Autor Wątek: Klima a obroty  (Przeczytany 9280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
Klima a obroty
« dnia: 17 Października 2004, 23:10:41 »
witam,
moja previa dziwnie zachowuje sie po wlaczeniu klimy - obroty wzrastaja, po jakims czasie spadaja jak by sie wylaczyla, potem znow wzrastaja i tak w kolko,
czy ktos wie o co moze chodzic ?
pozdrawiam,
bartek

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
Klima a obroty
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2004, 14:45:11 »
jeszcze jedno pytanie, czy ktos robil samodzielnie odgrzybianie klimy ? chyba bede musial to przeprowadzic, a nie bardzo wiem gdzie ew. trzeba by wpuscic ten srodek czyszczacy.

Jackal

• Gość
Re: Klima a obroty
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2004, 15:25:33 »
Cytat: bartek
witam,
moja previa dziwnie zachowuje sie po wlaczeniu klimy - obroty wzrastaja, po jakims czasie spadaja jak by sie wylaczyla, potem znow wzrastaja i tak w kolko,

To normalne, nie martw się.

Bisua

• Gość
Klima a obroty
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2004, 16:54:07 »
Cytuj (zaznaczone)
witam,
chodzi o to ze spreżarka sie załącza i wyłacza jest to zupełnie normalne

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
Klima a obroty
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Października 2004, 17:36:15 »
dzieki za odpowiedzi,
u mnie to sie dzieje z dosc duza czestotliwoscia a znajomy nastraszyl mnie ze pewnie jakis czujnik jest uszkodzony i dlatego sie wlacza i wylacza, ale czy czujnika nie powinno wykazac podlaczeniu do komputera w aso ?
durga kwestia to to ze na gazie obroty wzrastaja duzo bardziej niz na benzynie i to mam nadzieje da sie wyregulowac, bo po zalaczeniu klimy dochodza nawet do 1800  :shock:
pozdrawiam,
bartek

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
Klima a obroty
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Października 2004, 20:52:42 »
acha, czy piszac ze to normalne nie macie czasem na mysli klimy automatycznej ? u mnie jest manualna i dlatego to wylaczanie wydaje mi sie dziwne

eltech

• Gość
Klima a obroty
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Października 2004, 22:36:17 »
Cześć Bartek. No to teraz będziem gadać na forum. U mnie jak sięwłącza klimka to obroty spadają a nie rosną i powiedziałbym że to jest normalne zachowanie silnika.
A co do czyszczenia klimki to jest taki specyfik w  puszcze ze sprejem 250 ml tylko ma taką długą z 70 cm igielitową rurkę. Tą rurkęwpychasz do oporu w rurkęodpływu wody z klimy i psikasz aż pocieknie pianka oraz w główne dysze wylotu powietrza przy konsoli głównej i powtarzasz zabieg. środka nie ma co żałować. Taką operacjęprzeprowadzić raz albo dwa w roku i spokój. Ten środek kosztuje coś koło 50 zł i trzeba poczekać z 10 - 15 minut aż sięprzegryzie a następnie włączyć nawiew. T eraz przeważnie robią środki zapachowe więc nic nie powinno Ci śmierdzieć w aucie. Pomaga bo sam takie coś już dwa razy robiłem. A środek nazywa sięAIRCO CLEAN CONTROL firmy INNOTEC.
Ku pomocy masz adres firmy www.innotec-world.com :P

Jackal

• Gość
Klima a obroty
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Października 2004, 09:32:58 »
Cytat: bartek
acha, czy piszac ze to normalne nie macie czasem na mysli klimy automatycznej ? u mnie jest manualna i dlatego to wylaczanie wydaje mi sie dziwne

To nie zależy od rodzaju klimy. No mże trochę, ale w obu przypadkach obroty skaczą, tylko różnie, w zależności od ustawień klimy.

kol_arek

• Gość
Klima a obroty
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopada 2004, 12:19:59 »
klima to  obciążenie dla silnika, po jej załączeniu mogą spaśc nieznacznie obroty i to jest normalne ale jeśji falują to sprawdziłbym pompępaliwa (wydajność) bo tu może leżeć problem

eltech

• Gość
Klima a obroty
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopada 2004, 23:31:44 »
no chyba że ktoś jeździ na gazie, to mogą być lekkie problemy ze znalezieniem wolnych obrotów i wtedy silnik też będzie lekko falował

kol_arek

• Gość
Klima a obroty
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Listopada 2004, 20:23:23 »
:lol:  :lol:  :lol:

wingerman

• Gość
Klima a obroty
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Stycznia 2005, 09:55:05 »
Witam wszystkich klubowiczow.

bartek napisal
Cytuj (zaznaczone)
czy ktos wie o co moze chodzic ?

To normalne ze klima sie zalacza i rozlacza co pewien czas, zarowno przy klimatroniku jak i przy klimatyzacji manualnej.
Powodem takiego zachowania jest presostat, to on reguluje jak duze ma byc max i min cisnienie w ukladzie klimatyzacji.
Jesli dzieje sie to zyt czesto ( pojecie wzgledne) to prawdopodobnie masz presostat do wymiany koszt okolo od 150 do 300zł.

Jesli chodzi o obroty to masz bardzo dobry objaw. Powodem podnoszenia sie obrotow jest obciazenie jakie dostaje silnik po zalaczeniu klimy, komputer powinien tuz przed zalaczeniem sie sprezarki przyspieszyc i zwiekszyc dawke paliwa na wtryskach i tak wlasnie sie dzieje u Ciebie.

eltech napisal
Cytuj (zaznaczone)
No to teraz będziem gadać na forum. U mnie jak sięwłącza klimka to obroty spadają a nie rosną i powiedziałbym że to jest normalne zachowanie silnika.

eltech, z calym powazaniem lecz zerknij na moja odpowiedz powyzej, swiadczy ona o tym ze szwankuje ci prawdopodobnie cos z elektryki klimy lub co gorsza komputer (lecz to drugie nie sadze) :)

marekkub

• Gość
Klima a obroty
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Stycznia 2005, 22:33:56 »
Czy jest wersja Previ I która ma klimatronik?   :?:

Tak z ciekawości
Marek

wingerman

• Gość
Klima a obroty
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Stycznia 2005, 22:59:34 »
Z tego co wiem to niestety nie ma, lecz pisalem o klimatroniku gdyz sprawa ta dotyczy kazdej klimatyzacji.

eltech

• Gość
Klima a obroty
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Stycznia 2005, 23:19:49 »
Wingerman następnym razem dołącz link do stronki gdzie pisałeś o klimce to łatwiej będzie to odszukać i przeczytać

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl