Autor Wątek: spalanie  (Przeczytany 64150 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: spalanie
« Odpowiedź #75 dnia: 22 Września 2008, 13:52:57 »
(...) Katowanie go na 5 biegu przy 50 km/h nie ma sensu, gdyż zużywa jednostkę. Co z tego, że spali 1l mniej !

Bonzol na moje to katowaniem można nazwać jazdę na jedynce do odcinki  :-P i pewnie taka jazda ma gorsze konsekwencje dla silnika. A 5 tka jak wiesz jako nadbieg ma dużą elastyczność i jeśli nie jesteś zmuszony do częstego wyprzedzania (a tylko spokojna jazda) to możesz się na niej bujać od 5 do 200 km/h <diabel>

Pozdrawiam
Obi

BliSki

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 22 Września 2008, 15:50:10 »
A 5 tka jak wiesz jako nadbieg ma dużą elastyczność i jeśli nie jesteś zmuszony do częstego wyprzedzania (a tylko spokojna jazda) to możesz się na niej bujać od 5 do 200 km/h <diabel>
Obawiam się, że na piątce przy 5km/h spalanie będzie większe niż na dwójce. Silnik też ma pewien zakres swojej pracy ;)
Ponadto przy takiej małej prędkości obrotowej silnika niektórzy twierdzą, że ryzyko wydmuchania uszczelki pod głowica jest większe. Ile w tym prawdy to nie wnikałem, bo ja na piątce z taką prędkością nie jeżdżę ;)

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 22 Września 2008, 20:41:40 »
Jazda na niskim biegu z wysokimi obrotami jak i jazda na wysokim biegu z niskimi obrotami jest szkodliwa dla jakiejkolwiek jednostki napędowej !!! Gdyby było inaczej po cóż by była potrzebna skrzynia biegów ?!
Co do elastyczności silnika polecam dokładne przestudiowanie wykresu mocy i momentu obrotowego waszych silników !!! Niektórzy mogą być wielce zaskoczeni  <diabel>
U mnie jazda na 5 biegu : 85 km/h ; 2400obr/min - najekonomiczniejsza jazda. Do 100 km/h jeszcze idzie wytrzymać. Powyżej zaczyna już żłopać. Przy 160 km/h pali 9.5l /100 km !!! Wynik sprawdziłem na A4.
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2008, 20:51:32 wysłana przez Bonzol »
Bonzol. Lubię pupcię mojej Rolki !!!

BliSki

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 22 Września 2008, 23:29:44 »
Jeżeli ktoś ma komputer pokładowy pokazujący spalanie może też nieźle się zdziwić, że przy zbyt małych obrotach na wysokim biegu przełączenia na niższy bieg spowoduje spadek spalania.
Bo tak jak napisał Bonzol:
Jazda na niskim biegu z wysokimi obrotami jak i jazda na wysokim biegu z niskimi obrotami jest szkodliwa dla jakiejkolwiek jednostki napędowej !!! [...] polecam dokładne przestudiowanie wykresu mocy i momentu obrotowego waszych silników !!!

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #79 dnia: 23 Września 2008, 11:08:21 »
(...) Katowanie go na 5 biegu przy 50 km/h nie ma sensu, gdyż zużywa jednostkę. Co z tego, że spali 1l mniej !

Bonzol na moje to katowaniem można nazwać jazdę na jedynce do odcinki  :-P i pewnie taka jazda ma gorsze konsekwencje dla silnika. A 5 tka jak wiesz jako nadbieg ma dużą elastyczność i jeśli nie jesteś zmuszony do częstego wyprzedzania (a tylko spokojna jazda) to możesz się na niej bujać od 5 do 200 km/h <diabel>

Pozdrawiam
Bonzol chodziło o zakres 50-200 km/h  :grin:
Obi

Offline RobertM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 23 Września 2008, 15:06:24 »
W sobote 20 września wracałem z Warszawy do Krakowa prędkość 100-130 km/h częściej około 110 km/h spalanie 5,75 l/100 km po mieście dopiero testuje

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #81 dnia: 23 Września 2008, 15:52:06 »
W sobote 20 września wracałem z Warszawy do Krakowa prędkość 100-130 km/h częściej około 110 km/h spalanie 5,75 l/100 km po mieście dopiero testuje

a o jakim autku piszesz?

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 23 Września 2008, 20:31:42 »
Piotr - tak się domyślałem, że zjadłeś zero  :-)
Silnik elastyczny, to taki, który ma najbardziej płaską charakterystykę. Najlepszymi silnikami jak do tej pory są jednostki elektryczne - idealne do napędu pojazdów. Niestety - nie ma do nich żadnego sensownego źródła energii. Pewnie w niedalekim czasie, w związku z kurczącymi się w zastraszającym tempie zasobami ropy, się to zmieni.
Bonzol. Lubię pupcię mojej Rolki !!!

Rufus

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 14 Listopada 2008, 10:12:40 »
Verso 1.8 VVTI -miasto w aktualnej porze roku- intensywny ruch uliczny-9.5 litra na 100 km
Trasa (ostatnio przejechałem dwie traski po 600 kilkometrów) - 6 litrów na 100 km - raczej nie śmigam zbyt szybko i utrzymują prędkość między 100 a 120 km/h,miejscami tylko pozwalałem sobie mocniej przycisnac.
Generalnie jestem zadowolony - może nie jest to auto które pali bardzo mało ,ale jak na jego masę i gabaryty wynik nie jest zły.

rawa

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 24 Listopada 2008, 21:24:45 »
Kilka miesiecy temu kupiłem corollke verso d-cat naletnich gumach (3 x good year i 1 x dunlop) i pewnie przez to spalanie jej było ogromne 12.5 L w miescie. teraz jestem po wymianie opon na zimowe nowiutkie DUNLOP WINTER SPORT M3 i jestem zdziwiony spalanie w mieście 10 L a w trasie 7.8 L.

BliSki

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 26 Listopada 2008, 23:02:28 »
Bez przesady, niemożliwe raczej żeby przez opony była taka różnica w spalaniu. No chyba, że był zły rozmiar opon...

Hawk2

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Listopada 2008, 15:33:32 »
niemożliwe raczej żeby przez opony była taka różnica w spalaniu

W lanosie opona miała tylko małe wybrzuszenie z boku, a auto paliło przez to 0,5l więcej.

BliSki

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 02 Grudnia 2008, 16:07:52 »
No tak 0,5 litra, aLe 2,5 litra?

Admin

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 03 Grudnia 2008, 09:36:38 »
Bez przesady, niemożliwe raczej żeby przez opony była taka różnica w spalaniu. No chyba, że był zły rozmiar opon...

Różnica największa jaką odnotowałem u siebie to 1,5 litra tylko związana z wymianą opon.

ToyMan

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 12 Grudnia 2008, 10:51:06 »
Corolla 1,6 benzyna manual klima cięzka noga
Kupiony nowy w 2005
Rejestrowane wszystkie tankowania (zawsze do pełna)
Wiekszośc jazd w mieście, wtedy zimą 10 l , na trasie zalezy od prędkości i wtedy od 6,5-7 l przy spokojnej jeździe do 11-12 l przy 160-170 km/h
Cały czas utrzymuje się średnie spalanie 8,3 l/100 km - komputer zawyża.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl