Autor Wątek: Głośny samochód.  (Przeczytany 3235 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

D_Czarny

• Gość
Głośny samochód.
« dnia: 25 Kwietnia 2007, 10:28:44 »
Witam. Mam taki problem/spostrzeżenie. Od roku posiadam Corolcie E10 2.0D. Zauważyłem (nietylko zresztą ja) że w ostatnim czasie samochód jest głośniejszy niż kiedyś. Ciężko mi jednoznacznie powiedzieć co jest głośniejsze. Na pewno silnik pracuje nieco głośniej. Sugerowano mi popękane tłumiki. Czy macie jakieś pomysły co poza tym może być przyczyną. Zły olej, zapchane filtry... Nie mam pojęcia..

Gajwer

• Gość
Odp: Głośny samochód.
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwietnia 2007, 13:43:38 »
Sugeruję sprawdzenie kolektora ssącego - u mnie po wymianie kolektora (wada fabryczna Corollek made in UK) silnik się znacznie wyciszył.

D_Czarny

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Kwietnia 2007, 23:16:11 »
Hmmm... to chyba nie to  :oops:.. moja to japonka  :grin:

Admin

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Kwietnia 2007, 08:22:17 »
Jak masz E10 to zoabacz kolektor ale wydechowy. Jest spora szansa ze sie rozszczelnił szczególnie jak przychaczyłeś gdzieś spodem. Jest troszke zle zamontowany i czasem obrywa dość mocno.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Kwietnia 2007, 12:26:45 »
D_Czarny, napisz jaki to jest rodzaj dziwęku, czy z przodu, czy z tyłu, czy rośnie z prędkością samochodu czy z prędkością obrotową silnika.

D_Czarny

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Maja 2007, 14:02:51 »
Hałas rośnie wraz z obrotami. Nie mogę jednoznacznie powiedzieć czy to tylko silnik czy też ew. któryś z tłumików. Kiedyś wręcz subtelnie, teraz silnik pracuje jak rasowy, niemiecki diesel. Na jałowym biegu jest w miarę ok. Tłumiki opukałem na przeglądzie rocznym i w środkowym słychać było jakieś latające drobinki. Nie wiem czy to kwalifikuje tłumik do wymiany.. :huh:

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maja 2007, 07:35:38 »
Też się przychylam że może być rozszczelniony kolektor wydechowy.
Sprawdź jeszcze czy osłona kolektora wydechowego jest dobrze przykecona (potrafi nieźle hałasować)
Pozdrawiam
Obi

3ak

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maja 2007, 10:59:46 »
a jaki to halas ?? taki bardziej metaliczny czy jakby sie mu powietrze wracalo i gdzies uchodzilo?? ja mialem cos takiego tylko ze w benzynie i u mnie bylo to spowodowane przepaleniem sie zlacza elastycznego i wiecej powietrza uciekalo pod auto niz przez tlumik i przy okazji moc sporo zmalala to moze i u Ciebie tak jak koledzy mowia ze masz jakies rozszczelnienie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl