Autor Wątek: szyby elektryczne-problem  (Przeczytany 9757 razy)

Offline niger

• Toyot Chodzacy
szyby elektryczne-problem
« dnia: 08 Kwietnia 2007, 16:15:13 »
witam mam mały problem z podnoszeniem szyby elekt z prawej strony od pasazera. podczas podnoszenia dostaje przekosu szyba,zdjełem boczek i okazało sie że jest luz na prowadnicy a dokładnie te plastiki które chodzą po prowadnicy mają luz i stąd moje pytanie czy macie jakieś pomysły na naprawe tego? z góry dziekuje

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: szyby elektryczne-problem
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Kwietnia 2007, 20:38:39 »
niestety, nie mam żadnego pomysłu, i doprowadza mnie to do szału :(

pzdr
3VZ.pl

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwietnia 2007, 21:48:31 »
mam to samo tyle, że od kierowcy, to co wymyśliłem, albo na szrocie wyszarpać plasticzki z prowadnicy innych dzrzwi, albo wyszarpać całą prowadnicę z mechanizmem podnoszenia (bo wg haynesa to całość). wersja z samymi plasticzkami na wypadek, gdyby nie było danych drzwi albo plasticzki były wyjechane bo drzwi przednie jako częściej używane moga być bardziej wyjechane, lub może ich nie być.  wyjęcie plastików z dzwi tylnych lewych (wersja USA, EU) lub tylnych prawych (UK) moze rozwiazałaby problem na jakiś czas (te z kolei są rzadziej uzywane)
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

3jaro

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwietnia 2007, 22:04:40 »
miałem ten sam problem z zamykaniem okna ze strony kierowcy naprawiłem mechanizm domowym sposobem (rozleciał się "plastik" który łączył końce linki ) wyciołem z blachy ocynkowanej 0.5 mm objemke na plastik z otworami przez które można było przełożyć końce linki. Cała podstawa mechanizmu jest też z blachy ocynkowanej więc tą objemke nałożyłem na pękniętą część i przylutowałem do podstawy mechanizmu (lut musi być naprawde dokładny zemściło się to pierwszym razem za mój pośpiech i niedokładność) do lutowania używam zawsze kwasu fosforowego jest poprostu super cyna (łapie się prawie na wszystkie metale) lutownice miałem duej mocy aby lut był pewny przy naprawie musisz wyciągnąć szybe z całym mechanizmem i zapamiętaj jak to było przed demontarzem złożone a najlepiej zrob pare zdięć cyfrówką

3jaro

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2007, 22:13:13 »
przepraszam ale moja usterka była troche inna z mechanizmem podnoszenia szyby :icon_pray:

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Maja 2007, 22:23:20 »
witam mam mały problem z podnoszeniem szyby elekt z prawej strony od pasazera. podczas podnoszenia dostaje przekosu szyba,zdjełem boczek i okazało sie że jest luz na prowadnicy a dokładnie te plastiki które chodzą po prowadnicy mają luz i stąd moje pytanie czy macie jakieś pomysły na naprawe tego? z góry dziekuje

Cześć Niger
Miałem ten sam problem a rozwiązania są dwa:
1.   Szukamy nowych prowadnic i wymieniamy lub,
2.   Zdejmujemy boczek, odkręcamy szybę z dwóch śrubek i rozpiłowujemy okrągłym pilniczkiem otworek (prawy otworek do góry jeśli są to drzwi pasażera) na mocowanie szyby w taki sposób aby tą szybę przekosić w drugą stronę. Będzie potrzebne jeszcze delikatne zeszlifowanie prowadnicy ponad otworem który piłowaliśmy ok. 2 mm. Pamiętaj o nasmarowaniu prowadnic wazeliną.
Pokombinujesz troszeczkę i będzie ok. U mnie pomogło i to nawet bardzo.
Pozdrawiam i powodzenia

IntercomRiddim

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Czerwca 2007, 22:48:17 »
a ja mam z kolei problem innego choc podobnego typu. przy otwieraniu szyby od strony kierowcy zrobil sie trzask i szyba bezwladnie opadla w dol. potem sprawdzilem iz zerwala sie linka.. ciezko jest to naprawic? czy jest ktos kto sie tym zajmuje??

pzdr

Cane

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lipca 2007, 15:11:55 »
hej Witam. No jak zerwała sie linka to już na pewno trzeba wymienić prowadnice z całym siłownikiem. . .
Mi popękał plastik i też musiałem kombinować, jak spowrotem przymocować całość do linki. Udało się to jakoś powiązać drutem. Nie wiem na jak długo, może lutowanie, jak już ktoś wyżej wspominał, to lepsze rozwiązanie. Ale zerwana linka to już większy problem.
Niestety pytałem sie na szrotach o całą szyne z siłownikiem na Kaczeńca ale nie mieli, i żadko miewają... znacie jkieś miejscowki(szroty) ?? pozdrawiam

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lipca 2007, 13:31:52 »
witam kombinowałem już wczesniej z tymi otworami i jest już troche lepiej ale nie mam kiedy tego skończyć,nawał pracy teraz mam wiec tak to wygląda :-)

Offline milkiwaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Stycznia 2012, 15:33:03 »
cześć,

mnie dziś też spotkała niemiła niespodzianka,
uchyliłam szyby trochę, żeby nie zaparowały mi na parkingu jak czekałam na męża no i swojej, od strony kierowcy już nie udało mi się zamknąć :(

jakby taki luz się pojawił na tym guziku od tej szyby, reszta mi działa bez zarzutu

czy jak zdejmę bok drzwi to dam radę chociaż zamknąć szybę, bo boję się, że mi auto ukradną, a w ASO jestem umówiona i tak w czwartek na wymianę świec, kabli i zabawę z błędem poduszek, więc mi to zrobią, ale dużo śniegu spadnie do tego czasu :(

pozdrawiam
 Ania
... jeśli eksperyment działa, to znaczy, że coś musiało pójść nie tak...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Stycznia 2012, 17:41:06 »
Tak, wystarczy zdjąć boczek i podpiąć na krótko + i - do silniczka.

3VZ.pl

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Stycznia 2012, 17:44:07 »
Szybę między dłonie i spróbuj podnieść do góry.W passacie to zdawało egzamin,w toyce może nie zadziałać,ale spróbować warto.(Chodzi oto aby na biegu domknąć szybę)
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2012, 17:48:21 wysłana przez MAREK100 »

Offline milkiwaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Stycznia 2012, 18:28:08 »
będę wieczorem próbować na parkingu podziemnym, przygotowałam sobie już kable, żeby starczyły do akumulatora

ręką nie da rady, skubana ani drgnie :/

Offline milkiwaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Stycznia 2012, 21:43:19 »
będę wieczorem próbować na parkingu podziemnym, przygotowałam sobie już kable, żeby starczyły do akumulatora

sukces :) nie spowodowałam wybuchu ani innej katastrofy, okno zamknęłam

co prawda nie udało mi się zdjąć boczku przez klamkę, ale wyjęłam panel z przyciskami od okien, bardzo pomógł manual znaleziony wcześniej, opisuje dokładnie co i gdzie podłączyć

jeszcze takie pytanie, czy da radę jakoś naprawić ten guzik/panel, czy raczej szukać już na podmianę nowego guzika/panelu?

milsze
 Ania

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Stycznia 2012, 22:27:49 »
Spróbować naprawy  zawsze można,a nawet jest to wskazane.Panel dostaniesz na alledrogo bez problemu, za nie wielką kasę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl