to ma wplyw na cala lampe  :grin:

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Kwietnia 2007, 22:24:31 »
Jakoś mnie nie przekonuje ta teoria ;-)

Więc wsadź żarówki 100W a przekona cię empiryka :wink: Spalisz kostki i będziesz miał przyciemnione lampy :laugh:

Jednak zastanawiam się nad wsadzeniem czegoś takiego w światła drogowe --> muszę tylko wygrać wojnę z mocowaniem żarówek :furious3:

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Kwietnia 2007, 21:28:15 »
I że to niby kostki się rozwaliły przez to że żarówki mocniejsze? Jakoś mnie nie przekonuje ta teoria ;-)

Niestety to jest możliwe. Większa moc = zwiększony pobór prądu.
Jeśli do tego dojdą niezbyt dobre styki w kostce - wzrost rezystancji spowoduje zwiększone wydzielanie ciepła
i wytopienie styku (lub poprzez wysoką temperaturę - utwardzanie kostki i jej rozpad przy następnej wymianie żarówek).
Natury nie przeskoczysz... ;)
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Kwietnia 2007, 10:45:43 »
No cóż, teoretycznie jest to pewnie możliwe :) Tylko gwoli ścisłości nie jest to 2 razy więcej ciepła a ok 60% więcej. Myślę że jakby to było aż takie szkodliwe to daliby mniejsze bezpieczniki :)

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Kwietnia 2007, 11:12:28 »
Sober Poczytaj tu>>>http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=442.60 Na temat 100 W zarowek.
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Kwietnia 2007, 11:33:25 »
Może się czepiam, ale jedyne doświadczenia z takimi żarówkami jakie znalazłem w tym wątku to to:

Przerabiałem w swojej carinie, camry i BMW już kilka żarówek. philipsy, osram, inne wynalazki a ostatnio tungsram +60 i lipa. W październiku lub listopadzie założyłem zwylkaki ale 100 W i efekt jest wyśmienity. Jeśli chodzi o reflektory nie zauważyłem jakiś zmian czy uszczerbku na ich zdrowiu.

:)

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Kwietnia 2007, 13:59:42 »
a ja w swojej Starletce juz około roku ujeżdżam GT150
Jazda cały czas na światłach.. Świecą nadal, nie przepalają się..
A może te osoby ktorym padły szybko żarówki dotykały palcami ich bańki, co?? Przyznać sie tu lepiej :)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Kwietnia 2007, 14:39:04 »
Pewnie szybko Ci padną - bo tego typu żarówki wytrzymują właśnie ok roku - wiem z doświadczenia :)

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Kwietnia 2007, 14:59:51 »
Może się czepiam, ale jedyne doświadczenia z takimi żarówkami jakie znalazłem w tym wątku to to:

Przerabiałem w swojej carinie, camry i BMW już kilka żarówek. philipsy, osram, inne wynalazki a ostatnio tungsram +60 i lipa. W październiku lub listopadzie założyłem zwylkaki ale 100 W i efekt jest wyśmienity. Jeśli chodzi o reflektory nie zauważyłem jakiś zmian czy uszczerbku na ich zdrowiu.

:)

Moze sie czepiam, ale nie przejrzałes watku dokładnie
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Kwietnia 2007, 16:04:22 »
Pewnie szybko Ci padną - bo tego typu żarówki wytrzymują właśnie ok roku - wiem z doświadczenia :)

w porownaniu z tym co chłopaki tutaj wypisują to moje i tak świecą bardzo długo :P
a jak padną to coś sie znów kupi.. niewykluczone ze bedzie to też zestaw Philipsa, ale ta nowość PHILIPS X-TREME POWER +80% :)
ciekawe co to za szajs i jak to świeci :)

gorek86

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Kwietnia 2007, 16:46:54 »
a jak padną to coś sie znów kupi.. niewykluczone ze bedzie to też zestaw Philipsa, ale ta nowość PHILIPS X-TREME POWER +80% :)

Właśnie dziś je zamówiłem na allegro, wieć jak przyjdą i założe to porobie jakieś zdjęcia i się wypowiem.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Kwietnia 2007, 16:59:49 »
Jeśli by faktycznie miały +80% to by świeciły mocniej niż żarówki 100/90 i bardziej oślepiały innych :)

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Kwietnia 2007, 19:07:16 »
Jeśli by faktycznie miały +80% to by świeciły mocniej niż żarówki 100/90 i bardziej oślepiały innych :)

a to wtedy trzeba wyregulowac lampy i cieszyc sie dluzszym snopem swiatla :P
:D

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Kwietnia 2007, 20:58:54 »

Właśnie dziś je zamówiłem na allegro, wieć jak przyjdą i założe to porobie jakieś zdjęcia i się wypowiem.

i jak? przyszły juz? jakieś wrażenia??
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2007, 21:00:34 wysłana przez Coobah81 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl