Autor Wątek: Skorodowane przewody (F)  (Przeczytany 11133 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
Skorodowane przewody (F)
« dnia: 15 Kwietnia 2007, 15:25:28 »
Witam mam takie pytanko, zagladalem dzisaj pod autko, w lewego boku i zauwazylem ze kolo baku paliwa mam takie 2 mocno skorodwane przewowdy, pozostale w tym miejscy wygadaja ladnie ale 2 sa mocno skorodowane, czy to beda przewody hamulcowe, to sa te 2 najblizej baku dziki za pomoc, jaby co to zamieszcze fotke pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2007, 19:33:55 wysłana przez Miche »
!!!!WROCEK!!!!

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
Odp: skorodowane przewody
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwietnia 2007, 21:19:36 »
Witam . 140 zł szt . za długi od korektora do przegrody w ASO , w sklepie nic nie kupisz prócz miedzianych ale nie te lejki ( my mamy lejki a reszta swiata stożki ) i trzeba w warsztatach przerabiać . Rdzewieją końcówki ( szybko ) . Orginał jest w środku miedziowany tak że go od wewnątrz ruda nie wezmie . Nowy najlepiej zabezpieczyć rurką termokurczliwą ( ci od gazu mają ) . Generalnie tył jest cały do wymiany prucz elastycznych .

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwietnia 2007, 22:00:58 »
czyli jak jest miedziowany to czy jest sens to ruszac, z zewnatrz wygladaja jak 100letnia instalacja centralnego ogrzewania wyciagnieta ze sciany 200letniego domu :grin:  rozumiem ze musialbym kupic 2x, czyli 280zl nie moje plus ewentualne koszty wymiany,  co sadzisz wymieniac?
!!!!WROCEK!!!!

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Kwietnia 2007, 00:46:26 »
Moje też tak wygladają na poczatek wymieniłem te przy kołach ale na miedziane i jes git i myslę o reszcie ale sam bendę dorabiał bo mozna kupić koncówki i przewód oraz praskę . Bo to co mi dorobili to musialem poprawiać a jestem z zawodu ślusarzem to pojecie jakies mam . Żeby dorobić trzeba mieć wzór ( dł. i ksztalt ) . Kiedys czytalem na forum że gosć dal zrobić sobie z miedzi i po krótkim czasie zaczęły się wycieki . Ale to musi być dokladnie zrobione to wtedy jest gwarancja że bedzie ok . Albo zostaje ASO .( 1 m miedzi 12 zł , końcówka 2 zl ) .Pozdro .

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Kwietnia 2007, 02:06:46 »
dzieki wielkie za pomoc, niedlugo robie przeglad to dokladnei obejrze to na kanale iw tedy bede myslal :grin: jescze raz dzieki i pozdrawiam
!!!!WROCEK!!!!

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Kwietnia 2007, 14:56:19 »
tez tak mialem,
troche je przeczyscilem, zabezpieczylem antykorozyjnie i do tej pory (ze 100tys) jest ok

pozdro,
cholo

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Kwietnia 2007, 15:31:17 »
Zigi zamiesc fotke jak te przewody wygladaja
Focus II 1,6 :)

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
!!!!WROCEK!!!!

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Kwietnia 2007, 21:02:35 »
Dzieki to teraz tylko hamerite prosto na rdze  :grin:
Focus II 1,6 :)

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Kwietnia 2007, 21:29:07 »
mowisz tylko tyle wystarczy?......jak tak to bedzie to mile dla mojego budrzetu, chociaz nie wiem czy nie czułbym sie lepiej gdybym je wymienil, no ale szkoda kasy....a powiedz jak to wyglada moja cari to koncowka 93 wiec swoje latka juz ma, taka rdza w tym wieku to cos nadwyczajnego w cari czy raczej wyjatkowo male sa jej slady jak na ten wiek;p
!!!!WROCEK!!!!

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Kwietnia 2007, 22:53:35 »
Sól, sól , i jeszcze raz sól a jest to miejsce gdzie powinna być przynajmniej jakaś plastikowa osłona .

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Kwietnia 2007, 11:49:20 »
jako chemikalia antykorozyjne polecam (oprocz farby miniowej):
Brunox Epoxy, Valvoline Tectyl 190 (np. na te rurki po wczesniejszym przeciagnieciu brunoxem) i ML (w trudno dostepne miejsca)

hammerite slabo sie sprawdza

pozdrawiam,
cholo

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Kwietnia 2007, 12:49:27 »
witaj cholo widze ze znasz sie na rzeczy i chyba jzu sam sie w to bawiles z koro taki znwaca preparatów z ciebie :grin:, moze podalbys jakas kolejnosc ich zastosowania bo troche to slabo bylo dla mnie zrozumiale, choc moze jest :grin:m jescze zaspany :|, te preparaty sa w postaci plynnej-pędzelek, czy puszka spray :azn:

milo ze wszyscy tu tak chca pomoc :grin: pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2007, 13:40:42 wysłana przez Zigi »
!!!!WROCEK!!!!

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Kwietnia 2007, 16:05:30 »
usunac luzne resztki rdzy i nalozyc jakis preparat wiazacy (np. brunox lub cortanin)
to sa preparaty w plynie i do nalozenia potrzebny jest pedzelek
bardzo wazne zeby to porzadnie wyschlo (jezdzic z tym mozna tylko w czasie suszy :wink:)
odczekac co najmniej 24h (i uwaga na wilgoc, najlepiej robic to w garazu bo w nocy moze byc mgla)
ewentualnie mozna rano nalozyc, podsuszyc suszarka kilka razy przez dzien i wieczorem przejsc do kolejnego punktu

nastepnie mozna nalozyc pedzlem farbe miniowa ze 2 razy (jezeli ktos chce miec bardzo dobrze zrobione) ale w wiekszosci przypadkow od razu wystarczy nalozyc Valvoline Tectyl 190 (najlepiej dwie warstwy). 190'tka to spray, ktory schnie szybko i tworzy dosc gruba powloke z pcv. nalezy bardzo dokladnie pokryc powierzchnie zeby nie bylo dostepu do warstwy podkladowej.
podwozie tak zostawiam, chociaz jezeli ktos chce to mozna jeszcze pomalowac wszystko nawierzchniowka.

do profili zamknietych (gdzie nie da sie uzyc pedzla) psikam Valvolinem ML. to pokryje nawet gruba rdze i odetnie dostep powietrza.

pozdrawiam,
cholo

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Kwietnia 2007, 16:47:19 »
 :icon_pray: :icon_pray: :icon_pray: dzięks panie kolego, jestem twoim dłużnikiem :grin:
!!!!WROCEK!!!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl