Autor Wątek: opadająca szyba w drzwiach kierowcy (F)  (Przeczytany 17498 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ROBO-55

• Gość
opadająca szyba w drzwiach kierowcy (F)
« dnia: 18 Października 2004, 20:04:59 »
Przy większych prędkościach powyżej 100 km/h i na nierównej drodze opada w mojej Carinie  szyba ok. 5-8 mm, przez co szumi w samochodzie (reczne odsuwanie szyb). Po dosunięciu szyby po chwili to samo i tak w kółko ... Czekam na radę i z gółry dziękuję...
Gorąco pozdrawiam-"nowy" na forum.
:bojjjjjjjjjj
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2006, 10:04:34 wysłana przez danielo »

many

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Października 2004, 04:05:08 »
Jedynie pozostaje rozebrać poszycie drzwi i przesunąc na lince mocowanie szyby o tych pare milimetrów, napewno pomoże
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2006, 10:06:39 wysłana przez danielo »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2004, 08:27:27 »
Hmm... może ustaw korbkę tak, żeby po zamknięciu okna była w pozycji poziomej a nawet lekko w dół i jakby pod własnym ciężarem miała domykać okno. W Ładzie borykałem się z podobnym problemem i ustawienie korbki jakieś 120 stopni od pionu w kierunku zamykania pomogło w 100% :)
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2006, 10:09:25 wysłana przez danielo »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

RaKu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Października 2004, 11:10:51 »
Mam ten sam problem (Carina E 1.6 LB XLi z 1996 roku). Moim zdaniem przyczyna lezy w zle umocowanych prowadnicach szyby. Jest miedzy nimi wieksza szerokosc niż wynikaloby to z szerkosci szyby. Objawem jest "skosowanie" opadajacej szyby.
Powiem Wam szczerze, drodzy Carinowcy, ze mam Toyote Carine od lutego 2004. Przedtem jezdzilem Mazda 626 D z 1990 roku. Moge stanowczo stwierdzic, ze jest ogromna przepasc miedzy tymi autami pod wzgledem jakosci wykonania pojazdu. Niestety to porownanie wypada na niekorzysc Toyoty.

Wymienie kilka super upierdliwych spraw, ktore do tej pory zauwazylem:
1. nie blokujace sie ograniczniki drzwi (ten watek byl juz poruszany) - moim zdaniem cos nie do pomyslenia w aucie o przebiegu 130 kkm (Mazda miala 300 kkm i bylo OK)
2. opuszczone szyby w tylnych drzwiach lataja jak chol...a. Nie sa poprostu dobrze "usztywnione" w prowadnicach.
3. Lakier na masce odpryskuje przy byle owadzie (lakier zwykly nie metalik i oryginalny !)
4. pojawila sie rdza na wewnetrznej stronie (od strony wnetrza auta) ramki okna w drzwiach
5. powolana wczesniej opadajca szyba
6. drgajace lusterka zewnetrzne przy wyzszych szybkosciach jazdy

Co prawda zrzucam te wady na karb posiadania najnizszego modelu XLi. Moze w modelach GLi jest lepiej pod tym wzgledem.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2006, 10:17:02 wysłana przez danielo »

many

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Października 2004, 23:40:08 »
A własnie ta rada którą wczesniej napisałem chyba nie wiele pomoze..... ale ja to bym napewno rozbierał poszycie i coś kombinował, jak wspomniano sprawdz prowadnice, może wyjsciem jest zrobic by szyba trochę ciężej chodziła.... ( gdyby pokretło szyby było metalowe wółwczas jego ustawienie miało by większe znaczenie ale prółbować mozna wszystkiego):)
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2006, 10:11:55 wysłana przez danielo »

danielo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Listopada 2004, 23:20:18 »
Cytat: many
prowadnice, może wyjsciem jest zrobic by szyba trochę ciężej chodziła....

to raczej nie pomoze. no chyba, ze bedzie tak ciezko chodzila, iz w ogole sie nie ruszy  :abadgrin
u mnie wlasnie ta szyba, ktora najciezej chodzi najczesciej opada  :roll

no coz, czekamy nadal na kolejne pomysly... :chmmm
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2006, 10:15:24 wysłana przez danielo »

Vieshczu

• Gość
Elektryczne
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopada 2004, 13:50:19 »
Ja tymczasem mam elektryczne i lewa z przodu czasem bardzo wolno idzie do góy. Zdarza sięnawet, że jeśli opuszczę ją na sam dół
to nie da rady ją z powrotem podciągnć (muszę naciskać guzik i bardzo mocno pociągać z góry) - zależy to od temp. (widocznie to coś co ją blokuje się rozszerza i na odwrót). Chwilowo mi to nie przeszkadza, ale kiedyś będzie trza to wszystko nasmarować.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2006, 10:21:18 wysłana przez danielo »

desk

• Gość
Re: Elektryczne
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Maja 2005, 23:13:36 »
Cytat: Vieshczu
Ja tymczasem mam elektryczne i lewa z przodu czasem bardzo wolno idzie do góy. Zdarza sięnawet, że jeśli opuszczę ją na sam dół
to nie da rady ją z powrotem podciągnć (muszę naciskać guzik i bardzo mocno pociągać z góry) - zależy to od temp. (widocznie to coś co ją blokuje się rozszerza i na odwrót). Chwilowo mi to nie przeszkadza, ale kiedyś będzie trza to wszystko nasmarować..

Ja mam tak samo. Teraz jest troche lepiej, ale w zimę to też ją podciągałem.
Ciekawe ile carinek jeszcze tak ma? Czyżby niedopracowanie?
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2006, 10:22:43 wysłana przez danielo »

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Maja 2005, 00:06:50 »
Nie wiem jak jest w Carinie, ale jak miałem takie problemy w innych autach - to pomaga napięcie linek (o ile jest jakaś możliwa regulacja) - patent akurat z poloneza, jak się linki dobrze napieło - szyba chodziła ciężej, ale nie opadała, jak słabiej - były klekoty i opadania - może to coś pomoże i w Carince
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2006, 12:45:07 wysłana przez danielo »

yogz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maja 2005, 09:38:37 »
miałem ten sam problem w mojej XLi. Pomogło dopiero zakupienie uniwersalnych szyb elektrycznych - 350 pln, 3 godzinki pracy i jest miodzio elektrycznie.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2006, 12:45:50 wysłana przez danielo »

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Maja 2005, 10:58:54 »
w mojej carince szyba tylna prawa ( elektryczna ) też się odsuwa, ale nie wiem kiedy czy w czasie jazdy czy na postoju, czasami jak ide do autka po nocy to szyba jest uchylona tak gdzieś o 1cm, ale nigdy tego nie zauważyłem po zakończeniu jazdy.

A więc chyba trzeba się wybrać do mechanika :?
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2006, 12:49:42 wysłana przez danielo »

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Maja 2005, 11:26:47 »
Witam.
Panowie(z elektrycznym sterowaniem) przepraszam za prozaiczne pytanie.
A sprawdzaliście czy przypadkiem nie macie zbyt wygiętych prowadnic w oknach.
Po opuszczeniu szyby zostaje sama ramka nad drzwiami. Właśnie to można wyginać,z umiarem oczywiście, i sprawić żeby szyba wsuwała się bez problemów.
Oczywiście z założeniem, że wszelkie inne ustrojstwa od sterowania szybami są OK. 
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2006, 12:49:18 wysłana przez danielo »

stadek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Maja 2005, 15:06:14 »
Po ostatniej przymusowej wymianie bocznej szyby miałem podobny problem, szła wolno i nierówno, opadala itd. Rozebrałem tapicerke, dokładnie wnetrze oczyścilem z resztek starej szyby, podokręcałem co popadło, wypieścilem delikatnie prowadnice i w sumie lepiej i szybciej chodzi mi teraz ta szyba niż cala reszta made in japan. Morał dla mnie-fachowców należy wstrząsnąć przed dopuszczeniem do samochodu !! Zresztą i tak pomylili wtyczke na silniku, że wszystko chodziło odwrotnie - przecieli przewod i nie polaczyli zgodnie z kolorami- a wystarczyło tylko wyjąć ja .
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2006, 12:58:44 wysłana przez danielo »

donpedro

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Maja 2005, 15:30:54 »
U mnie jest to samo (XLi) i zastosowałem podejście praktyczne - zwalniać na dziurach i wtedy nie opada ;) to chyba generalna wada szyb na korbkę na polskich drogach. Primera też tak miała w tylnych drzwiach, a w przednich (elektrycznych) to się nie zdarzało... jak mnie najdzie na założenie elektryki to się problem skończy, a półki co nie chce mi się rozbierać drzwi;)
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2006, 13:00:33 wysłana przez danielo »

Adam_Zg

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Czerwca 2005, 13:10:27 »
czesc wszystkim jestem tutaj nowy i mam pytanko mam carine i malutki problem z szyba kierowcy, poprostu sie nie otwiera, wszystkie sa elektryczne i nie wiem czy pekla linka czy cos innego, ma ktos moze schemat budowy?thx z gory i pozdro dla wszystkich
Adam Zielona Gółra
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2006, 13:00:59 wysłana przez danielo »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl